1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  35 plus en zwanger worden

  Gepubliceerd op: 11-18-2019Bewerkt op: 11-26-2021
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-18-2019Bewerkt op: 11-26-2021
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Rond je 20e levensjaar ben je het meest vruchtbaar, de kans op een zwangerschap is dan het grootst. Wanneer je 35 jaar of ouder bent neemt de kans op een zwangerschap met 50% af in vergelijking met je 20e levensjaar. Na je 40e daalt dit percentage naar slechts 10%. Op dit moment worden vrouwen in Nederland gemiddeld op hun 29e zwanger.

  35 jaar en zwanger: risico’s

  Een zwangerschap op latere leeftijd kent een aantal risico’s.

  Ondanks deze risico’s is de kans groter dat je een baby zonder afwijkingen op de wereld brengt, dan met afwijkingen. Ook is de kans op een meerling groter naarmate je ouder wordt.

  35 jaar en zwanger: voordelen

  Vaak worden alleen de risico’s en de nadelen van een latere zwangerschap benoemd. Zwanger worden op latere leeftijd kent ook voordelen. Je hebt veel meer levenservaring, welke je goed kunt inzetten tijdens de opvoeding. Daarnaast ben je financieel vaak stabieler en heb je meer tijd gehad om te sparen.

  35 en zwanger worden

  Ben je 35 jaar of ouder en wil je zwanger worden? De kans dat je spontaan zwanger wordt is een stuk kleiner geworden, maar is zeker nog aanwezig. Mocht dit niet lukken, dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen. De huisarts kan samen met jou kijken naar je gezondheid, leefstijl en erfelijkheid. Op basis hiervan kan je huisarts je een advies geven, wellicht is een vruchtbaarheidsbehandeling nog niet nodig maar volstaat een aanpassing in de leefstijl.

  Ook kan de huisarts aanraden om vast te beginnen met vitaminen zoalsfoliumzuur. Wanneer een aanpassing in de leefstijl geen effect heeft, is de vruchtbaarheidsbehandeling IVF een optie. Bij IVF start je met een hormoonbehandeling, zodat meerdere eicellen tegelijk rijpen. Dan komen zaadcellen en eicellen samen in een kweekschaaltje (IVF) en worden maximaal 2 embryo’s teruggeplaatst.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard