1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  De placenta eten: goed of slecht idee?

  Gepubliceerd op: 18 december 2019 16:38Bewerkt op: 31 augustus 2021 00:48
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 18 december 2019 16:38Bewerkt op: 31 augustus 2021 00:48
  Geschreven door: ZP® - Magazine

  Alhoewel het niet wetenschappelijk is bewezen, beweren veel vrouwen die hun placenta hebben geconsumeerd dat zij veel gezondheidsvoordelen hebben ervaren direct na de bevalling. Je zult vast al weleens hebben gelezen over celebrities die deze keus hebben gemaakt! Het orgaan zou ontzettend veel voedingsstoffen bevatten die zouden kunnen bijdragen aan de stimulatie van de moedermelkproductie, het algemene herstel na de bevalling en de verlaging van de kans op een postnatale depressie. Door de grote hoeveelheden ijzer, zink, eiwitten, hormonen en vitamine B-12 die er in de placenta zitten zou je nét die extra boost krijgen nadat je kindje is geboren. Maar, zou je er nu wel écht voor moeten kiezen om je placenta te eten na de bevalling, of zitten er ook een aantal nadelen aan?

  Voor- en nadelen van het eten van de placenta

  Voordelen

  Het eten van de placenta is een fenomeen dat afkomstig is uit de traditionele Chinese geneeskunde. Hier wordt beweerd dat het opeten van het orgaan vele positieve effecten met zich meedraagt. Dit zou vooral komen door de hormonen die je in het orgaan kunt vinden, die positieve invloed zouden hebben op je algemene gemoedstoestand en de productie van moedermelk. Vele moeders die dit hebben gedaan kunnen de positieve werking van de moederkoek bevestigen, meest recentelijk nog Josje Huisman. Zij vertelde in een interview dat zij iedere dag van haar kraamtijd een stukje placenta at en zich hierbij erg goed voelde.

  Nadelen

  Voor wie graag in het sprookje van de placenta wilt geloven, is het jammer dat de positieve werking niet wetenschappelijk bewezen is. Integendeel zelfs: vele onderzoeken hebben uitgewezen dat het consumeren van de placenta helemaal geen helende werking heeft na de bevalling. Misschien zitten de helende krachten van de moederkoek dan toch tussen de oren en gaat het om een placebo effect!

  Er is zelfs bewezen dat het consumeren van de placenta voor complicaties en gevaren kan zorgen voor de net bevallen vrouw. Een studie heeft uitgewezen dat het eten van het orgaan kan zorgen voor gezondheidsrisico’s, zoals een bloedinfectie, die een vrouw dan weer kan doorgeven via de borstvoeding aan haar baby. Ook zouden virussen zoals hepatitis en hiv kunnen overleven en worden overgedragen als de placenta op een verkeerde manier wordt bereid. Daarnaast zouden vrouwen heftige hoofdpijn kunnen krijgen door de cadmium die zich in de moederkoek bevindt.

  Hoe kun je de placenta dan toch eten?

  Smoothie of capsules

  Zou je er toch voor willen kiezen je placenta te eten na de bevalling? Dan kan dit op verschillende manieren. Je kunt je placenta rauw eten in een smoothie, maar je kunt hem ook verwerken in capsules. Hiervoor kun je talloze recepten en methodes vinden op het internet! Als je je hier niet helemaal fijn bij voelt, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een gespecialiseerde doula te laten komen die met je placenta aan de slag gaat. Dan weet je zeker dat de placenta op een goede manier wordt bereid!

  Andere mogelijkheden met de placenta

  Lijkt je het maar niks om je placenta te eten, maar vind je het zonde als de placenta zomaar wordt weggegooid? Dan zijn er nog een aantal andere mogelijkheden! Zo schijnt het begraven van de placenta voor vruchtbare grond te zorgen, of van de placenta een zalf maken tegen bijvoorbeeld eczeem of tepelkloven. Wat dacht je ervan om de placenta te verwerken in een sieraad?

  Denk jij erover om na de bevalling placenta te eten, en wil je dit in de vorm van een shake of capsule? Heb je al ervaring met het consumeren van de moederkoek? Deel het eens hieronder in een reactie!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard