1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    5 veelvoorkomende ongelukken bij baby’s

    Gepubliceerd op: 3-4-2021Bewerkt op: 1-25-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-4-2021Bewerkt op: 1-25-2024
    Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: Rode Kruis
    Baby’s zijn avontuurlijk, nieuwsgierig, onderzoekend en zien nauwelijks gevaren. Helaas zijn er voor baby’s toch best wat gevaren waar zij, zelfs in jullie veilige huisje, voor moeten oppassen. Jij kan veel ongelukken voorkomen door op een paar dingen te letten. Wil je weten hoe? Hierbij 5 ongelukken die vaak voorkomen bij baby’s tot 18 maanden, én wat jij kan doen om deze zoveel mogelijk te voorkomen.
    1. Verdrinken

    Verdrinken gebeurt vaak in en om het huis, denk aan een opblaas zwembadje of vijver in de tuin of in bad. Op het moment dat een kind verdrinkt, zijn de ouders zelf vaak afgeleid of net even niet in de buurt. Hou daarom altijd continu toezicht op het kind bij water, ook als deze zwemvleugeltjes draagt! Desondanks en met alle voorzorgen komt verdrinking bij jonge kinderen relatief vaak voor. Bel dan altijd 1-1-2 en volg de instructies van de meldkamercentralist! Neem contact op met de huisarts als het kind in het water is gevallen en water heeft binnengekregen, ook al lijkt er niets meer aan de hand te zijn. Iedere drenkeling die mogelijk water heeft ‘ingeademd’ moet door een arts onderzocht worden. Dit is belangrijk, omdat er levensgevaarlijke complicaties kunnen optreden in de eerste uren en dagen na een verdrinking waarbij water in de longen terecht gekomen is. Wordt het kind hevig benauwd na een bijna-verdrinking? Bel dan 1-1-2.

    1. Vallen

    De meeste ongelukken bij baby’s gebeuren doordat ze vallen. Op een gladde vloer, van de trap of van een andere verhoging, het lukt ze helaas overal. Soms lijkt het alsof baby’s in al jouw meubels een klimparadijs zien. Let daarom goed op hoe je jouw spullen achterlaat. Eén keer vergeten de stoel aan tafel aan te schuiven, en de kleine hangt al aan de poten. Om het vallen van de trap te voorkomen, is het verstandig om een traphekje onder- en bovenaan de trap te bevestigen.

    1. Verstikking

    Baby’s stoppen het liefst alles wat los en vast zit in hun mond. Laat daarom geen (kleine) dingen door het huis slingeren. Losse muntjes, speelgoedblokjes en huissleutels zijn heel interessant voor kleine kinderen, terwijl ze natuurlijk verre van eetbaar zijn. Helaas komt verstikking ook voor bij wél eetbare dingen, namelijk wanneer het eten in te grote stukken is gesneden. Voedsel zoals ronde tomaatjes zijn al snel te groot voor je baby. Goed om dus altijd in kleine stukjes te snijden.

    1. Vergiftiging

    Baby’s zijn extra gevoelig voor dingen die er leuk of lekker uitzien, zeker als die liggen op het nachtkastje in de slaapkamer van de ouders of in de tas van oma. Wanneer zij roze pillen zien, zullen zij denken dat het snoepjes zijn. Medicijnen die voor volwassenen vrij onschuldig zijn, zoals paracetamol, kunnen ook voor een klein kind gevaarlijk zijn. Jouw sopje met blauwe allesreiniger oogt lekker vrolijk en ook de groene blaadjes van je kamerplanten zien er interessant uit. Het is van belang om dit soort misleidende ‘snoepjes’ buiten handbereik van je baby te houden.
    Een hulpmiddel om zulke vergiftigingen te voorkomen is de Gifwijzer van VeiligheidNL. De Gifwijzer is voor ouders en verzorgers van jonge kinderen en/of voor iedereen die regelmatig met jonge kinderen omgaat bevat onder andere een nieuw overzicht met alle giftige stoffen en planten op alfabet.

    1. Verbranding

    Vooral in de wintermaanden lopen baby’s risico op brandwonden. Je hebt kaarsjes op tafel staan, de openhaard aan en een pot warme thee gezet. Zoals eerder gezegd, jonge kinderen herkennen nog niet zo snel gevaren en zijn vooral erg nieuwsgierig. Zorg er dus voor dat het vuur niet binnen handbereik van je baby is, door kaarsen op hoge kastjes te plaatsen en een veiligheidsrekje voor de openhaard te zetten. En die kop thee? Die drink je alleen als je baby niet bij jou op schoot zit.

    Tip: EHBO cursus volgen

    Met een baby zit een ongelukje in een klein hoekje. Het is dan beter alvast te weten wat je moet doen. Een EHBO cursus is dan ook de oplossing. Lees hier alles wat je tijdens een EHBO cursus voor kinderen en baby's kunt verwachten. Dankzij onze samenwerking met het EHBO Bureau kunnen ze bij jou thuis de cursus komen verzorgen, super handig! Vul hier het formulier in om meer informatie te krijgen over een EHBO cursus bij je thuis. Wil je een EHBO cursus op een locatie in de buurt volgen dan kan dat via onze andere partner het Rode Kruis.

    _Dit artikel is geschreven in samenwerking met het Rode Kruis._

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard