Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Meer kinderen met waterpokken na opheffen coronaregels

ZP® - Magazine

, 17 mei 2022 17:34Laatste update op: 17 mei 2022 17:34

Sinds de coronamaatregelen zo goed als niet meer bestaan, is het aantal kinderen met waterpokken toegenomen vergeleken met de jaren ervoor. Hoe kan dat en wat zijn waterpokken precies?

Verspreiding waterpokken

Tijdens de eerste maanden van dit jaar kregen vier tot vijf keer zoveel kinderen tussen de nul en vier jaar waterpokken. Ook komen de waterpokken nu twee keer zo vaak voor bij kinderen tussen de vijf en vijftien jaar volgens huisartsgegevens. Oudere kinderen krijgen er dus nu ook steeds vaker mee te maken.

Hoe dat kan? Wellicht door een zogenaamd inhaaleffect na de corona periode, dat denkt het onderzoeksinstituut Nivel. Tijdens de coronacrisis in 2020 en 2021 konden veel ziektes zich namelijk moeilijk verspreiden, net zoals het RS-virus. Dat komt doordat mensen meer afstand van elkaar moesten houden.

Wekelijks worden er bij zo’n 150 kinderen waterpokken vastgesteld, per 100,000 inwoners, wat uit gegevens van huisartsenpraktijken blijkt. Veel ouders laten hun kind echter uitzieken zonder daar de huisarts bij in te schakelen: cijfers kunnen dus in werkelijkheid hoger liggen.

Wat zijn de waterpokken?

De waterpokken worden veroorzaakt door een besmettelijk virus en gekenmerkt door jeukende rode bultjes. Dat begint meestal vlekjes op de huid en een hangerig kind. Je kindje kan hierbij verhoging, keelpijn en verminderde eetlust krijgen. Daarna zullen de vlekjes beter zichtbaar worden, zoals op de romp, het gezicht of achter de oren. Die vlekjes veranderen in blaasjes die met vocht gevuld zijn. Die drogen op, waarna je kind korstjes zal krijgen. Dit alles kan jeuken.

Meestal gaan de waterpokken en de klachten vanzelf weer ove. Uitzieken is dan ook vaak de enige oplossing. In sommige gevallen treden er echter complicaties op, bijvoorbeeld door ontstoken blaasjes of hoge koorts. Ook kun je beter contact opnemen met een huisarts als je kind suf lijkt.

Plaats een reactie

(0)
user-image
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursussen

    • Community

    • Dashboard