1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  i-Size voor autostoelen, wat is het?

  Gepubliceerd op: 7 augustus 2017 12:43Bewerkt op: 20 februari 2020 22:04
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7 augustus 2017 12:43Bewerkt op: 20 februari 2020 22:04
  Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Tim van Haaster - eigenaar babyspeciaalzaak

  Met een i-Size-autostoel is je kindje nog beter beschermd. Maar wat is dat i-Size nou eigenlijk?

  Nieuwste norm

  i-Size (UN-ECE R129) is de nieuwste Europese regelwetgeving voor het veiliger vervoeren van kinderen in de auto en bestaat op dit moment nog naast de ‘oude’ UN-ECE R44-regelgeving. Met de komst van deze i-Size-norm (juli 2013) is er een nieuwe set veiligheidsregels van kracht voor autostoelen. Deze reeks aan nieuwe regels moet ervoor zorgen dat de veiligheid van autostoelen wordt verbeterd en uiteindelijk leiden tot een vermindering van kindersterfte in het verkeer.

  i-Size: de vernieuwingen

  De nieuwe i-Size-norm zorgt ervoor dat een autostoel moet voldoen aan diverse eisen, waaronder:

  • Achterwaarts vervoeren voor kinderen tot minstens 15 maanden oud. In het geval van een frontale botsing worden krachten dan over het hele lichaam verdeeld. Uit botsproeven blijkt dat nek en hoofd bij de vorige leeftijdsklasse (9-12 maanden) te zwak zijn om deze klap op te vangen.
  • Verplichte ISOFIX-installatie: een wereldwijd gestandaardiseerde bevestigingssysteem. ISOFIX beperkt de kans op een verkeerde installatie, heeft een direct bevestiging op de carrosserie van de auto en voorkomt het voorover kantelen van de autostoel.
  • Moet goed scoren in de zijdelingse botsproef.
  • De indeling gaat nu op basis van lengte en niet meer op leeftijd. Kinderen kunnen hierdoor langer in hun autostoel blijven zitten en maken niet te vroeg de overstap naar een groter model.

  ISOFIX-installatie

  Uit onderzoek blijkt dat autostoelen die met de gordel worden bevestigd vaak verkeerd worden geïnstalleerd. Bij een botsing kan dit vervelende gevolgen hebben voor je kindje en de rest van de inzittenden.
  Een van de eisen van i-Size is daarom het gebruik van het ISOFIX-bevestigingssysteem.
  Een autostoel met ISOFIX bevestig je niet met de gordel, maar op de speciale ISOFIX-punten in de auto. Onjuiste installatie wordt beperkt en door de directe bevestiging op het carrosserie zit de autostoel steviger vast. Bovendien wordt het kantelen van de autostoel voorkomen door een derde bevestigingspunt: top tether (achterbak) of steunpoot (vloer).
  Een i-Size-autostoel zet je met een klik vast, geen autogordel meer nodig! Dankzij licht- en/of geluidssignalen weet je zeker of de autostoel correct is geïnstalleerd. De autostoelen passen in alle nieuwe i-Size-auto’s – te herkennen aan het i-Size-ready-label – en in bijna alle ISOFIX-auto’s. Meer dan 60% van de auto’s is al voorzien van ISOFIX.

  Wil je weten of jouw auto i-Size-klaar is?
  Controleer dit in de handleiding van je auto of vraag het na bij de autodealer, -fabrikant of een babyspeciaalzaak.

  Oude(re) autostoel gebruiken

  Ben je in bezit bent van een autostoel die niet aan de i-Size-norm voldoet? Dan ben je niet verplicht om over te stappen. De huidige autostoelen (R44) bieden voldoende veiligheid. Bovendien bestaan er genoeg modellen met ISOFIX en de mogelijkheid tot langer achterwaarts vervoeren.
  Op termijn moet de nieuwe regelgeving echter zorgen voor een verbeterde veiligheid van autostoelen.
  Kies je wel voor i-Size? Dan gaan jij en je kindje in ieder geval veilig de weg op.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard