1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  category-image

  Onderzoeken en controles

  Tijdens je zwangerschap krijg je te maken met verschillende controles en onderzoeken bij de verloskundige, je gynaecoloog of in het ziekenhuis.

  Terug

  Onderzoeken en controles

  Geschreven door: ZP® - Magazine
  ZP® - MagazineGeschreven door: ZP® - Magazine

  Kiezen van je verloskundige

  Wanneer je zwanger bent staan je een hoop controles en onderzoeken te wachten, vooral bij de verloskundige. Daarom is het belangrijk dat je de juiste verloskundigenpraktijk kiest, eentje waarbij jij je op je gemak voelt . Kies hierbij niet gelijk de eerste de beste die het dichtste bij jou in de buurt zit, maar vergelijk vooral een aantal verschillende praktijken.

  Om de juiste keus te maken kun je letten op de grootte van de verloskundigenpraktijk. Zo heb je grote praktijken, persoonlijke, kleinere praktijken en zelfs zelfstandige verloskundigen. Kijk hierbij met wat voor soort praktijk jij je het meeste op je gemak voelt. Let ook op de denk- en zienswijze van de praktijk wat betreft de zwangerschap en bevalling. Zorg ervoor dat dit op één lijn zit met jouw opvattingen!

  Alles weten over controles tijdens de zwangerschap? Dat kan met onze zwangerschapscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

  Medische begeleiding

  Als er een medische indicatie is voor extra medische begeleiding tijdens je zwangerschap, dan vind je dit bij de gynaecoloog en een klinisch verloskundige in het ziekenhuis. Of dit nodig is, is afhankelijk van jouw medische situatie. Ook kan het zijn dat er tijdens de zwangerschap een medische noodzaak ontstaat waardoor er hulp wordt ingeschakeld door een gynaecoloog, bijvoorbeeld wanneer je een te hoge bloeddruk hebt of wanneer je erg veel vruchtwater hebt.

  Verschillende controles en onderzoeken

  Tijdens je zwangerschap zal je een aantal controles bij de verloskundige krijgen. Hieronder lees je meer over de belangrijkste controles.

  • De eerste controle: de eerste controle bij de verloskundige vindt plaats tussen week 8 en 12 van de zwangerschap. Hierbij wordt de uitgerekende datum berekend en worden er veel gezondheidsvragen gesteld aan jou en je partner. Deze afspraak duurt zo’n drie kwartier tot een uur. Ook wordt er met een bloedprik je ijzergehalte en bloedgroep vastgesteld.

  • Tweede controle: de tweede controle vindt plaats tussen de 14 en 16 weken, waarbij er ook een termijnecho plaatsvindt.

  • Tussen de 16 en 24 weken: kom je iedere vier weken op bezoek bij je verloskundige voor een controle. Plus, in deze periode vindt er de 20-weken echo plaats, waarbij je vaak het geslacht van je baby te weten komt en uitgebreide informatie krijgt over zijn gezondheid.

  • Tussen de 24 en de 30 weken: kom je iedere drie weken op bezoek bij de verloskundige voor een controle

  • Tussen de 30 en 36 weken: kom je iedere twee weken op bezoek bij de verloskundige voor een controle

  • Tussen de 36 en 42 weken: kom je iedere week op bezoek bij de verloskundige voor een controle

  Alles weten over controles tijdens de zwangerschap? Dat kan met onze zwangerschapscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard