1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Borstvoeding met ziekte bij jou of je baby

    Gepubliceerd op: 1-11-2021Bewerkt op: 2-21-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-11-2021Bewerkt op: 2-21-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Als je borstvoeding geeft en jij ziek bent of je baby ziek is, hoe zit dat dan met de moedermelk die je aan je kindje geeft? Wanneer jij of je baby zich niet helemaal lekker voelen (of allebei) vraag je je misschien af of het dan juist wel of niet wenselijk is om op dezelfde manier door te gaan met borstvoeding, hier vind je het antwoord.

    Borstvoeding als moeder of baby ziek is

    ]Borstvoeding](borstvoeding) is verreweg de beste voeding voor een baby, onder andere omdat de productie en de voedingsstoffen in de moedermelk precies zijn afgestemd op de behoeftes van de baby. Alle voedingsstoffen die de moeder binnenkrijgt, worden ook doorgegeven in de moedermelk. Ook zorgt het drinken van moedermelk ervoor dat de kans op ziektes bij de baby kleiner wordt en dat een baby weer sneller beter wordt door de antibacteriële en antivirale elementen, maar natuurlijk kan een griepje nooit helemaal voorkomen worden. Hoe zit dat dan wanneer de moeder ziek is of koorts heeft, wordt dat dan ook doorgegeven aan de baby? En wanneer de baby ziek is, wat doet de moedermelk dan voor de baby?

    Kan je borstvoeding geven aan je zieke baby?

    Het antwoord is ja, graag zelfs! Door gewoon door te gaan met het geven van borstvoeding (op verzoek) als je baby ziek is geef je je kindje en grotere kans om sneller te herstellen. Ook is de borst voor je baby een ontzettend troostmiddel wanneer hij zich niet lekker voelt. Door de stamcellen, antistoffen, witte bloedcellen, enzymen, vitamines en voedingsstoffen in de moedermelk die telkens in hoeveelheid wisselen, is moedermelk het ideale middel om je baby te helpen weer beter te worden.

    De samenstelling van de moedermelk wordt zelfs aangepast als je baby ziek is! Het lichaam van de moeder maakt antistoffen aan bij blootstelling aan bacteriën of een virus, en die antistoffen worden vervolgens aan je baby doorgegeven.

    Daarnaast biedt borstvoeding natuurlijk ook de nodige vochtinname waar je baby behoefte aan heeft wanneer hij ziek is. Doordat het gemakkelijk te verteren is, kan ook een baby met maagklachten gewoon borstvoeding blijven drinken.

    Deze tips kunnen je helpen als je borstvoeding geeft en je baby ziekjes is:

    • Je baby kan het wat moeilijker hebben moet drinken aan de borst wanneer hij ziek is. Hij kan daardoor willen voeden in andere posities dan normaal gesproken, of juist kleinere beetjes willen drinken gedurende kortere periodes, meerdere keren per dag. Probeer dus eens verschillende borstvoedingshoudingen uit en voed op verzoek.
    • Als je baby verminderde eetlust heeft en daardoor haast niet wilt drinken, dan is het een goed idee om contact op te nemen met een lactatiekundige voor advies om ervoor te zorgen dat je baby niet uitdroogt. Om dit te voorkomen kan je ook zelf wat melk afkolven om het via een flesje of een spuit te geven als je baby de borst niet wilt.
    • Het kan zijn dat je baby juist veel meer wilt drinken. Jij moet dan ook goed voor jezelf zorgen en gezond blijven eten om de melkproductie op peil te houden en voor je baby te kunnen zorgen.

    Kan je borstvoeding geven als je zelf ziek bent?

    Het antwoord is ja! Ook als je zelf ziek bent, kan je gewoon borstvoeding blijven geven aan je baby. Bij veelvoorkomende ziektebeelden zoals verkoudheid, griep, koorts, diarree of overgeven zal dit je baby niet negatief beïnvloeden. Integendeel zelfs! Ook als je ziek bent zit je moedermelk nog vol met antistoffen die het risico verkleinen op dat je kleine het virus zelf ook krijgt. Ook zullen je borsten gewoon moedermelk blijven aanmaken, dus geen zorgen.

    Wel is ziek zijn én borstvoeding geven natuurlijk erg vermoeiend, ook als je ondertussen nog voor je baby moet zorgen. Wees dus niet bang om om hulp te vragen van je omgeving als je ziek bent, zodat je je, buiten het borstvoeding geven, volledig kan focussen op het beter worden terwijl iemand anders voor je baby zorgt. Rust extra veel en drink vooral genoeg water.

    Medicijnen als je borstvoeding geeft

    Wanneer je ziek bent en borstvoeding geeft kan je sommige antibiotica, ibuprofen en paracetamol slikken. Dit moet wel altijd in overleg met je zorgverlener om zo ervoor te zorgen dat je de juiste dosering binnenkrijgt. Over aspirine wordt het gebruik over het algemeen afgeraden, maar uit recent onderzoek bleek dat een lage dosis veilig is als je borstvoeding geeft. Overleg voor het gebruik hiervan altijd eerst met je zorgverlener. Voor andere griep- of hoestmedicijnen wordt vaak experctorantia of dcongestia gebruikt als ingrediënt, die kunnen zorgen voor verminderde melkproductie. Deze ingrediënten moet je dus vermijden, net zoals fenylefrine, guaifenesine en fenylpropanolamine.

    Enkel bij behandelingen als een chemotherapie voor kanker en bestralingen kan borstvoeding geven tijdelijk niet veilig zijn. Of bij bijvoorbeeld mazelen, tuberculose of septikemie, wat via de borstvoeding kan worden overgedragen.

    Alles weten over borstvoeding? Dat kan met onze borstvoedingscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    Coronavirus en borstvoeding

    Als jij het coronavirus hebt, dan kan je gewoon doorgaan met het geven van borstvoeding. Net zoals bij andere luchtweginfecties, kan dit niet worden doorgegeven via borstvoeding. Maar uiteraard kan het coronavirus wel worden doorgegeven via het hoesten of niezen, let daarmee dus wel goed op wanneer je je baby aan het voeden bent.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard