1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  BevallingComplicaties tijdens de bevallingSterrenkijker bevalling

  Sterrenkijker bevalling: hoe gaat dat?

  ZP® - Magazine

  , 22 december 2021 14:59Laatste update op: 30 januari 2023 17:40

  Een baby die als een sterrenkijker in de baarmoeder ligt: wat betekent dat eigenlijk? De sterrenkijker houding betekent dat een baby wel met zijn hoofd naar beneden ligt, maar richting je navel kijkt, met zijn rug naar jouw rug toe. Wat betekent deze houding voor de bevalling?

  Baby in sterrenkijker positie

  In het einde van de zwangerschap, rond de 36 weken, zou een baby met hun hoofdje naar beneden moeten liggen in jouw bekken. Voor deze kan je baby nog in iedere mogelijke positie liggen in de buik, maar tegen het einde van de zwangerschap, zou je baby al de positie voor de geboorte gaan moeten aannemen.

  De ideale positie voor de bevalling is met het hoofdje naar beneden, en het achterhoofd richting de buik van de moeder. Dat wordt ook wel de achterhoofdsligging genoemd. In deze positie heeft je baby de meeste ruimte om mee te bewegen met de richting van het baringskanaal. Een sterrenkijker houding betekent echter dat je baby richting je navel kijkt. Je baby ligt dan met zijn rug tegen jouw rug aan.

  Alles weten over de bevalling? Dat kan met onze bevalcursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

  Sterrenkijker en de bevalling

  Zo’n 25 % tot 30% van de baby’s begint de bevalling in de sterrenkijker houding, en 96% wordt uiteindelijk toch nog geboren in de achterhoofdsligging. Vaak weet je baby zich dus toch nog prima in de juiste positie te wurmen, maar als dat niet zo is kan een sterrenkijker bevalling er iets anders uitzien. Bijvoorbeeld in deze opzichten:

  • De kans op een vacuümverlossing of keizersnede is groter bij een sterrenkijker bevalling
  • De ontsluitingsfase en uitdrijving kan langer duren
  • Vrouwen kunnen sneller om pijnstilling vragen
  • Je kunt al persdrang voelen voordat je volledige ontsluiting hebt en klaar bent om te persen. Dat komt omdat het hoofdje eerder op de endeldarm duwt van binnenuit, wat voor persdrang kan zorgen
  • Die druk op de endeldarm kan er ook voor zorgen dat vrouwen meer pijn ervaren aan hun rug

  Natuurlijk bevallen met een sterrenkijker

  Natuurlijk bevallen met een sterrenkijker is zeker mogelijk, alhoewel het wel moeilijker is voor je baby om door het geboortekanaal te komen in deze positie. Hierdoor kan de bevalling langer en pijnlijker zijn, waardoor de kans op pijnstilling of een spoedkeizersnede groter is. Per bevalling zal de zorgverlener kijken of het nog een goed idee is om de natuurlijke bevalling door te zetten.

  Je sterrenkijkertje na de geboorte

  Bij baby’s die zijn geboren in de sterrenkijker houding is er vaak sprake van spanning in de nek, kaken, en schouders. Daarnaast kunnen ze vaak een voorkeurshouding aannemen, meer last hebben van reflux en een kort tongriempje. Als je baby last heeft van een van deze klachten, is de hulp van een osteopaat gewenst om de spanning in het lichaam weg te nemen.

  Sterrenkijker voorkomen

  Je kunt de Spinning Babies methode uitproberen om een sterrenkijker houding te voorkomen dan wel op te lossen tijdens de zwangerschap. Deze methode kan ook helpen een baby bijvoorbeeld uit een stuitligging te krijgen.

  Alles weten over de bevalling? Dat kan met onze bevalcursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

  Meer over dit onderwerp:

  • Achterhoofdsligging: de ideale ligging voor de bevalling
  • Keizersnede
  • Reflux bij je baby
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard