1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  BabyKwaaltjes en ziektesBeginnende waterpokken bij je kindje

  (Beginnende) waterpokken bij je kindje

  ZP® - Magazine

  , 23 november 2019 17:21Laatste update op: 25 april 2022 18:38

  Gelukkig is het niet iets uitzonderlijks als je beginnende waterpokken bij je kind ziet. Bijna ieder kind krijgt het namelijk! Meestal gaat het om een onschuldige kinderziekte, maar in sommige gevallen is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts omdat er complicaties kunnen optreden. Meestal krijgen kinderen met deze ziekte te maken als ze tussen de een en acht jaar oud zijn, en de waterpokken komt het meeste in de winter en het begin van de lente voor.

  Hoe herken je beginnende waterpokken?

  Hangerigheid en vlekjes

  Wanneer je kindje beginnende waterpokken heeft, begin je dit te zien aan een hangerigheid en het feit dat hij zich niet zo lekker voelt. Hierbij kan wat verhoging, keelpijn en verminderde eetlust komen kijken. Hierna zullen de eerste vlekjes zichtbaar worden. Deze vlekjes vind je meestal eerst op de romp, en later ook in het gezicht, tussen de haren, achter de oren, rondom de mond, neus en op de geslachtsdelen. De benen en armen daarentegen blijven redelijk vrij van uitslag.

  Van vlekjes naar blaasjes

  Deze rode vlekjes veranderen in blaasjes die met helder vocht gevuld zijn. Dit gebeurt binnen zes tot twaalf uur naar de verschijning. Hierna wordt het vocht troebel en na een tijdje zullen de blaasjes opdrogen waarna er korstjes op komen.

  Besmettelijkheid

  Omdat deze ziekte zeer besmettelijk is, wil je natuurlijk vermijden dat je kindje andere kleintjes aansteekt. De beginnende waterpokken is al besmettelijk voor andere kinderen voordat je de eerste symptomen gaat zien! Dit maakt het dus niet bepaald makkelijker. De incubatietijd van deze ziekte is twee tot drie weken, en de besmettelijkheid begint één tot twee dagen voor de blaasjes daadwerkelijk verschijnen, totdat ze weer verdwenen zijn. Het ziekteverloop verschilt echter erg per kindje. Een kan er blaasjes hebben over het hele lijf, terwijl de ander er maar een paar heeft. Ook kan het zijn dat je kind wel of juist geen koorts erbij ervaart.

  Wat kun je doen tegen waterpokken?

  Het waterpokkenvirus gaat vanzelf weer over, maar om de jeuk en andere klachten te verlichten kun je wel wat middeltjes in huis halen en maatregelen treffen. Zo wordt er voor jeuk vaak mentholpoeder gebruikt voor kindjes van twee jaar of ouder. Probeer daarnaast ervoor te zorgen dat je kind zo min mogelijk aan de blaasjes krabt om zo littekens en ontstekingen te voorkomen. Laat je kind ook zo min mogelijk luiers dragen, of verschoon ze zo vaak mogelijk om het schuren te voorkomen. Kleed je kindje daarnaast luchtig en licht aan.

  In sommige gevallen is het beter om contact op te nemen met huisarts wanneer je kindje het waterpokkenvirus heeft. Dit is bijvoorbeeld als de blaasjes ontsteken, of als er hoge koorts of keelpijn bij komt kijken. Suf of veranderend gedrag is ook genoeg reden om de huisarts in te schakelen. In zeldzame gevallen kan waterpokken namelijk tot complicaties leiden. Je kindje mag met deze ziekte trouwens gewoon in bad. Dep hem daarna voorzichtig en zacht droog. Een bad kan er ook voor zorgen dat de korstjes losweken als deze eenmaal zijn ingedroogd. Een bezoekje aan een openbaar zwembad is echter niet zo’n goed idee.

  Waterpokkenvirus bij zwangere vrouwen en baby’s

  Zwangeren en waterpokken

  Als zwangere vrouwen nog nooit waterpokken hebben gehad en dit krijgen aan het einde van de zwangerschap, kan dit zorgen voor een bestemming van haar ongeboren baby met de ziekte. De baby kan dan bij geboorte erg ziek worden, wat voor complicaties, zoals een longontsteking of hersenvliesontsteking. Met het beetje weerstand dat een baby heeft kan dit dus ernstig zijn. Houd je kind met waterpokken dus altijd weg van zwangere vrouwen en baby’s!

  Baby's en waterpokken

  Als jij als pas bevallen moeder nog nooit het waterpokkenvirus hebt gehad, dan bestaat de kans dat jouw baby dit kan krijgen voordat hij drie maanden oud is. De ziekte kan dan ernstiger verlopen, omdat je baby nog geen antistoffen in het bloed heeft. Heb jij wel ooit deze ziekte gehad? Dan heeft jouw pasgeborene nog drie maanden na de geboorte antistoffen in zijn lichaam die hij van jou heeft doorgekregen. Krijgt je baby dan waterpokken, dan zal het slechts een milde vorm zijn. Op latere leeftijd kan hij het dan wel nog een keer krijgen.

  Is waterpokken te voorkomen?

  Zonder inenting is waterpokken is eigenlijk niet te voorkomen. Haast 95% van alle volwassenen in Nederland hebben het al een keer gehad. Tegenwoordig is er een inenting tegen deze ziekte beschikbaar die kan worden gegeven aan kinderen vanaf 11-12 maanden. Helaas worden deze kosten niet vergoed en zit het vaccin niet inbegrepen in het Rijksvaccinatieprogramma.

  Tips bij waterpokken

  Heeft jouw baby last van waterpokken? Voor sommige kleintjes kan deze onschuldige kinderziekte behoorlijk vervelend zijn. Er zijn baby’s die er nauwelijks last van hebben, andere baby’s kunnen daarentegen flink van slag zijn. Livis deelt daarom graag 5 tips om de klachten van waterpokken bij je baby te verminderen.

  • Tip 1: korte nageltjes

  Waterpokken zorgen voor een vervelende jeukende huid. Om infecties te voorkomen, doe je er goed aan om de nagels van je baby kort te houden, zodat je kleintje niet kan krabben. Speciale handschoenen tegen het krabben kunnen in dit geval ook uitkomst bieden.

  • Tip 2: kleed je baby niet te warm aan

  Warmte kan ervoor zorgen dat de jeuk verergert. Kleed je kindje daarom niet te warm aan en laat je kindje katoenen kleding dragen.

  • Tip 3: een havermoutbadje helpt bij waterpokken

  Wist je dat een havermoutbadje ervoor kan zorgen dat de jeuk vermindert? Dit recept uit grootmoederstijd kan heel effectief zijn. Zo maak je het badje klaar: Doe wat havermout in een theedoek en bind deze vast. Leg de theedoek in een lauwwarm badje. Laat je baby in het badje zitten en dep het huidje eventueel af met de theedoek.

  • Tip 4: gebruik een verkoelende gel of spray

  Ook bij de drogist of apotheek kun je terecht voor middeltjes die de klachten bij waterpokken verminderen, zoals een verkoelende gel, een spray of een zemelenbadje. Vraag vooraf altijd even om advies, niet alle producten zijn geschikt voor alle leeftijden.

  • Tip 5: bezoek de huisarts

  Waterpokken gaan meestal vanzelf weer over en vaak is een bezoek aan de huisarts niet noodzakelijk. Is je kindje echter jonger dan 3 maanden of krijgt je kindje hoge koorts of andere klachten? Neem dan contact op met je huisarts voor advies. Ook wanneer je twijfelt doe je er goed aan om je huisarts te raadplegen.

  Meer over dit onderwerp:

  • Medisch
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard