1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  De kans op een meisje of jongen is dus erfelijk bepaald!

  Gepubliceerd op: 11-3-2021Bewerkt op: 11-3-2021
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-3-2021Bewerkt op: 11-3-2021
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Een van de grote vragen als je erachter komt dat je zwanger bent, is de vraag of het een jongen of meisje zal worden. De enige manier om er echt achter te komen is door middel van een echo, maar wist je dat de kans op een meisje of jongen al genetisch is bepaald? Jullie hebben dus al voor het zwanger worden een grotere kans om een jongen óf een meisje te krijgen!

  Jongen of meisje: genetisch bepaald

  Sommige ouders maakt het niks uit, maar het is niet raar als jij érg benieuwd bent of je zwanger bent van een jongen of een meisje. Daarom zal je misschien gaan zoeken naar bakerpraatjes die kunnen voorspellen van welk geslacht je zwanger bent, maar de enige betrouwbare manier om erachter te komen is door middel van de 20-wekenecho.

  Wel is het leuk om te weten dat de kans op een jongen of meisje al genetisch is bepaald. Ieder stel heeft dus een grotere kans op één van de twee geslachten, wat erfelijk is bepaald. Het geslacht wordt bepaald door de zaadcel van de vader, dus door zijn familie eens goed te bestuderen zou je een klein beeld kunnen schetsen welk geslacht jullie waarschijnlijk krijgen.

  Kans is niet 50/50

  Zowel vrouwen als mannen dragen bij met een geslachtschromosoom om zo het geslacht van de baby te bepalen. Vrouwen hebben alleen X-chromosomen door te geven, en mannen hebben zowel X- als Y-chromosomen. De chromosomen van de man zijn dus doorslaggevend: wordt het een meisje (XX) of een jongetje (XY)?

  Onderzoekers van de Universiteit van Newcastle zeggen dat de kans op een dochter of zoon erfelijk is bepaald. Door honderden familiestambomen te bestuderen kwamen zij tot deze conclusie. Als een man namelijk meer zonen dan dochters heeft gekregen, is de kans groter dat zijn zonen ook meer jongens krijgen. Als je als man meer zussen hebt, is de kans weer groter op het krijgen van een dochter.

  Hoe dat werkt? Volgens onderzoekers is het erfelijk bepaald hoeveel X- en Y-chromosomen mannen aanmaken, en dus hoe groot de kans is op een bepaald geslacht. Mannen die dus meer X-chromosomen aanmaken, hebben meer kans op een dochter.

  Heeft je man dus alleen maar zussen? Dan is de kans wat groter dat jullie een dochter krijgen!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard