1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Een tepelhoedje bij borstvoeding: waarom en hoe gebruik je het?

  Gepubliceerd op: 7-28-2022Bewerkt op: 11-15-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-28-2022Bewerkt op: 11-15-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Borstvoeding geven gaat lang niet altijd van een leien dakje. In sommige gevallen kan een tepelhoedje tijdelijk helpen tijdens borstvoeding, bijvoorbeeld als je veel last hebt van stuwing, je baby niet genoeg melk krijgt of als het aanleggen niet goed lukt en pijn doet. Zo gebruik je een tepelhoedje.

  Het tepelhoedje

  Je kunt een tepelhoedje gebruiken tijdens het borstvoeden als dat om verschillende redenen wat moeizaam gaat. Het is een siliconen voorwerp in de vorm van een tepel, waardoor het gemakkelijk over je borst heen past. In het uiteinde zit een gaatje waar je moedermelk doorheen komt tijdens het voeden.

  Waarom heb je een tepelhoedje nodig?

  Soms kunnen baby’s niet goed uit de borst drinken, niet goed aanleggen of zijn er andere redenen waarom het voeden niet goed lukt:

  • Te vroeg geboren baby: te vroeg geboren baby’s hebben soms moeite met het aanleggen en het zuigen aan de de borst. Een lactatiekundige kan dan een tepelhoedje aanraden om het proces te vergemakkelijken.
  • Tepels: soms zijn de tepels van de moeder vlak, of wat ingetrokken. Het wordt dan moeilijker voor je baby om goed aan te leggen. Een tepelhoedje heeft een fijne vorm voor baby’s om goed aan te zuigen, dus dat kan een oplossing bieden
  • Stuwing: in de eerste week na de bevalling kan je veel last hebben van stuwing. De borsten kunnen dan erg vol raken, en de tepel moeilijker bereikbaar voor je baby. Een tepelhoedje is dan een goede tijdelijke oplossing.
  • Afwijkingen in mond baby: baby’s met een te kort tongriempje, schisis, of een strak lipbandje kunnen moeite hebben met aanleggen en baat hebben bij een tepelhoedje.
  • Flesvoeding naar borstvoeding: maak je de switch van flesvoeding naar borstvoeding? Een tepelhoedje kan helpen die overgang makkelijker te maken voor je baby.

  Het is altijd goed om het tepelhoedje als tijdelijke oplossing te gebruiken, omdat je baby hierdoor een nieuwe drinktechniek leert. Doe het daarom altijd in overleg met een lactatiekundige en voor korte duur.

  Als je tepelkloven hebt is het juist beter om géén tepelhoedje te gebruiken. De oorzaak en oplossing van tepelkloven ligt namelijk vaak in de aanlegtechniek. Een tepelhoedje kan juist de genezing in de weg staan, terwijl een andere aanlegtechniek een snellere en betere oplossing kan zijn.

  Gebruik tepelhoedje

  Het is belangrijk het tepelhoedje op de juiste manier te gebruiken, dat doe je zo:

  1. Was je handen en het tepelhoedje voor gebruik
  2. Gebruik wat water of moedermelk om het tepelhoedje nat te maken, waardoor hij beter aan je huid hecht
  3. Klap nu de randen naar buiten, en keer het tepelhoedje binnenstebuiten
  4. Druk nu het hoedje voorzichtig aan tegen je tepel
  5. Klap nu de randen naar beneden
  6. Controleer dat je tepel zich ver in de kegel bevindt en het hoedje goed aansluit op je tepelhof
  7. Leg nu je baby aan, en zorg ervoor dat hij niet alleen aan het puntje zuigt, maar het hele tepelhof in zijn mond neemt, net zoals je dat zonder tepelhoedje zou doen.

  Tepelhoedje als tijdelijke oplossing

  Tepelhoedjes hebben ook zeker nadelen, waarom het gebruik ervan door lactatiekundigen wordt ontmoedigd. Het zou dan ook alleen als tijdelijke oplossing gebruikt moeten worden. Ze vergroten namelijk de kans op spruw (wat je enigszins kunt voorkomen door de tepelhoedjes goed schoon te houden). Door het hoedje niet goed te gebruiken, kan je baby ook last krijgen van krampjes.

  Ook met de melkproductie kan een tepelhoedje bij langer gebruik problemen veroorzaken. Door de barrière in het huid-op-huid contact, kan er een vermindering ontstaan in de aanmaak van oxytocine, het hormoon dat ervoor zorgt dat de toeschietreflex ontstaat en je borsten moedermelk aanmaken. Daarnaast kan er met een tepelhoedje moedermelk in de borst achterblijven, wat de kans op een borstontsteking vergroot.

  Het hulpmiddel is dus altijd een tijdelijke oplossing dat je het liefst in overleg met een lactatiekundige gebruikt. Vaak is een andere aanlegtechniek namelijk een betere oplossing. Door een tepelhoedje langdurig te gebruiken, kan zuigverwarring bij je baby ontstaan omdat hij zichzelf hiermee een andere drinktechniek aanleert, waardoor het afbouwen van het gebruik daarna moeilijker kan zijn.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot borstvoeding.

  • group-image
   2 maanden geleden

   Borstvoeding

   117 leden

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard