1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Bekkenbodem tijdens zwangerschap en bevalling

    Gepubliceerd op: 12-3-2019Bewerkt op: 12-4-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-3-2019Bewerkt op: 12-4-2023
    Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Nederlandse Vereniging voor Bekkenfysiotherapie
    De bekkenbodem is een deel van je lichaam waar je normaal gesproken misschien niet zo gefocust op bent. Maar tijdens de zwangerschap en de bevalling zal je er gegarandeerd mee te maken krijgen! Voor veel vrouwen is het een groot mysterie wat de bekkenbodemspieren nu precies doen en waar ze precies zitten, maar als je zwanger bent kun je er hier toch beter even over verder lezen!

    Op de sportschool of tijdens de yogales zal je misschien hebben kennisgemaakt met de bekkenbodemspieren, maar verder is de kans klein dat je weet waar deze spieren voor dienen. Tijdens en na de zwangerschap is het echter van groot belang dat je bekkenbodemspieren hebt die goed in vorm zijn! Naarmate je baby in je buik namelijk groter wordt, krijgt je dit deel van je lichaam het steeds zwaarder. Het is namelijk net een hangmatje onderin je buik tussen je schaambeen en heiligbeen dat al het gewicht van je kindje draagt. Een bekkenbodemgebied dat goed in vorm is kan de zwangerschap en bevalling vele malen makkelijker maken!

    Waar zit mijn bekkenbodem en wat is de functie?

    Het is gemakkelijk om je bekkenbodemspieren te voelen. Je kunt ze het beste voelen wanneer je een vinger in je vagina inbrengt en vervolgens je vagina fijnknijpt. Doe dit zonder je buikspieren en bilspieren te gebruiken, en je zult je bekkenbodemspieren voelen. Dit is eigenlijk hetzelfde gevoel als wanneer je je plas probeert op te houden! Ook wanneer je niet zwanger bent, heeft dit deel in je lichaam belangrijke functies. Zo ondersteunt het je organen, zorgt het ervoor dat je je plas en ontlasting kunt ophouden en zorgt het ervoor dat je op een fijne manier seks kunt hebben.

    Bekkenbodemkwaaltjes tijdens zwangerschap

    Toenemende gewicht van de baarmoeder: Je bekkenbodem wordt pas écht belangrijk in het dagelijks leven wanneer je zwanger bent. Dan duwt namelijk het gewicht van je groeiende baarmoeder vol op je bekkenbodemspieren, waardoor deze het steeds zwaarder krijgen.

    Bekkenbodem en incontinentie: Deze druk op de bekkenbodemspieren zal zich voornamelijk uiten in incontinentie probleempjes later in de zwangerschap. Dit is heel normaal! Doordat tijdens de zwangerschap de bekkenbodemspieren door het hormoon relaxine steeds slapper worden, kan het voorkomen dat je af en toe wat druppels urine verliest of plots scheetjes laat ontsnappen. Maar heb vooral geen schaamte als dit gebeurt, want ruim 30% van de vrouwen heeft last van bekkenbodem-gerelateerde kwaaltjes tijdens de zwangerschap!

    Bekkenpijn en bekkeninstabliteit: Doordat je bekkenbodemspieren zo worden opgerekt, kan het zijn dat je bekkeninstabiliteit en bekkenpijn ervaart tijdens de zwangerschap. Dit komt door de botten die door de verslapte spieren en banden moeilijker op hun plek kunnen worden gehouden. Het is dus heel normaal als je wat pijn voelt in het bekkenbodemgebied later in je zwangerschap.

    Pijn in andere gebieden: Indien je bekkenbodemgebied zo verzwakt raakt dat hij je organen niet meer goed kan ondersteunen, kunnen er andere ongemakkelijkheden optreden. Zo kan het zijn dat je blaas, endeldarm en baarmoeder naar beneden zakken en op je vagina en schaambeen drukken. Pijn in je onderrug, buikpijn of pijn tijdens de seks kunnen dan de gevolgen hiervan zijn.

    Gelukkig is de oprekking en verweking van je bekkenbodemspieren niet voor niets, want dit gebeurt ook tijdens de bevalling. Hierop zijn de spieren dus al een beetje voorbereid!

    Bekkenbodemkwaaltjes voorkomen

    Het verschilt erg van vrouw tot vrouw in hoeverre je bekkenbodemkwaaltjes zult ervaren tijdens de zwangerschap. Gelukkig kun je wel de kans erop aanzienlijk verminderen door af en toe je bekkenbodemspieren te trainen! Dit is om verschillende redenen een goed idee:

    • Je verkleint de kans op verzakking doordat je de spieren stevig houdt. Zo krijgen organen niet de kans om te ver naar beneden te zakken.
    • Je hebt minder kans op incontinentie kwaaltjes.
    • Je hebt minder kans op bekkeninstabiliteit.
    • Wanneer je regelmatig bekkenbodemoefeningen doet is het gemakkelijker om je kindje naar buiten te drijven. Je hebt dan al getraind met het controleren van de aan- en ontspanning van de spieren.
    • Wanneer je hebt getraind met de bekkenbodemspieren, kan je de spieren meer ontspannen maken tijdens de bevalling en daarmee de doorgang groter maken, waardoor je minder kans hebt op uitscheuren.
    • Je bekkenbodemspieren herstellen zich weer sneller na de zwangerschap. Hierdoor krijg je sneller je stabiele bekken weer terug en krijg je sneller de controle terug over je plasbuis en anus, welke nogal verslapt zijn na de bevalling.
    • Het weefsel rond het bekkenbodemgebied herstelt weer sneller na de bevalling waardoor je zelf ook sneller kunt herstellen.

    Bekkenbodem trainen

    Het fijne van het doen van bekkenbodemoefeningen is dat je ze in het geheim kunt uitvoeren. Je kunt ze liggend, zittend, staand of zelfs bewegend uitvoeren zonder dat iemand dat doorheeft, op ieder gewenst moment van de dag. Bekijk op deze pagina eens een aantal fijne bekkenbodemoefeningen waar je vandaag nog aan kunt beginnen!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard