1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Couvade syndroom: partner heeft ook zwangerschapskwaaltjes!

  Gepubliceerd op: 4-21-2020Bewerkt op: 3-15-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-21-2020Bewerkt op: 3-15-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Je maakt er misschien af en toe grapjes over, maar het is dus echt mogelijk dat je partner ook last heeft van zwangerschapskwaaltjes! Dit wordt ook wel het Couvade syndroom genoemd. De ‘wij zijn zwanger’ uitdrukking is dus in dit geval helemaal terecht. Wat is het Couvade syndroom en hoe herken je het?

  Wat is het Couvade syndroom?

  We spreken van het Couvade syndroom als de papa (of medeopvoeder) in spé ook last heeft van zwangerschapskwaaltjes. Stemmingswisselingen, een verlaagd libido, slaapproblemen, rare dromen en ochtendmisselijkheid kunnen hier allemaal bij horen. Arme partner! Waar komen deze zwangerschapsklachten bij je partner vandaan?

  Verklaring zwangerschapskwaaltjes partner

  • Fysieke verklaring De zwangerschapskwaaltjes die partners kunnen ervaren zitten niet alleen tussen hun oren. Er zijn echte fysieke verklaringen en bewijzen dat deze kwaaltjes plaatsvinden! Zo blijkt uit onderzoek dat de hormoonhuishouding van mannen ook verandert tijdens de zwangerschap van hun vrouw. Hierbij werd het speeksel van mannen voor en na de geboorte onderzocht.

  Daaruit bleek dat tijdens de zwangerschap het stresshormoon cortisol toenam, net zoals de hormonen oestrogeen en prolactine. Het testosteron gehalte neemt daarnaast af. Dit alles bij elkaar opgeteld zorgt voor een soortgelijke hormonale ervaring bij de man, en zorgt er voor dat zijn lichaam zich dus ook een soort van ‘zwanger’ voelt. De ene man maakt natuurlijk meer hormonale veranderingen door dan de ander.

  • Psychologische verklaring Er is ook een psychologische verklaring voor het Couvade syndroom. Dat heeft vooral te maken met het inlevingsvermogen van de man. Als je je maar genoeg zou inleven als man in de zwangerschap van de vrouw, zou je bepaalde kwaaltjes kunnen overnemen, wat wij best lief vinden! Ook kan het te maken hebben met jaloezie van de man, waardoor de ‘kwaaltjes’ een manier zijn om de aandacht meer op zichzelf te richten.

  Gezellig samen zwanger!

  Ach, mocht het echt zo zijn dat je man last heeft van ‘zwangerschapskwaaltjes’, heb dan maar niet te veel medelijden. Uiteindelijk zal jij de bevalling moeten doen en het gewicht van je groeiende baby in je buik moeten dragen! Maar het Couvade syndroom is in ieder geval een goede reden om af en toe te grappen met je partner over zijn zwangerschapsklachten.

  Heeft jouw partner last van zwangerschapskwaaltjes, ofwel het Couvade syndroom? Kunnen jullie erom lachen, of heeft hij er net zo veel last van als jij? Laat het ons weten in een reactie!

  Wat je allemaal moet weten als partner? Je leert het in onze 'Snelcursus voor de partner', deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard