1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  ZwangerGezondheidOntspanning tijdens de zwangerschapZwanger en veilig naar de sauna

  Zwanger en veilig naar de sauna: dit moet je weten

  ZP® - Magazine

  , 7 juni 2020 15:18Laatste update op: 7 juni 2020 15:18

  Als je zwanger bent heb je misschien erg veel zin om een dagje naar de sauna te gaan. Is naar de sauna gaan wel volkomen veilig tijdens de zwangerschap? Waar moet je op letten als je zwanger naar de sauna wilt gaan?

  Ontspannen tijdens de zwangerschap in de sauna

  Op 1 september gaan de sauna’s in Nederland weer open. De sauna is natuurlijk dé plek om heerlijk tot rust te komen en even alle stress uit je lijf te zweten. Het is daarom ook goed voor te stellen dat je veel behoefte hebt aan een saunabezoek tijdens de zwangerschap. Je moet dan wel met een aantal dingen rekening houden, want naar de sauna gaan met een kleintje in je buik is niet de gehele zwangerschap veilig en niet voor iedereen.

  De eerste 15 weken zwangerschap: niet naar de sauna

  Het wordt sterk afgeraden om in de eerste 15 weken of 3 maanden van je zwangerschap naar de sauna te gaan. De hoge temperaturen kunnen er namelijk voor een verhoogde kans op aangeboren afwijkingen bij je baby zorgen. Je baby is in deze periode namelijk vól in ontwikkeling, en de hoge temperaturen kunnen daar negatieve invloed op hebben. Zo wordt het risico op een miskraam ook groter.

  Na de 15 weken zwangerschap: wel naar de sauna

  Nadat de eerste 15 weken of 3 maanden van je zwangerschap erop zitten, kun je in principe naar de sauna gaan mits je voor je zwangerschap ook regelmatig ging. Als je lichaam niet gewend is aan de sterke temperatuursveranderingen, dan kan dit alsnog gevaarlijk zijn voor je baby. Voor regelmatige saunagangers is een kort bezoekje aan de sauna niet gevaarlijk. Ging je voor je zwangerschap nooit, zoek dan op andere manieren ontspanning tijdens de zwangerschap, bijvoorbeeld met zwangerschapsyoga of een zwangerschapsmassage.

  Houd ook altijd rekening met de volgende zaken:

  • Blijf altijd maximaal 10 minuten in de sauna. Langere tijd in de sauna kan zorgen voor kunstmatige koorts, wat gevaarlijk kan zijn voor je ongeboren baby.
  • Ga zitten op het laagste bankje om zo minder hitte te vangen
  • Vermijd de echt hete sauna’s met temperaturen van 85-95 graden. Ga liever voor temperaturen van 60-80 graden.
  • De infrarood sauna kan je beter vermijden gedurende de hele zwangerschap. De straling is niet goed voor je baby.
  • Indien sprake is van een gecompliceerde zwangerschap, kan je de sauna beter vermijden gedurende de hele zwangerschap. Vraag je verloskundige hiervoor om advies.

  Het bubbelbad, dompelbad, hottub, jacuzzi, en kruidenbaden tijdens de zwangerschap

  Een bubbelbad, hottub, jacuzzi of kruidenbad kun je beter vermijden vanaf week 32 van de zwangerschap. Je kunt vanaf week 32 namelijk al enige ontsluiting hebben, waardoor de bacteriën in deze baden makkelijker naar binnen kunnen dringen. Het risico op infecties is dan groter. Voor week 32 kan je wel in deze baden gaan, maar blijf dan niet langer dan 10 minuten in een bad van 41 graden zitten en niet langer dan 15 minuten in een bad van 39 graden. Zo blijf je lichaamstemperatuur op peil en ontstaan er geen gevaren voor je baby.

  Een dompelbad kun je wel beter vermijden gedurende de hele zwangerschap. Een plotse sterke verandering van warm naar koud kan een schrikreactie geven in je lichaam, wat niet bepaald goed is voor je baby. Koel liever af onder een niet al te koude douche.

  Meld dat je zwanger bent

  Het is een goed idee om altijd in de sauna of in het kuuroord te vermelden dat je zwanger bent. Je kunt dan alternatieve behandelingen krijgen die geschikt zijn voor de zwangerschap. Sommige kuuroorden hebben zelfs speciale zwangerschapsbehandelingen.

  Ben jij naar de sauna geweest tijdens je zwangerschap? Hoe heb je dit ervaren?

  Meer over dit onderwerp:

  • Ontspanning tijdens de zwangerschap

  Plaats een reactie

  (0)
  user-image
   • Feed

   • Mijn week

   • Cursussen

   • Community

   • Dashboard