1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Menstruatiecyclus

  Gepubliceerd op: 12-2-2019Bewerkt op: 7-17-2020
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-2-2019Bewerkt op: 7-17-2020
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Menstruatie wordt ook wel ongesteldheid genoemd en is een periodieke bloeding die meestal 2 tot 10 dagen duurt. De menstruatiecyclus is meer dan alleen je ongesteldheid. In feite is de ongesteldheid slechts het begin van de cyclus.De menstruatiecyclus bestaat eigenlijk uit twee cycli die op elkaar inwerken en elkaar overlappen - een in de eierstokken en een in de baarmoeder. De hersenen, eierstokken en baarmoeder werken hierbij samen en communiceren via hormonen (chemische signalen die door het bloed van het ene lichaamsdeel naar het andere worden gestuurd) om de cyclus in stand te houden.

  Wanneer begint de menstruatiecyclus?

  Je menstruatiecyclus begint op de eerste dag van je menstruatie en eindigt een dag voordat je je volgende menstruatie hebt. Wanneer je zwanger wilt worden is het belangrijk om je menstruatiecyclus goed in de gaten te houden. Je menstruatiecyclus bepaalt namelijk wanneer je vruchtbaar bent.

  Hoe lang duurt mijn menstruatiecyclus?

  Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen. Maar kan uiteenlopen van 21 tot 36 dagen. Ook kan het zijn dat de de menstruatiecyclus per keer onregelmatig is en het aantal dagen dus per keer verschilt.

  Menstruatiecyclus en zwanger worden

  Wanneer je menstruatiecyclus regelmatig is, kun je je vruchtbare dagen berekenen. Dit doe je door eerst de lengte van je cyclus te bepalen. Dit is het aantal dagen van de eerste dag van je laatste menstruatie tot en met de dag voor je volgende menstruatie.

  Stel dat je voor het laatste op 1 mei ongesteld bent geworden en op 29 mei weer ongesteld wordt. Dan is 1 mei de eerste dag van je menstruatiecyclus en 28 mei de laatste dag van je menstruatiecyclus. En duurt je cyclus dus 28 dagen. Wanneer je zwanger wilt worden is het belangrijk om te weten op welke datum je ovuleert. Je ovulatiedatum is rond de 14 dagen voor je volgende menstruatie. Bij een cyclus van 29 dagen valt deze dan bijvoorbeeld op dag 14.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard