img
Kanaal: ZP® - Magazine
Op dit kanaal komt al het laatste nieuws binnen met betrekking tot zwanger worden, je zwangerschap, de bevalling en je baby!

De kinderkamer inrichten

Het inrichten van de babykamer voor je eerste kindje is voor veel ouders ook een soort psychologische voorbereiding op het ouderschap. Plots worden ze geconfronteerd met allerlei praktische vragen en moeten de eerste beslissingen genomen worden over hoe het leven met een kind in huis er zal uitzien. Wat voor decoratie kies je voor een babykamer? En welke meubels en andere toebehoren moet je kopen? Hoeveel tijd moet je rekenen voor het inrichten van een babykamer?

Wanneer begin je met het inrichten van de babykamer?

Voor veel ouders is het plannen en inrichten van een babykamer een activiteit die ze samen willen doen. Vaak beginnen de toekomstige papa en mama al zodra bekend is dat er een kleintje op komst is uit te kijken naar spulletjes die ze graag zouden willen hebben voor het inrichten of decoreren van de babykamer. Toch stellen de meeste koppels de aankoop van meubels en toebehoren uit tot maand zes of zeven om zo een extra psychologische klap te vermijden mocht de zwangerschap onverwacht mislopen.

Daarop bestaat één uitzonderingsregel: renovaties. Wanneer je de kamer waarin je baby gaat slapen nog wilt renoveren schilderen dan kun je het beste zo vroeg mogelijk beginnen. Iedereen weet hoe renovatiewerken vaak veel langer duren dan verwacht en je wil wel zeker weten dat de kamer op tijd klaar is!

Welke meubels en uitrusting heb je nodig voor een babykamer?

Een bedje en/of wiegje

Het bed is waarschijnlijk de belangrijkste aankoop. Je baby gaat hier de eerste jaren in slapen dus je mag hier best in kwaliteit investeren. Afhankelijk van je smaak en budget bestaan er bedjes in alle maten en gewichten. Van zogenaamde reisbedjes met stoffen zijkanten tot de meer klassieke houten bedjes met spijlen en zelfs bedjes met een plexiglas opening of een bijzetbedje zodat je baby naast jou kan slapen, de keuze is eindeloos.

Voor de eerste weken is een wiegje handig, je kindje zal zich rustiger voelen in de meer besloten ruimte van een wieg dan in een groot bed. Lees hier meer over slaapgewoonten van je baby

Een kast

Een kast waarin je lakens, kleding en verzorgingsartikelen kunt opbergen zal ook handig zijn. Koop deze groot genoeg zodat je ze later eventueel ook voor de kinderkamer kan gebruiken. Lees hier meer over het verzorgen van jouw baby na de geboorte

Een comfortabele stoel

Een stoel in de babykamer is iets waar veel toekomstige ouders niet aan denken tot ze de eerste nachten moeten opstaan om de baby de fles of borstvoeding te geven. Dan is een comfortabele stoel echt wel noodzakelijk zoals je snel zult merken.

Een kleed en/of speelkleed

Naast dat dit een warm gevoel geeft kun je samen met je baby veilig en zacht op het kleed spelen. Voor de ontwikkeling van je baby is het goed om ook in de eerste drie maanden samen met je baby te spelen. Na ongeveer drie maanden zal je kindje ook zelf op de grond gaan spelen. Het is daarom handig alvast een kleed of een speelkleed te kopen en een comfortabel hoekje te creeën met veel kussens en knuffels waar je baby in alle veiligheid de wereld kan leren ontdekken. Lees hier meer over hoe je een veilige omgeving creëert voor jouw baby

Verlichting

Tenslotte is het ook goed even na te denken over de verlichting in de babykamer. Een felle witte lamp is niet ideaal als je je baby rustig wilt maken net voor het slapengaan of als je kindje ’s nachts wakker wordt. Zorg dus liefst ook voor zachte verlichting in warme kleuren of dat je het licht kunt dimmen. Een klein nachtlichtje kan ook handig zijn. Controleer zeker dat het licht ervan niet te fel is. Veel modellen produceren teveel licht en kunnen zo een goede nachtrust verstoren.

Kleuren en patronen

Jouw baby in een hippe kamer? Dat kan met de kleuren en materialen die helemaal in zijn in deze tijd. Lees hier over de trends in textiel van voorjaar/zomer 2019.

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?
LEES VERDER
In samenwerking met: Meyco

LEES VERDER
In samenwerking met: Huggies

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!