1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Dit is nodig voor een veilige speelruimte of speelhoek voor je peuter

  Gepubliceerd op: 7-3-2023Bewerkt op: 7-6-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-3-2023Bewerkt op: 7-6-2023
  Auteur: Maartje Scheffer
  Als ouder wil je ervoor zorgen dat je peuter een veilige en stimulerende omgeving heeft om te spelen en te ontdekken. Het creëren van een speelruimte die vrij is van potentiële gevaren is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van je kind. Hoe maak je een fijne speelhoek of speelruimte voor je peuter en wat heb je er voor nodig?

  Een veilige speelruimte inrichten voor je peuter

  Het inrichten van een veilige speelruimte voor je peuter is van groot belang. Het biedt een omgeving waarin je kind vrij kan bewegen, ontdekken en spelen, terwijl jij als ouder gerust kunt zijn dat je peuter beschermd is tegen mogelijke gevaren. Zoek dus een geschikte ruimte in je huis waar je peuter veilig kan spelen. Dit kan een speelkamer, een hoek van de woonkamer of zelfs een veilig afgesloten buitenruimte zijn. Zorg ervoor dat de gekozen locatie vrij is van potentieel gevaarlijke objecten, zoals scherpe randen, losse elektriciteitsdraden of giftige planten.

  Kies voor de speelhoek een vloerbedekking die zacht en schokabsorberend is, zoals tapijt of speelmatten. Dit vermindert het risico op letsel bij vallen of stoten. Controleer de vloer ook regelmatig op losse of beschadigde delen en repareer deze indien nodig om struikelgevaar te voorkomen. Plaats hoekbeschermers op meubels en andere oppervlakken met scherpe hoeken om het risico op verwondingen te verminderen. Verwijder tafelkleden die peuter kan trekken en laten vallen, waardoor objecten op de grond kunnen vallen.

  Wat natuurlijk ook niet mag missen, is voldoende opbergruimte voor speelgoed om struikelen te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld bakken, manden of speelgoedkisten. Controleer regelmatig het speelgoed op kapotte onderdelen, losse onderdelen of scherpe randen. Verwijder of repareer beschadigd speelgoed.

  Rekening mee houden voor de speelhoek van je peuter

  Bij het inrichten van een veilige speelruimte voor je peuter zijn er enkele belangrijke overwegingen waar je rekening mee moet houden. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om op te letten:

  1. Toezicht en supervisie: Houd altijd toezicht op je peuter terwijl hij of zij speelt, zelfs in een veilige omgeving. Dit zorgt ervoor dat je snel kunt reageren in geval van nood. Zorg voor een veilige afstand tussen je peuter en potentiële gevaren, zoals open trappen, hete oppervlakken of elektrische apparaten.
  2. Leeftijdsgericht speelgoed: Kies speelgoed dat geschikt is voor de leeftijd van je peuter en vrij is van kleine onderdelen die verstikkingsgevaar kunnen opleveren. Vermijd speelgoed met scherpe randen of puntige objecten die verwondingen kunnen veroorzaken.
  3. Elektrische veiligheid: Houd elektrische snoeren buiten het bereik van je peuter. Gebruik snoerbeschermers om te voorkomen dat je kind eraan trekt of erover struikelt. Bedek stopcontacten met kinderveilige stopcontactbeschermers om te voorkomen dat je peuter zijn vingers of voorwerpen erin steekt.
  4. Veiligheid in de hoogte: Zorg ervoor dat meubels, zoals boekenkasten of tv-stands, stevig staan en niet kunnen omvallen als je peuter eraan trekt of erop klimt. Beveilig ramen en balkondeuren met kindveilige sloten of raambeveiliging zodat je peuter niet naar buiten kan klimmen.
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard