1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  9 verrassende feiten over borstvoeding

  Gepubliceerd op: 9-27-2022Bewerkt op: 11-15-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 9-27-2022Bewerkt op: 11-15-2023
  Auteur: Maartje Scheffer
  Wat de meeste mensen wel weten over borstvoeding, is dat het bomvol antistoffen zit en het is afgestemd op je baby. Maar er is vast een hoop dat je nog niet wist over dit ‘vloeibare goud’. Lees hier negen verrassende feiten over borstvoeding!

  Wat wisten we nog niet over borstvoeding en moedermelk?

  Feitjes over moedermelk en borstvoeding

  1. Meer melk in de rechterborst

  Wist je dat waarschijnlijk je rechterborst net wat meer moedermelk produceert dan de linker? Wel 75 procent van de moeders produceert meer melk in de rechterborst, volgens het Health Foundations Birth Center.

  1. Moedermelk als slaapmiddeltje

  Het stofje melatonine zorgt ervoor dat je in slaap valt, en moedermelk zit er vol mee. Geen wonder dus dat je baby zo lekker in slaap valt na het drinken aan de borst.

  1. Middeltje tegen rimpels

  Moedermelk bevat laurinezuur, wat kan helpen tegen huidveroudering, ontstekingen, pukkels en oneffenheden op de huid. Mocht je dus nog wat over hebben? Dan weet je wat je ermee kunt doen!

  1. 1000 calorieën per dag

  Geef je borstvoeding op verzoek, of kolf je exclusief moedermelk voor je baby? Dan verbrand je wel 1000 calorieën per dag! Niet niks, en dus ook geen verrassing dat je ongelooflijke honger hebt bij het geven van borstvoeding en extra water nodig hebt.

  1. Je moedermelk verandert van smaak

  Afhankelijk van wat jij eet, verandert je moedermelk van smaak! Net als in de baarmoeder met het vruchtwater. Zo kan je moedermelk net even wat zoeter, kruidiger of bitter smaken.

  1. Talloze ingrediënten

  In moedermelk zitten wel duizenden ingrediënten ie eigenlijk vaak niet kunstmatig na te maken zijn, of tenminste niet in dezelfde verhoudingen. Denk hierbij aan vetten, lactose, proteïnen, vitaminen, mineralen, enzymen en ijzer.

  1. Borstvoeding geven als jij ziek bent

  Ook al worden antistoffen en smaak in je moedermelk doorgegeven aan je baby, voor ziektes geldt dit principe niet. Ben jij dus ziek, dan mag je gerust je baby borstvoeding blijven geven, mits je geen medicatie gebruikt.

  1. Fopspeen kan problemen geven

  Soms kan een fopspeen bij borstvoeding voor je baby problemen geven voor de zuigtechniek. Voor de fopspeen gebruikt je baby namelijk een andere zuigtechniek, wat zuigverwarring kan opleveren. Daarnaast zou het kunnen zorgen dat je baby minder lang aan de borst drinkt, waardoor de productie af kan nemen.

  1. Middel tegen wondjes

  In moedermelk vind je Immunoglobuline A, wat een ziektewerende en ontstekingsremmende stof is. Ideaal dus om wat op een brandwond te smeren, of tijdens een oogontsteking.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot borstvoeding.

  • group-image
   1 maand geleden

   Borstvoeding

   101 leden

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard