1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Je kind milieubewust opvoeden met deze 5 tips

  Gepubliceerd op: 4-5-2022Bewerkt op: 11-15-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-5-2022Bewerkt op: 11-15-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Je kunt een hoop doen om de kindertijd van je kind een stuk milieubewuster te maken. Maar het grootste deel van zijn leven zal je kind als volwassene doorbrengen, waarbij hij zijn eigen keuzes zal moeten maken. Het beste wat je daarom kunt doen, is je kind milieuvriendelijkheid bijbrengen. Met deze tips zul je je kind gemakkelijk milieubewust opvoeden!

  Milieuvriendelijk opvoeden

  Om ervoor te zorgen dat je kind later milieubewuste en klimaatvriendelijke keuzes zal maken, kun je het beste nu alvast beginnen met het integreren van kennis over het klimaat in de opvoeding. Jong geleerd, oud gedaan. Door deze tips te volgen zetten jullie een stap in de goede richting:

  1. Spelen, maar dan duurzaam

  Je kind zal het grootste deel van zijn kindertijd spelend doorbrengen. Hij leert zich te vermaken, en manieren waarop dat kan. De ideale mogelijkheid dus om je kind te leren dat om plezier te beleven, niet altijd duur speelgoed nodig is, of een schermpje. De beste manier van duurzaam spelen, is gewoon buiten in de natuur. Bomen klimmen, insecten en dieren ontdekken, naar een openbare speeltuin, of samen iets bouwen met stenen en takken die jullie vinden. Zo leert je kind dat geluk niet alleen in spullen zit die je in de winkel koopt. En minder materialisme is weer erg goed voor de planeet.

  1. Vegetarisch eten

  Een goede manier om klimaatverandering tegen te gaan, is door massaal minder vlees en zuivel te eten. Als je zelf al vegetarisch eet, is de keus makkelijk gemaakt om je kind ook zo op te voeden. Zo niet, dan hoef je niet gelijk alle zuivel- en vleesproducten weg te laten. Eens in de week milieubewust eten, en je kind vertellen waarom, is al een stap in de goede weg. Een idee kan ook zijn om je kind mee te nemen naar een boerderij, waar je kind bewust wordt van waar vlees en zuivel vandaan komen.

  1. Samen recyclen

  Recyclen kan eigenlijk heel erg leuk zijn voor een kind als je het op een speelse manier introduceert. Bijvoorbeeld door een wc-rol te hergebruiken als knutselmateriaal, of touwtje te trekken met kapotte kleding die jullie aan elkaar hebben geknoopt. Neem je kind ook vooral eens mee naar de kledingbak, waar jullie samen gebruikte kleding doneren aan minderbedeelden, en leg daarbij ook uit waarom jullie dit zo goed is.

  1. Samen een moestuintje maken

  Wat is nu beter dan je eigen groenten en fruit kunnen verbouwen? Grote kans dat het plezier hierin blijft hangen bij je kind als jullie dit op vroege leeftijd al samen doen. Als alles rijp is kun je je kind ook betrekken bij het koken van iets lekkers met de oogst. Gegarandeerd plezier en duurzaam!

  1. Praten over het milieu

  Het eens per week even over het klimaat hebben met je kind, over hoe het nu ook alweer allemaal werkt waarom de aarde opwarmt en wat we daartegen kunnen doen, kan helpen je kind al van jongs af aan bewust te laten worden over de situatie. Grote kans dat je kind op latere leeftijd makkelijker milieubewuste keuzes zal maken.

  Milieubewuste kindertijd

  In de kindertijd zijn de ouders natuurlijk de verantwoordelijken voor hoe milieubewust het leven van je kind is. Bijvoorbeeld doordat jullie bepalen hoeveel en wat voor speelgoed erin huis komt, hoe vaak jullie nieuwe kleding kopen, of julie de auto of fiets pakken en hoeveel water en elektriciteit en wordt verbruikt. Door de ecologische voetafdruk van je kind al vanaf de geboorte te beperken, kun je makkelijke keuzes maken zoals het huren van de babyspullen, veel samen fietsen, wasbare luiers gebruiken en een spaarrekening openen bij een duurzame bank. Hier lees je hoe duurzaamheid en een kind nog meer hand in hand kunnen gaan.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard