1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Waarom poepen tijdens de bevalling heel normaal is

    Gepubliceerd op: 6-5-2020Bewerkt op: 6-1-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-5-2020Bewerkt op: 6-1-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Poepen tijdens de bevalling is misschien iets waar je liever niet over praat, maar toch overkomt het 9 van de 10 vrouwen! Eigenlijk is het dus een heel normaal verschijnsel, en het is niet gek als het jou ook gebeurt. Waarom gebeurt dit? Kan niet gewoon alléén je baby naar buiten worden geperst, zonder dat andere erbij?

    Waarom wordt er vaak gepoept tijdens de bevalling?

    Met al dat persen tijdens de bevalling is het als je het eens goed bedenkt niet eens zo raar dat er ontlasting mee komt bij veel vrouwen. Je gebruikt met de persfase namelijk dezelfde spieren als bij het poepen, en hier zet je dan veel druk op. Dat er wat ontlasting mee komt, is dus geen verrassing en eigenlijk heel logisch. Geen zorgen, meestal is het hooguit een klein beetje.

    Voor jou is dit misschien vervelend, maar voor de verloskundige en al het ziekenhuispersoneel is dit heel normaal. Het is zelfs een goed teken! Hieraan weet je verloskundige dat je bekkenbodemspieren goed worden gebruikt en dat je baby in het geboortekanaal zakt. Dat veroorzaakt namelijk de druk op je darmen. Ook het hormoon prostaglandine tijdens de bevalling kan voor een grotere kans op verlies van ontlasting zorgen. Het zorgt ervoor dat je spijsverteringskanaal vaker samentrekt.

    Poepen tijdens de bevalling schadelijk voor de baby?

    Het kan zijn dat je ontlasting in aanraking komt met de huid van je baby. Dit heb je zelf waarschijnlijk niet eens door en je verloskundige zal het gelijk schoonmaken. Of het goed is voor het immuunsysteem voor je baby of juist niet, daar zijn de meningen en de onderzoeken over verdeeld. Vele onderzoeken laten echter zien dat de goede bacteriën in jouw ontlasting goed voor het immuunsysteem van je baby kan zijn en niet schadelijk is.

    Zorgen over poepen tijdens de bevalling

    Het is normaal dat je je ongemakkelijk voelt bij het idee dat straks iedereen die bij de bevalling is jou ziet poepen. Voor al het zorgpersoneel is dit echter helemaal normaal. Je kunt het ook alvast aan je partner aankondigen, zodat hij er niet van schrikt als dit gebeurt.

    Daarnaast zijn het altijd kleine hoeveelheden ontlasting, en merken de meeste vrouwen het niet eens dat het gebeurt! De partner vaak zelfs ook niet, omdat hij of zij vaak bezig is met het steunen van jou en alleen maar respect voor jou voelt gedurende de bevalling. Sommige vrouwen overkomt het niet eens. Het ligt er maar net aan wanneer je voor de laatste keer goed naar de wc bent geweest. Zorgen over poepen tijdens de bevalling hoef je dus eigenlijk niet te hebben.

    Kan ik het voorkomen?

    De kans op poepen tijdens de bevalling kan je enigszins verkleinen door de volgende dingen te doen voor de bevalling:

    • Zorgen voor een goede stoelgang gedurende de zwangerschap. Dit doe je door vooral in de laatste weken voor de bevalling extra veel water drinkt. Dit voorkomt obstipatie en houdt je ontlasting zacht. Dat voorkomt dat er hoop ontlasting zich ophoopt, vlak voor de bevalling. Wat er dan uitkomt, zullen kleine beetjes zijn.
    • Vraag naar een klysma bij je verloskundige. Hierover kan je het hebben met je verloskundige als je je echt heel erg druk maakt. De meeste verloskundigen zullen dit echter afraden, omdat ze verloskundige zo minder goed kan zien welke spieren je gebruikt tijdens de bevalling.

    Stress rondom poepen tijdens de bevalling

    Veel vrouwen ervaren enige stress bij de gedachte dat er ontlasting mee kan komen tijdens de bevalling. Het is een goed idee om je zo min mogelijk druk te maken (ook over andere zaken), want stress vermindert de aanmaak van oxytocine en endorfine. Deze twee hormonen zijn onmisbaar voor een vlotte bevalling. Het zijn een soort van natuurlijke pijnstillers en zorgen ervoor dat de weeën op gang komen.

    Ook kan stress over ontlasting ervoor zorgen dat de bekkenbodemspieren te veel aanspannen, wat de doorgang van de baby afremt. Als je onzeker bent over dit onderwerp, is het een goed idee er zo snel mogelijk over te praten met je verloskundige en partner, zodat de stress eromheen kan worden verminderd en jij minder obstakels hebt tijdens de bevalling.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard