1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    RS-virus epidemie: moet je je zorgen maken?

    Gepubliceerd op: 6-30-2021Bewerkt op: 5-17-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-30-2021Bewerkt op: 5-17-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Volgens het RIVM is er op dit moment sprake van een RS-virus epidemie in Nederland. Het RS-virus is een verkoudheidsvirus waar vooral baby’s en jonge kinderen flink ziek van kunnen worden. Waarom rukt dit virus zo op en wat moet je erover weten?

    Stijging in RS-virus besmettingen

    Vorige week werden er 37 besmettingen gemeld van het RS-virus, en de week daarvoor waren dat er 21: dat is een hoop voor deze tijd van het jaar, want meestal zijn er meer besmettingen in de wintermaanden. In de zomermaanden komt het meestal niet voor, waarom dit een uitzonderlijke situatie is. Jaarlijks belanden in Nederland 150 tot 200 kinderen door het RS-virus op de ic.

    Het is volgens het RIVM ook zorgelijk omdat er met het versoepelen van de coronamaatregelen het virus nog meer de kans krijgt om zich te verspreiden. Het virus verspreid zich op dit moment in hetzelfde tempo als in de winter, alleen is de timing nu ongebruikelijk. Echter is het wel logisch, omdat de afgelopen winter het virus zich niet kon verspreiden door de beperkende coronamaatregelen.

    Wat is het RS-virus?

    Het RS-virus treft vooral baby’s en jonge kinderen. Het begint eerst met een verkoudheid, snotteren en hoesten. Na een paar dagen kan het kind ook longproblemen krijgen, wat vooral kan voorkomen bij jonge baby’s. Symptomen als koorts, piepende of snelle ademhaling, neusvleugels die veel meebewegen, grijs/blauwe huid rond de mond en nagels kunnen dan ook verschijnen.

    Lees hier alles over het RS-virus bij baby’s en jonge kinderen.

    Moet je je zorgen maken om de RS-virus epidemie?

    Het RIVM zegt dat de verspreiding van het RS-virus op hetzelfde tempo verloopt als normaal gesproken in de wintermaanden. Alleen is nu de timing anders en ongebruikelijk, wat goed te verklaren is door alles wat er is gebeurt het afgelopen jaar met de coronamaatregelen. Je hoeft je dus niet meer zorgen te maken dan normaal om het RS-virus.

    Een besmetting is moeilijk te voorkomen, maar regelmatig handen wassen en papieren zakdoekjes gebruiken kan de kans verkleinen. Ook zijn artsen alert op de snelle verspreiding, waardoor ernstige klachten en overlijden kunnen worden voorkomen.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard