1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Een zware, dikke baby: dat is macrosomie

    Gepubliceerd op: 7-4-2022Bewerkt op: 7-4-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-4-2022Bewerkt op: 7-4-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Sommige ouders hebben grote, dikke baby’s en andere baby’s zijn weer ontzettend dun. Krijg je van je verloskundige te horen dat je zal bevallen van een flinke baby? Dan heet dat macrosomie, ofwel een baby met een hoog geboortegewicht. Wat heeft dat voor gevolgen voor jou en je baby?

    Macrosomie

    Als zwangere vrouwen van hun verloskundige horen dat ze zullen bevallen van een flinke baby is dat even schrikken. De medische term voor een (te) hoog geboortegewicht bij baby’s is macrosomie. Een baby heeft dan een geboortegewicht van 4500 gram of meer. Dat overkomt zo’n 10% van de baby’s.

    Je verloskundige kan dit inschatten door naar de groei van je baarmoeder te kijken. Als die sneller groeit dan voor jouw zwangerschapsduur verwacht wordt, is de kans groot dat je zult bevallen van een flinke, dikke en zware baby. Maar pas na de geboorte kun je honderd procent zeker zijn dat het werkelijk om een zware baby gaat.

    Waarom zijn sommige baby’s dikker dan anderen?

    Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen in het ontstaan van macrosomie, ofwel een baby met een hoog geboortegewicht.

    • Genetisch bepaald: als jij of je partner erg zwaar werd geboren, is de kans groter dat dit ook voor jullie baby geldt.
    • Diabetes: bij zwangerschapsdiabetes is de kans groter dat je baby een hoog geboortegewicht heeft.
    • Volgende kind: hoe meer kinderen je al hebt, hoe groter de kans dat dit volgende kind een hoog geboortegewicht zal hebben.
    • Leeftijd moeder naarmate de moeder ouder is, neemt de kans op een grote baby toe. Met name bij een leeftijd van 35 of ouder.
    • Overgewicht: heeft de moeder overgewicht, dan is de kans groter op een baby met een hoog geboortegewicht.

    Bevallen van een baby met macrosomie

    Een bevalling van een baby met macrosomie kan best spannend zijn. Toch worden er iedere dag gezonde dikke baby’s op een natuurlijke manier geboren. Zo’n bevalling kan wel langer duren, meer pijn doen en er bestaat een grotere kans op uitscheuren. Dat maakt de kans op een keizersnede of een kunstverlossing, bijvoorbeeld met de vacuümpomp, groter.

    Om complicaties te voorkomen, wordt er vaak gekozen om de bevalling met 38 weken al in te leiden. Dat wordt gedaan als in overleg met je verloskundige en gynaecoloog wordt gevonden dat dit veiliger en beter is voor jou en je baby.

    Na de geboorte hebben baby’s met macrosomie een grotere kans op een te laag bloedsuikergehalte, omdat deze babys veel glucose binnenkregen in de baarmoeder. De glucosewaarde zal dan ook meteen worden opgemeten en eventueel zal extra glucose worden toegediend. Anders bestaat er een risico op hersenschade bij de baby.

    Dikke baby’s op latere leeftijd

    Er zit in ieder geval één groot voordeel aan een dikke baby: die heerlijke spekvette beentjes en armpjes en een gezonde uitstraling met zijn bolle wangen. Dat worden direct heerlijke knuffels!

    Wel zijn er een aantal risico’s voor baby’s die met macrosomie worden geboren. Zij hebben namelijk een grotere kans op diabetes, obesitas, een hoge bloeddruk en hart- en vaatproblemen op latere leeftijd. Goed dus om in de gaten te houden met het consultatiebureau en de huisarts.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard