img
Kanaal: ZP® - Zwangerschap & Babykalender
Het officiële zwangerenportaal.nl kanaal met geverifieerde informatie van professionals. Wanneer je je abonneert op dit kanaal, ontvang je wekelijks relevante informatie voor jouw week: de weekmail en daaraan gerelateerde artikelen.

Week 22

Je baby is nu net zo groot als.. een koolraap!

Het grootste gedeelte van de dag slaapt de baby. De baby is nu 28,5 centimeter lang en weegt 440 gram. Lees snel verder wat er allemaal gebeurt in week 22 van je zwangerschap.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is het mogelijk dat bepaalde informatie op deze pagina (tijdelijk) niet correct is.

In week 22 is je baby...

  • 28,5 cm
  • 440 gram

..zo groot als een koolraap

In week 22 ben jij...

  • 22 weken zwanger
  • in je vijfde maand
  • in het tweede trimester
?

Dit gebeurt er met je baby als je 22 weken zwanger bent

Je merkt waarschijnlijk dat de baby vooral actief wordt als jij rustig gaat liggen en dat hij slaapt als jij bezig bent. Toch is dat niet zo vreemd als het lijkt. Doordat jij aan het bewegen bent wordt de baby in slaap gewiegd en zodra jij gaat liggen wordt hij weer wakker omdat het wiegen ophoudt.

Hoe actief de baby soms ook is, het grootste gedeelte van de tijd wordt er geslapen. Knus in elkaar gedoken, in de favoriete foetushouding, die overigens voor elke baby net weer even anders is. De een slaapt met de kin op de borst en opgetrokken knietjes, de ander met één gestrekt beentje, een derde houdt een handje op het hoofd. In die karakteristieke slaaphouding zal je baby zich ook na de geboorte het lekkerst voelen.

Dit gebeurt er met jou als je 22 weken zwanger bent

Je onderste ribben kunnen nu pijn gaan doen, dit komt doordat de baarmoeder en je groter wordende baby ze naar buiten duwen. Om dit ongemak zoveel mogelijk te verlichten kan je het beste zo rechtop mogelijk zitten of kan je je armen boven je hoofd brengen. Heb je erg veel last van je gewrichten en heb je vaak pijn op meerdere plekken in het lichaam? Dan kan osteopathie je wellicht helpen.

Je bent zwanger, dus voorlopig word je even niet meer ongesteld. Je kunt wel last hebben van meer afscheiding dan normaal. Als die er wit of een beetje geel uitziet, hoef je je nergens zorgen over te maken. Ziet het er donker of brokkelig uit en ruikt het ook onaangenaam, neem dan even contact op met ons of ga even langs de huisarts. Misschien heb je last van een schimmelinfectie.

Pas op met het tillen van zware dingen, dit kan schadelijk zijn voor je buik, bekken en rug. Met name je bekken heeft het zwaar te verduren tijdens je zwangerschap. Hier lees je hoe je bekkenpijn voorkomt.

To do in week 22

Zwangerschapsverlof inplannen

Heb je inmiddels je zwangerschapsverlof geregeld? Het is belangrijk dat dit op tijd wordt afgestemd met de werkgever. Lees hier meer over zwangerschapsverlof en hoe je deze kunt berekenen.

Kinkhoestvaccinatie nemen

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die ernstige hoestbuien kan veroorzaken. Het is vooral gevaarlijk voor jonge baby's die nog niet zijn gevaccineerd. Een goede manier om pasgeboren baby's tegen kinkhoest te beschermen is om vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestprik te geven. Vanaf 2019 krijgen alle zwangere vrouwen deze prik aangeboden.

Staatssecretaris Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft op 17 juli 2018 besloten de kinkhoestprik gratis aan te bieden aan alle zwangere vrouwen. Naar verwachting wordt hier eind 2019 mee gestart. Tot die tijd kun je de prik krijgen bij de huisarts of GGD. Het is dan wel voor eigen kosten.

Zwangerschapsfotografie boeken

Heb je wel eens nagedacht over zwangerschapsfotografie? De zwangerschap is een bijzondere periode en daarom kan het leuk zijn om deze periode vast te leggen. Je kunt bijvoorbeeld iedere week een foto maken zodat je die later terug kunt kijken. Extra leuk als je bij de foto nog iets schrijft zoals je gevoel of iets leuks voor de baby. Het is natuurlijk ook mogelijk om je mooie, zwangere lichaam en je rondingen met een professionele fotoshoot voor altijd vast te leggen.

Zwangerschapscursussen doen

Samen Bevallen is een geweldige cursus om samen met je partner te doen. Partners geven we een actieve, coachende rol. Je blijft bij haar, helpt haar ontspannen, ook als het moeilijk voor haar is. Je kunt haar begeleiden bij de ademhalingsoefeningen en als ze 't even niet meer ziet zitten, ben jij haar steun en toeverlaat. Jullie zijn echt een team!

ZwangerTotaal is een groepsprogramma voor zwangeren én pas bevallen vrouwen. ZwangerTotaal wordt gegeven door oefentherapeuten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van bekkenklachten.

Wist je dat?

Wist je dat je tijdens je zwangerschap last kunt krijgen van rare dromen en nachtmerries? Dit kan over je baby gaan of over alledaagse dingen, maar dit kwaaltje is heel normaal tijdens de zwangerschap!

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!