1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Plassen en poepen na de bevalling

  Gepubliceerd op: 10-12-2020Bewerkt op: 2-27-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-12-2020Bewerkt op: 2-27-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Poepen en plassen na de bevalling, hoe zit dat nou precies? Het is niet iets waar veel over gepraat wordt, maar zeker niet onbelangrijk. Het is de normaalste zaak van de wereld, maar niet wanneer je net bevallen bent. Veel vrouwen zien er tegenop bijvoorbeeld door hechtingen na de bevalling, want hoe gaat het daar beneden? Dit moet je weten over poepen en plassen na de bevalling.

  Poepen na de bevalling

  Grote kans dat number two tijdens de zwangerschap ook al niet zo soepel ging. Veel vrouwen hebben namelijk tijdens de zwangerschap last van verstopping en aambeien. De eerste grote boodschap na de bevalling is ook iets waar veel vrouwen tegenop zien. Logisch, je hebt net een baby eruit geperst. Dan zit je daar nog niet op te wachten. Het is ook volkomen normaal wanneer je 3-4 dagen na de bevalling nog niet hebt gepoept. Het moet allemaal weer op gang komen. Heb je na een kleine week nog niet gepoept? Dan is het verstandig om dit aan te geven bij je verloskundige. Zij kan je helpen om je ontlasting op gang te brengen.

  Plassen na de bevalling

  Je staat na je bevalling niet te springen om te gaan plassen, logisch. Naast dat je wellicht minder goed aanvoelt wanneer het tijd is om te plassen, is het weefsel van de plasbuis gezwollen en ben je wellicht ingeknipt of uitgescheurd. Dit maakt de gedachte aan het toiletbezoek erg onprettig. Maak je geen zorgen en geef jezelf de tijd. Volgens de richtlijnen van verloskundigen is het belangrijk om binnen 6 uur nadat je bevallen bent geplast te hebben. Wanneer het de eerste uurtjes nog niet lukt, probeer het dan een uur later weer en blijf ondertussen veel drinken. Lukt het binnen 6 uur niet, dan is het goed om je verloskundige te raadplegen om je blaas te legen. Het is belangrijk dat je blaas leeg is voor het samentrekken van je baarmoeder en het verminderen van je bloedverlies.

  Angst voor plassen en poepen na bevalling: oorzaken

  Er zijn verschillende factoren die meespelen in de angst voor het toiletbezoek:

  • Hechtingen na inknippen of ruptuur

  Het kan zijn dat je tijdens de bevalling bent ingeknipt (episiotomie) of dat er sprake was van inscheuren/uitscheuren (ruptuur). Logisch dat je angstig wordt zodra je aan het eerste toiletbezoek denkt. Er zijn een aantal dingen goed om te weten. Je kunt gewoon poepen zonder bang te zijn dat de hechtingen open zullen gaan. Omdat het persen onprettig kan zijn, is het goed om veel vezels binnen te krijgen. Dit zorgt voor een zachte ontlasting, waardoor je minder moet persen en minder last hebt. Plassen kan voor een branderig gevoel zorgen. Door te spoelen met lauwwarm water uit een beker of bidon na elk toiletbezoek wordt dit gevoel minder. Vaak is dit gevoel na drie dagen verdwenen. Verschoon ook regelmatig het kraamverband en het is bevorderlijk voor het genezingsproces om de onderkant te laten luchten door een paar uur per dag in bed enkel op een celstofmatje te gaan liggen.

  • Mentale angst

  De angst voor poepen en plassen kan ook mentaal zijn. Dit is dus niet gebaseerd op fysieke pijn door wondjes of hechtingen, maar bijvoorbeeld door een traumatische bevalling. Het persen tijdens het poepen kan dan nare herinneringen naar boven halen. Hier hoef je je niet voor te schamen, dit is volkomen normaal. Het is goed om jezelf tijd te geven en het niet te forceren. Houdt er wel rekening mee dat het ophouden van ontlasting niet gunstig is voor je toiletbezoek. Wees niet bang om hulp in te schakelen, artsen zien dit dagelijks en vrouwen in je familie hebben dit zelf ook meegemaakt.

  • Aambeien na bevalling

  Je kunt ze al tijdens de zwangerschap hebben of na de bevalling krijgen: aambeien. Wanneer je aambeien hebt, kun je wel plassen en poepen. Houdt wel rekening met een aantal dingen. Stel het poepen bijvoorbeeld niet uit, je ontlasting kan dan harder worden en harde ontlasting doet meer pijn. Ook kan persen pijnlijk zijn. Door vezelrijke voeding en voldoende water blijft je ontlasting zacht en hoef je minder te persen. Het klinkt misschien gek, maar het helpt om een washandje te gebruiken ter vervanging van toiletpapier en vochtig toiletpapier. Hierdoor wordt het afvegen een stuk minder pijnlijk.

  Tips voor poepen en plassen na de bevalling

  • Tijd en rust: gun jezelf de tijd, probeer het plassen en poepen na de bevalling niet te forceren.
  • Gezonde en vezelrijke voeding: je voeding heeft veel invloed op je ontlastingspatroon. Door een vezelrijke voeding heb je minder kans op obstipatie en aambeien.
  • Lauw water en een kiwi in de ochtend: door je dag hiermee te starten zou je toiletbezoek soepeler moeten verlopen.
  • Warm washandje: een warm washandje tussen je vagina en anus kan de pijn verlichten wanneer je naar het toilet gaat.
  • Breng voor elke voeding een bezoek aan het toilet: je voelt minder vaak aan wanneer je moet plassen, hierdoor ga je regelmatig na het toilet en nog een pluspunt: je hebt minder last van naweeën tijdens het borstvoeden.
  • Zet de kraan aan: merk je dat plassen nog niet echt lukt? Zet dan de kraan aan, stromend water helpt je om te plassen.
  • Voldoende drinken: vocht is belangrijk bij zowel plassen en poepen. Drink dagelijks 1,5 tot 2 liter water.
  • Vermijd deze producten: bananen, (te veel) koffie en thee, wit brood en hardgekookte eieren. Deze producten hebben een negatief effect op je ontlastingspatroon.

  Alles weten over de bevalling? Dat kan met onze bevalcursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard