1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    category-image

    Duurzaamheid en een baby: zo gaat dat samen

    Terug

    Duurzaamheid en een baby: zo gaat dat samen

    Geschreven door: ZP® - Magazine
    ZP® - MagazineGeschreven door: ZP® - Magazine
    Geef jij om het milieu, en om je portemonnee? Dan overweeg je wellicht het inkopen van de babyuitzetlijst op een duurzame manier aan te pakken. Maar gaat dat eigenlijk wel samen, babyspullen en duurzaamheid? Hoe pak je dat op een verantwoorde manier aan?

    Duurzaamheid en de komst van een baby

    Duurzaamheid is misschien niet iets wat je direct linkt aan het krijgen van een baby. Want daar komen een hoop spullen bij kijken. Spullen die we allemaal in de portemonnee voelen, en ook een impact hebben op het milieu. Niks geks dus al je je afvraag of die babyuitzetlijst ook duurzamer kan, om zo wat te besparen en je ecologische voetafdruk op de wereld te verkleinen.

    Dat kan gelukkig best goed lukken, als je het slim aanpakt. Babykleding, en duurdere babyspullen zoals de kinderwagen, wieg, eetstoel en autostoel kun je allemaal tweedehands kopen. Of nieuw, en dan weer doorverkopen, Tegenwoordig kun je zelfs je babyuitzetlijst huren voor precies de periode waarvoor je ze nodig hebt: iets wat wij binnenkort bij zwangerenportaal.nl zullen faciliteren. Natuurlijk helpt het ook ontzettend om babyspullen van duurzame materialen te kopen.

    Babyspullen nieuw kopen, tweedehands, of huren?

    Van babyspullen die je nieuw koopt mag je zeker zijn dat er niks aan ontbreekt en ze lang mee zullen gaan. Voor wie duurzaamheid en de kosten geen issue vormen, zijn nieuwe babyspullen natuurlijk altijd een veilige optie. Dan weet je zeker dat de kwaliteit is goedgekeurd direct door de NVWA.

    Maar hoe zit dat met gebruikte babyspullen? Als je op zoek gaat naar tweedehands babyspullen, moet je met de volgende dingen rekening houden:

    • Test bij voorkeur de grotere babyspullen voordat je ze koopt. Bijvoorbeeld fietsstoeltjes of autostoeltjes. Van een fietsstoeltje of autostoeltje weet je bijvoorbeeld niet op het eerste gezicht of een ouder eraan heeft gesleuteld, waardoor het wellicht niet meer aan de veiligheidseisen voldoet. Vraag en check dit dus altijd na. Ook mag het foam van een autostoeltje niet beschadigd zijn.
    • Let bij tweedehands kinderbedjes vooral op bewegende onderdelen en de mechanica van het bedje of wiegje. Bekijk het wiegje het liefst terwijl hij nog in elkaar zit, en ben erbij wanneer je eventueel uit elkaar wordt gehaald om mee te nemen. Kijk ook of het matras nog in goede staat is, of aan vervanging toe is.
    • Datzelfde geldt voor kinderwagens. Bekijk goed of er geen onderdelen missen, hij nog stevig in elkaar zit en lekker rijdt.
    • Elektrische artikelen die niet door de baby zelf zijn aangeraakt, zoals de babyfoon, een babyhapjes-maker of white-noise apparaat kun je prima tweedehands kopen als hij nog goed functioneert.
    • Speelgoed kan prima nog een ronde mee, maar kijk wel goed of er geen kleine onderdelen aan het loslaten zijn na langdurig gebruik (in verband met verstikkingsgevaar).
    • Producten als borstkolven, (fop)spenen, flesjes kun je beter nieuw kopen, of anders grondig schoonmaken en steriliseren. Dat geldt ook voor wasbare luiers.
    • Babykleding kun je prima tweedehands aanschaffen, mits je ze voor gebruik even wast.
    • Draagdoeken en draagzakken gaan meestal lang mee. Daarom kun je die prima tweedehands kopen, mits hij nog helemaal intact is. Even wassen en hij kan prima nog een ronde mee!
    • Andere meubels, zoals commodes, kunnen ook prima tweedehands gekocht worden, mits alle onderdelen aanwezig zijn en de lades niet uit de commode kunnen vallen. Deze lades zouden een kindvriendelijke sluiting moeten hebben.

    Babyspullen van duurzame materialen

    Je kunt ook bewuster en duurzamer de babyuitzetlijst inkopen door naar de materialen te kijken. Sommige materialen zijn namelijk duurzamer dan anderen. Denk bij babykleding bijvoorbeeld aan:

    • Organisch katoen: als je dit label ziet op kleding, weet je dat het katoen op een duurzame manier is verkregen.
    • Bamboe: dit is een luchtige en erg duurzame stof voor babykleren. Heerlijk om hiervan rompertjes in huis te hebben!
    • Lyocell: staat ook wel bekend als Tencel. Deze stof scoort goed qua duurzaamheid en is zacht en sterk.
    • Wol: er zijn genoeg duurzame kledingstukken voor je baby in duurzaam wol te vinden.

    Merken zullen zelf over het algemeen op hun website aangeven duurzame producten te hebben of niet. Over het algemeen zullen kleinere, lokale merken meer duurzaam werken dan grotere fast-fashion merken.

    Je kunt ook voor meubels letten op de duurzaamheid van materialen. Hout is altijd een goede optie, dat is namelijk biologisch afbreekbaar en gaat lang mee. Bij houten meubels weet je door een FSC certificering of er goed voor het hout wordt gezorgd in het bos waar het vandaan komt. Meubels van spaanplaat vermijd je liever. Daar zit formaldehyde in: een giftig, kleurloos gas met een nare geur, wat voor irritaties kan zorgen.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard