1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Het grote wachten op de bevalling: tips om de laatste dagen door te komen

  Gepubliceerd op: 11-23-2022Bewerkt op: 10-23-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-23-2022Bewerkt op: 10-23-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Je bent de uitgerekende datum gepasseerd, of hij nadert steeds meer. Grote kans dat je je onrustig voelt, ongeduldig of met vragen over je zwangerschap en bevalling. Het grote wachten op de bevalling is begonnen! Deze laatste dagen, of weken, kunnen mentaal en fysiek een grote uitdaging zijn.

  Dit zijn tips om het grote wachten op de bevalling te overleven.

  Het grote wachten op de bevalling

  Vanaf 37 weken zwangerschap mag je baby officieel komen als hij of zij daar klaar voor is. Ieder moment kan je dus je kindje in je armen sluiten! Maar het kan ook nog gerust tot 42 weken zwangerschap duren, in sommige gevallen. Je weet dus totaal niet wat je kunt verwachten, ook al heb je misschien al harde buiken en enige ontsluiting. Het is een complete verrassing wanneer je de bevalling kunt verwachten, en hoe die zal gaan, en hoe je baby eruit zal zien.

  Dat is mentaal niet niks! Je bent dan ook niet de enige als je ongeduldig wordt, de bevalling te vaak overdenkt en nergens anders meer mee bezig lijkt te zijn. Ook fysiek zit je er misschien helemaal doorheen en wil je graag niet meer zwanger zijn.

  Tips voor de laatste dagen van de zwangerschap

  Als je alle structuur weg laat vallen tijdens het lange wachten, en niks anders te doen hebt, is de kans groot dat deze periode erg uitdagend wordt. Deze tips zullen helpen de laatste dagen van je zwangerschap rustig door te komen:

  Laatste voorbereidingen: dit is de perfecte periode om te kijken of alles tot in de puntjes is voorbereid voor de komst van je baby. In huis, aan babyspullen, voor de bevalling. Heb je de vluchttas al klaarstaan? Is het huis babyproof, of moeten er nog kleine klusjes gedaan worden? En heb je een geboorteplan opgesteld?

  • Afspraakjes: alhoewel rust goed is voor jou en je baby, kan alleen maar thuis zitten ook wanhopig maken. Blijf dus gewoon je sociale leven voortzetten, door gezellig te lunchen met vriendinnen, dagjes uit te gaan met je gezin, of nodig vriendinnen bij je thuis uit.
  • Voorbereiden op bevalling: deze periode is ideaal om je goed voor te bereiden op de bevalling. Je kunt je voorbereiden door een bevallingsplaylist samen te stellen, je geboorteplan nog eens door te nemen, ademhalingstechnieken en perstechnieken te oefenen en veel te bouncen op de bevallingsbal.
  • Zorg voor structuur: genoeg structuur in je dag zorgt ervoor dat je niet constant gefocust bent op de klok en je uitgerekende datum.
  • Maaltijden plannen: als je niet iemand hebt die de eerste maand(en) na de bevalling voor je kookt, dan zal je erg blij zijn met een hoop ingevroren, kant en klare maaltijden. Daar kun je nu alvast mee beginnen! Het is beter om een hoop gezonde maaltijden in huis te hebben, dan ongezonde thuisbezorgservice te moeten bestellen of te grijpen naar ongezonde snacks. Je lichaam heeft gezonde voeding hard nodig voor het herstel.
  • Uitgestelde activiteiten en hobby’s: nooit tijd gehad om dat mooie fotoalbum samen te stellen, je schilderpassie op te pakken, of zelf een paar kledingstukken voor je kind te breien? Nu is het moment!
  • Informeer je omgeving: niks vervelender dan een onrustige omgeving te hebben die constant ongeduldig vraagt of je al bevallen bent, en of je de bevalling dan misschien niet beter kunt inleiden. Verzoek je familie en vrienden vriendelijk om jou en je baby niet op te jagen, en je juist te helpen geduldig te blijven.
  • Blijf denken aan het einddoel: het lange wachten is het uiteindelijk zo waard! Je doet het voor het mooiste kado van je leven, namelijk je baby. Blijf je daarop focussen als het ongeduld je even te veel wordt, en blijf enthousiast. Als jij die blijdschap voelt, voelt je baby dat ook in de buik!

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven sterk in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de voorbereiding op de bevalling.

  • group-image
   1 maand geleden

   Voorbereiding bevalling

   91 leden

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard