img
Kanaal: ZP® - Zwangerschap & Babykalender
Het officiële zwangerenportaal.nl kanaal met geverifieerde informatie van professionals. Wanneer je je abonneert op dit kanaal, ontvang je wekelijks relevante informatie voor jouw week: de weekmail en daaraan gerelateerde artikelen.

Week 28

Je baby is nu net zo groot als.. een aubergine!

Het derde en laatste trimester. De huid van de baby maakt huidsmeer aan, wat ervoor zorgt dat de huid van de baby niet zal uitdrogen. De baby gaat er meer en meer als een pasgeborene uitzien. Hij weegt nu 1000 gram en is 36 centimeter lang. Lees snel verder wat er allemaal gebeurt in week 28 van je zwangerschap.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is het mogelijk dat bepaalde informatie op deze pagina (tijdelijk) niet correct is.

In week 28 is je baby...

  • 36 cm
  • 1000 gram

..zo groot als een aubergine

In week 28 ben jij...

  • 28 weken zwanger
  • in je zevende maand
  • in het derde trimester
?

Dit gebeurt er met je baby als je 28 weken zwanger bent

De zintuigen van je baby zijn nu goed ontwikkeld: je baby kan zien, horen, voelen en proeven. De kleine donshaartjes op het lichaam van je baby maken langzaam plaats voor een soort huidsmeer, waardoor de huid niet zal uitdrogen.

Vanaf deze week blijft de verhouding tussen het hoofdje en de rest van het lijfje hetzelfde tot aan de geboorte. Nog een paar weken geleden woog je baby bijna niks en nu is het al 1kg. Er ontstaat verschil in gewicht tussen jongens en meisjes. Een zoon weegt in de eerste zwangerschap nu 1030-1190 gram, een dochter 960-1110 gram.

Dit gebeurt er met jou als je 28 weken zwanger bent

Nu je 28 weken zwanger bent ga je elke dag schopjes voelen. Probeer het bewegingspatroon van je baby te herkennen. De kracht en hoeveelheid bewegingen verschillen per vrouw en per baby. Vanaf nu is het belangrijk om je baby elke dag te voelen bewegen. Neem de tijd daarvoor want als je druk bezig bent, zal je het niet voelen. Heb je je baby de hele dag niet voelen bewegen, ga dan rustig zitten of liggen op je zij en probeer contact te maken. Is je baby na een uur nog steeds heel erg rustig, bel dan met je verloskundige. Lees hier meer over wat je moet doen als je je baby minder voelt bewegen.

Heb je nu een donkere streep over je buik lopen vanaf je navel naar beneden (in enkele gevallen ook van je navel naar boven)? Dat wordt een zwangerschapsstreep of –lijn genoemd. Het is een opeenhoping van pigment. Na de zwangerschap verdwijnt die streep langzaam weer. Ook kan er op andere plaatsen van je lichaam een verhoogde pigmentatie ontstaan: donkere tepels en paarse schaamlippen.

Je lichaam kan tijdens de zwangerschap wel 2 tot 3 liter meer vocht vasthouden. Dit merk je vooral in de laatste maand van je zwangerschap doordat je handen en voeten gezwollen zijn. Lees hier meer over het vasthouden van vocht en wanneer je actie moet ondernemen

To do in week 28

Gastouderopvang regelen

Een huiselijke sfeer en toch professioneel, dat is gastouderopvang. Een gastouder is een gediplomeerd opvoeder die in haar eigen huis of bij jou thuis opvangt wanneer jij werkt of studeert.

Geboortekaartjes ontwerpen

Als je kindje geboren is willen jullie vast geboortekaartjes versturen. Denk vast na over de opmaak. Je kan hiervoor op internet veel inspiratie opdoen of je kunt hem speciaal laten ontwerpen. Bekijk ook vast wie jullie allemaal een kaartje willen sturen en maak een overzichtelijk adressenbestand, bijvoorbeeld in Excel.

Bespaartip: Geboortekaartjes kosten al snel rond de 1,50 euro per stuk, en alles bij elkaar al snel een paar honderd euro. We hebben daarom speciaal voor de leden van het Familie Voordeel Programma leuke partijen bij elkaar gebracht die korting weggeven op hun geboortekaartjes!

Failed to render custom element: Button.
Template "elements/Button.html.twig" is not defined.

Sparen

Je doet er goed aan om je financiën eens goed te bekijken, en te bepalen hoe je de uitgaven die je kindje met zich meebrengt gaat betalen. Alvast gaan sparen is een goede stap, Lees hier meer over sparen voor je kind.

Huisdieren voorbereiden

De hond of kat zal straks ook moeten wennen aan de nieuwe bewoner in 'zijn' huis. Eerst was hij degene die de aandacht kreeg en binnenkort staat de baby centraal. Laat je huisdier vast wennen aan wat komen gaat. Wil je dat hij straks niet meer boven of op de slaapkamer komt? Begin daar dan nu alvast mee want anders worden (vervelende) veranderingen dadelijk geassocieerd met de baby.

Wist je dat?

Wist je dat bekkeninstabiliteit niet voor niks is? Van dit kwaaltje zou je nu last kunnen hebben, maar in werkelijkheid is het voor een goed doel. Je bekkenbeenderen worden namelijk weker, waardoor zometeen je baby gemakkelijker door de bekken kan tijdens de bevalling.

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!