-
Vanishing twin sydrome. Onderzoek heeft uitgewezen dat 10 tot 15 procent van enkele zwangerschappen beginnen als een tweelingzwangerschap. Hierbij ‘verdwijnt’ een van de twee kindjes in een vroeg stadium van de zwangerschap, en weten veel vrouwen nooit dat ze eerst zwanger waren van een tweeling. Maar met vroege echo’s kunnen vrouwen hier steeds vaker achter komen.
-
Tweelingen kunnen verschillende vaders hebben. Huh?! Dit kan gebeuren wanneer een vrouw twee eitjes in een maand loslaat in plaats van één. Deze twee eitjes kunnen dan bevrucht worden door sperma van verschillende mannen (twee-eiige tweeling). Dit is natuurlijk extreem zeldzaam, maar wel mogelijk!
-
Tweelingen hebben hun eigen taaltje. Onderzoek heeft uitgewezen dat tweelingen niet alleen wat brabbelen onder elkaar, maar dat hier werkelijk een taaltje achter zit. Dit taaltje zouden alleen zij begrijpen, en zou weer verdwijnen naarmate de tweeling ouder wordt en normale talen leren.
-
Er zijn twee type tweelingen. Er zijn twee-eiige tweelingen en een-eiige tweelingen (identieke tweelingen). Twee-eiige tweelingen komen meer voor, omdat een een-eiige tweeling ontstaat uit de celdeling van een bevruchte eicel, wat zeldzamer is.
-
Kans op een tweede tweeling?. De kans dat een vrouw na een eerste tweelingzwangerschap nóg een tweeling krijgt, is maar liefst 3 keer zo groot!
-
Geboorteweek tweelingen. De meeste tweelingen worden vóór 37 weken geboren. Hoewel bevallen voor 37 weken dus niet gangbaar is voor een enkele zwangerschap, is dit voor een tweelingzwangerschap de normale gang van zaken.
-
Erfelijkheid in tweelingzwangerschap. Wist je dat je een grotere kans hebt op een tweelingzwangerschap als dit al is voorgekomen in je familie? Het is namelijk genetisch bepaald of er meerdere eitjes in baarmoeder kunnen vrijkomen. Dit geldt dus alleen voor twee-eiige tweelingen.
-
Een tweelingzwangerschap heeft extra aandacht aan de gezondheid nodig. Vrouwen zwanger van een tweeling hebben meer kans op bloedarmoede tijdens de zwangerschap, waardoor het eten van voeding rijk aan ijzer extra belangrijk is.
Lees ook:
Elise bevalt van een tweeling tijdens coronacrisis-
Baby A en baby B. Heb je wel eens opgemerkt dat er tijdens echo’s van tweelingen wordt gesproken van baby A en baby B? Wie A en B is, wordt bepaald door wie er het dichtst bij de baarmoederhals ligt. Wie het dichtste bij ligt, wordt baby A, en de andere baby B.
-
Tijdens een tweelingzwangerschap zijn extra calorieën nodig. Met een tweeling groei je niet één, maar twee mensjes in je lichaam. Extra voeding kun je dus goed gebruiken! Er wordt geadviseerd om minimaal 2700 kalorieën per dag binnen te krijgen met een tweelingzwangerschap. Ook zal je waarschijnlijk verschillende supplementen nodig hebben.
-
Voor borstvoeding zijn ook extra calorieën nodig. Om jezelf en je twee kindjes gezond te houden, is het belangrijk tijdens de borstvoeding dagelijks 1000 calorieën extra binnen te krijgen bovenop de normale aanbeveling voor volwassen vrouwen.
-
Tweelingen kunnen op verschillende manieren geboren worden. Zo kan baby A vaginaal worden geboren, en kan baby B met een keizersnede geboren worden. Dit gebeurt als er complicaties bij baby B optreden na de geboorte van baby A.
-
Een bevalling duurt meestal langer met een tweeling. Dat klinkt natuurlijk logisch, want er moeten twee kindjes uit. Meestal is daarom de bevalling langer, maar het hoeft niet perse twee keer zo lang te zijn. Soms hoeft het ook niet heel erg veel langer te duren, omdat veel tweelingen vlak na elkaar geboren worden.
-
De kans op een tweeling neemt toe naarmate je ouder wordt. Zo hebben vrouwen boven de 30 jaar meer kans op een tweeling!
-
Er wordt beweerd dat moeders van tweelingen langer leven. Ben je dus zwanger of moeder van een tweeling, dan mag je in je handjes knijpen!
Wat is het meest verrassende of bizarre feitje dat jij ooit hebt gehoord over een tweelingzwangerschap en tweelingen?