1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Hoe bereid je je voor op borstvoeding?

  Gepubliceerd op: 2-20-2017Bewerkt op: 2-21-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-20-2017Bewerkt op: 2-21-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Nu je weet dat borstvoeding normaal is en past bij jullie en de baby, is het tijd om na te denken hoe jij je kunt voorbereiden op dat aspect van het moederschap.

  Tijdens de zwangerschap

  In het tweede deel van de zwangerschap groeit je ongeboren baby verder, evenals het klierweefsel in je borsten. De zwangerschapshormonen regelen de groei en ontwikkeling van het melkklierweefsel. Het enige dat jij kunt doen, is zelf in een zo goed mogelijke conditie komen of blijven door volwaardig en afwisselend te eten en te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging. Probeer overmatige stress te voorkomen.

  Na de bevalling

  Borstvoeding is natuurlijk en als de baby na een voldragen zwangerschap (39 weken of meer) gezond geboren wordt, is hij in staat zelf de borst te vinden. Een (thuis)bevalling, zonder complicaties en in een plezierig, bij te houden tempo, is voor zowel moeder als baby het fijnst. Toch gebeurt het geregeld dat een baby iets eerder geboren wordt en/of dat de bevalling anders verloopt dan gewenst.
  Na een medische bevalling kan de baby moeite hebben met drinken. Veel bloot met je baby knuffelen kan je baby helpen zijn natuurlijke reflexen te hervinden.

  Voorbereiding op borstvoeding

  Het is aangetoond dat vrouwen, die zich goed voorbereiden meestal sneller de borstvoeding ‘op de rit’ hebben. Er zijn heel veel manieren om kennis te vergaren over borstvoeding. Het hangt ervan af hoe jij makkelijk leert: houd je van lezen, kijk je liever een film of voel je je thuis in een groep die een cursus krijgt?

  Lezen

  Er zijn veel goede boeken over borstvoeding te vinden.

  • Het nieuwe borstvoedingsboek, Stefan Kleintjes en Gonneke van Veldhuizen
  • De Melkfabriek, Sofie van den Enk
  • Borstvoeding, compleet handboek voor ouders, La Leche League
  • Brochures van vereniging Borstvoeding Natuurlijk en La Leche League

  Film

  Op YouTube zijn veel films te vinden over borstvoeding, bijvoorbeeld over laid-back feeding en over het eerste huidcontact na de geboorte.

  Cursus

  Tijdens een cursus krijg je in een avond uitgelegd wat de waarde is van borstvoeding, hoe je een goede start maakt en waar je rekening mee moet houden.

  Wanneer een cursus? De beste periode voor het volgen van een borstvoedingscursus of voorlichtingsavond is het middelste trimester (dus maand vier t/m zes à zeven). Het is verstandig om je partner mee te nemen. Via je verloskundige kun je te weten komen welke cursussen er in jouw regio zijn.

  Zolang je inspeelt op de behoeften van je baby en je verstand gebruikt, kan er niet veel mis gaan. Het is daarbij wel belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Vertrouw dan (of leer vertrouwen) op je kennis en intuïtie en vraag bijtijds hulp als je er zelf niet uitkomt. Een goede voorbereiding is het halve werk.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard