1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  Zwanger wordenMorning afterpil

  Morning-afterpil: zo werkt het

  ZP® - Magazine

  , 23 augustus 2022 02:06Laatste update op: 23 augustus 2022 02:07

  Heb je geen zwangerschapswens, maar wel onveilige seks gehad? Dan kan een morning-afterpil de oplossing bieden om een zwangerschap te voorkomen na de geslachtsgemeenschap. Hier lees je hoe de morning-afterpil werkt.

  Wat is een morning-afterpil?

  Met een morning-afterpil kun je de eisprong uitstellen nadat je geslachtsgemeenschap hebt gehad. Daardoor zullen de zaadcellen dus geen eicel tegenkomen, waardoor er geen bevruchting en geen zwangerschap kan plaatsvinden.

  Is er echter al een eitje vrijgekomen op het moment van de gemeenschap, dan kan er wel een bevruchting en zwangerschap plaatsvinden. De morning-afterpil maakt dan geen verschil. Het doet namelijk niks aan het al vrijgekomen eitjes. Een morning-afterpil is dus ook echt een noodoplossing, maar het is niet de bedoeling dit als je standaard anticonceptie te gebruiken omdat het minder betrouwbaar is dan echte anticonceptie.

  Wanneer een morning-afterpil?

  Het beste is om de pil binnen twaalf uur na de seks in te nemen om de kans op een zwangerschap zo veel mogelijk te beperken. De Norlevo pil werkt tot maximaal drie dagen of 72 uur na de seks, en de Ella One morning-afterpil werkt tot vijf dagen na de seks. Zijn er bijvoorbeeld al twee dagen verstreken na de onveilige seks, dan kan het zeker nog de moeite waard zijn een morning-afterpil te kopen. Zaadcellen kunnen namelijk nog drie dagen in de baarmoeder overleven, dus als je in die dagen een eisprong hebt kan je alsnog zwanger raken. Het beste is dus om zo snel mogelijk deze pil te halen.

  Als je het ‘s avonds of op zondag nodig hebt kun je kijken welke apotheek er in de buurt open is. Anders kun je hem vast online bestellen, waarna je hem de volgende dag in huis hebt.

  Morning-afterpil met medicijnen

  Slik je medicijnen tegen epilepsie, hiv, tuberculose of gebruik je geneesmiddelen met sint-janskruid? Dan kan het zijn dat de morning-afterpil minder goed werkt, dus houd hier rekening mee. Je kunt dan beter een morning-afterspiraal laten plaatsen. Dat is een koperspiraaltje die je tot vijf dagen na de seks kunt laten plaatsen in de baarmoeder. Die zorgt ervoor dat een bevruchte eicel zich niet kan innestelen.

  Plaats een reactie

  (0)
  user-image
   • Feed

   • Mijn week

   • Cursussen

   • Community

   • Dashboard