1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Paracetamol tijdens de zwangerschap: mag dat?

  Gepubliceerd op: 9-4-2021Bewerkt op: 5-14-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 9-4-2021Bewerkt op: 5-14-2024
  Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: Moeders van Morgen
  Mag je eigenlijk wel een paracetamol slikken tijdens de zwangerschap als pijnstilling? Soms is verlichting voor kwaaltjes als hoofdpijn, pijn aan je gewrichten of misselijkheid fijn, maar je kunt niet alle pijnstillers slikken als je zwanger bent. Hoe zit dat met de paracetamol?

  Paracetamol en zwanger

  Voor sommige klachten tijdens de zwangerschap is het fijn een pijnstiller te kunnen nemen. Zo hebben veel vrouwen last van pijn aan hun rug, spieren of hoofdpijn. De paracetamol is dan de pijnstiller van voorkeur, als je echt behoefte hebt aan pijnverlichting. Je kunt de paracetamol veilig slikken gedurende de hele zwangerschap, om pijn te verlichten of om bijvoorbeeld koorts te remmen.

  Veiligheid paracetamol tijdens de zwangerschap

  Er zijn geen schadelijke effecten gevonden van de paracetamol op je ongeboren baby of op jou als zwangere. Als je niet meer dan zes tabletten van 500 mg slikt, is er niks aan de hand. Gebruik wel liever niet langer dan een week achter elkaar de paracetamol. Combineer het ook niet in combinatie met andere medicijnen, en als je wel andere medicijnen slikt, overleg het gebruik van de paracetamol dan eerst met je zorgverlener.

  Onveilige pijnstillers tijdens de zwangerschap

  Paracetamol is dus de pijnstiller van voorkeur als je zwanger bent. Andere medicijnen kunnen mogelijk onveilig zijn:

  • Ibuprofen: kan je beter zoveel mogelijk vermijden. Vroeg in de zwangerschap vergroot dit medicijn de kans op een miskraam en hartafwijkingen
  • Aspirine: dit medicijn kan dezelfde nadelige gevolgen hebben als ibuprofen. Soms geven zorgverleners wel aspirine aan zwangeren, wanneer het de kans op een hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging kan verlagen. Neem het echter niet zelf zonder van tevoren te overleggen met je zorgverlener.

  _Dit artikel is geschreven in samenwerking met Moeders van Morgen_

  Bron: Lareb
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard