1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Veiligheid met autostoeltjes: Wat is R129/i-Size?

  Gepubliceerd op: 8-7-2017Bewerkt op: 12-27-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-7-2017Bewerkt op: 12-27-2023
  Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: Maxi-Cosi
  De veiligheid van je kleine kanjer staat als (aanstaande) moeder en vader natuurlijk voorop. Je kiest de juiste voeding, creëert een veilige slaapomgeving en je huis is waarschijnlijk al voorzien van de nodige traphekjes en stopcontactbeschermers. Ook een autostoel staat op het verlanglijstje!

  Veiligheid met autostoeltjes: Wat is R129/i-Size?

  Als aanstaande ouder heeft de veiligheid van je kleintje voor jou uiteraard de hoogste prioriteit. Je kiest de juiste voeding, creëert een veilige slaapomgeving en neemt in huis voorzorgsmaatregelen voor de veiligheid door bijvoorbeeld hekjes en stopcontactbeveiligingen aan te brengen. Maar even belangrijk is het autostoeltje dat je kiest! Met een i-Size-autostoeltje is je kind nog beter beschermd. Maar wat is i-Size eigenlijk?

  i-Size-autostoeltjes, de nieuwste standaard

  i-Size (UN-ECE R129) is de nieuwste Europese regelgeving voor het veiliger vervoeren van kinderen in de auto en bestaat op dit moment naast de 'oude' UN-ECE R44-regelgeving. Met de komst van deze i-Size-standaard (juli 2013) is voor autostoeltjes een nieuwe set veiligheidsregels van kracht geworden. Deze nieuwe set regels moet ervoor zorgen dat de veiligheid van autostoeltjes wordt verbeterd en moet uiteindelijk leiden tot minder dodelijke verkeersongelukken onder kinderen. De i-Size-standaard wordt door mobiliteitsexperts nu sterk aangeraden voor autostoeltjes. Maxi-Cosi behoorde tot de eerste merken die deze veiligheidsstandaard in autostoeltjes introduceerde. Tegenwoordig is er een zeer divers aanbod van i-Size-autostoeltjes waar ouders een keuze uit kunnen maken.

  Waarin verschilt R129/i-Size van R44?

  De R44-standaard is gebaseerd op het gewicht van je kind. R129/i-Size is daarentegen gebaseerd op lengte. Belangrijk om te weten: Vanaf 1 september 2024 is de verkoop van R44-autostoeltje in de EU verboden, maar ook na deze datum kun je je bestaande autostoeltje nog veilig gebruiken. Na deze geleidelijke afschaffing is het ten zeerste aan te raden om een autostoeltje te kiezen dat voldoet aan de R129-standaard, aangezien dit de veiligste oplossing voor een kinderautostoeltje is. De richtlijnen met betrekking tot welk i-Size-autostoeltje het meest geschikt is voor je kind, zijn gebaseerd op de lengte van het kind. Doorgaans weten ouders de lengte van hun kind beter dan het gewicht, waardoor i-Size voor de meeste ouders een betere en veiligere optie is.

  i-Size-veiligheid voor je gemoedsrust

  i-Size-autostoeltjes worden als veiliger beschouwd dan R44-autostoeltjes met verbeterde hoofd- en nekbescherming. Dit komt doordat:

  • Crashtestresultaten op basis van zijdelingse botsingen onderdeel zijn van de i-Size-standaard.
  • i-Size-veiligheidstests worden uitgevoerd met behulp van geavanceerde Q-dummy's, die meer sensoren bevatten dan de dummy's die in R44-tests zijn gebruikt.
  • Je baby moet tot de aanbevolen leeftijd van minimaal 15 maanden achterwaarts gericht reizen, wat wordt beschouwd als de veiligste positie voor reizen. Sommige i-Size-autostoeltjes kunnen zelfs achterwaartse gericht worden gebruikt totdat je kind 105 cm lang is, ongeveer rond de leeftijd van 4 jaar.

  Bedenk wel dat je, op basis van i-Size, je baby- of peuterautostoeltje moet installeren met behulp van ISOFIX. Bij een i-Size-autostoeltje met ISOFIX-bevestigingspunten wordt het autostoeltje rechtstreeks op het chassis van je auto bevestigd en is de kans dat het correct in je auto wordt geïnstalleerd groter. Bedenk wel dat je een extra ISOFIX-base nodig hebt om babyautostoeltjes te installeren met behulp van ISOFIX.

  ISOFIX-installatie

  Uit onderzoek blijkt dat autostoeltjes die met de autogordel worden vastgemaakt vaak onjuist worden geïnstalleerd. Bij een botsing kan dat voor je kind en de andere passagiers ernstige gevolgen hebben. Dankzij SlideTech™-technologie, Maxi-Cosi's nieuwste innovatie, is het correct installeren van je kleintje nu veel eenvoudiger en daardoor dus veiliger.

  Een autostoeltje met ISOFIX wordt niet vastgemaakt met de gordel, maar op de speciale ISOFIX-bevestigingspunten in de auto. Hierdoor wordt het autostoeltje minder vaak verkeerd geïnstalleerd en de directe bevestiging op de carrosserie maakt het autostoeltje veiliger. Bovendien wordt het voorover kantelen van het autostoeltje voorkomen door een derde bevestigingspunt: een top tether (aan de kofferbak) of steunpoot (op de vloer).

  Je bevestigt een i-Size-autostoeltje met een klik, dus je hebt geen autogordel nodig! Dankzij licht- en/of geluidssignalen kun je er zeker van zijn dat het autostoeltje correct is geïnstalleerd. De autostoeltjes passen in alle nieuwe i-Size-auto's, die zijn te herkennen aan het i-Size label, en in bijna alle ISOFIX-auto's. Meer dan 60% van de auto's is al uitgerust met ISOFIX.

  Wil je weten of jouw auto geschikt is voor i-Size?

  Kijk in de handleiding van je auto of vraag het aan je autodealer, de fabrikant of een babyspeciaalzaak.

  Een oud autostoeltje gebruiken

  Heb je een autostoeltje dat niet voldoet aan de i-Size-standaard? Hoewel de huidige wetgeving met betrekking tot kinderautostoeltjes het gebruik van zowel R44- als R129-autostoeltjes toestaat, raden we aan om een R129-autostoeltje te kiezen. Het is belangrijk om te bedenken dat de verkoop van R44-autostoeltjes in de EU vanaf 1 september 2024 verboden is. Het gebruik ervan is echter nog minimaal 8 jaar toegestaan, dus je hoeft je huidige autostoeltje niet te vervangen en kunt je kind er veilig in blijven vervoeren.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard