Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

BabyWat te doen bij brandwonden bij babys

Wat te doen bij brandwonden bij baby's?

ZP® - Magazine

, 4 maart 2021 21:26Laatste update op: 25 april 2022 18:40

Weet jij wat je moet doen bij brandwonden? Hoe lang je de wond moet koelen, of je kleding moet verwijderen ja of nee, bij wat voor soort brandwond je naar een arts gaat en of je iets op een brandwond moet smeren?

Deze 8 stappen leggen je uit hoe je moet handelen bij brandwonden bij je baby.

 1. Geen kraan of douche dichtbij? Al het water is beter dan niet koelen!

Koelen vermindert pijn en haalt de hitte uit de brandwond. Zo wordt een brandwond niet erger. Zelfs tot 1 uur na de verbranding, is het goed om een brandwond te koelen.

 1. Voorkom onderkoeling, koel alleen de wond

Koel alleen de brandwond met lauw water. Zo voorkom je te sterke afkoeling van de rest van het lichaam. Koel alleen onder de douche bij brandwonden over het gehele lijf. Doordat de huid bij brandwonden kapot is, verliest een slachtoffer veel warmte dat tot onderkoeling kan leiden. Hoe erger de brandwonden hoe sneller er onderkoeling optreedt.

 1. Verwijderen van kleding

Bij verbranding door hete vloeistoffen verwijder je de kleding zo snel mogelijk voordat je gaat koelen. Verwijder nooit kleding die aan een brandwond plakt. Bij verbranding door andere oorzaken, koel je zonder de kleding eerst te verwijderen. Verwijder luiers ALTIJD om verdere verbranding te voorkomen. Luiers houden namelijk hete vloeistoffen vast.

 1. Waarschuw altijd een arts bij blaren, een aangetaste huid of elektrische en chemische verbrandingen

Brandwonden kunnen erger zijn dan ze lijken. Bel bij twijfel altijd een dokter. Weet je het nummer van de dokter niet? Bel 112 en vraag om advies. Wanneer er blaren zijn ontstaan, prik je de blaren NIET stuk. Dek deze af met een schoon kompres, theedoek of iets dergelijks en bel de huisarts.

 1. Smeer niets op een brandwond

Smeersels, zalfjes, balsems, tandpasta of andere middelen maken de wond erger. Gebruik ook geen betadine of jodium. Door smeersels op de wond kan de dokter de wond niet goed beoordelen en dus minder goed behandelen. Ook het schoonmaken van brandwonden is erg pijnlijk.

 1. Bedek de wond met steriel verband of een schone doek

Bedek de wond zodat hij schoon blijft als je het slachtoffer in een laken of isoleerdeken wikkelt om warm te blijven. Gebruik een schone (thee)doek als er geen steriel verband is.

 1. Geef het slachtoffer geen eten of drinken

Bij grote en/of ernstige brandwonden kan slikken namelijk moeilijk gaan. Daarnaast kan een arts besluiten om direct medisch in te grijpen bij grote en/ of ernstige brandwonden.

 1. Bel altijd 1-1-2 bij brandwonden in het gezicht, de hals of luchtwegen

Brandwonden in het gezicht of hals kunnen zwellingen in het halsgebied of in de luchtwegen veroorzaken door het inademen van hete lucht. Daardoor kan de ademhaling bemoeilijkt worden. Bel daarom bij dergelijke brandwonden altijd 1-1-2 en laat het slachtoffer rechtop zitten.

Plaats een reactie

(0)
user-image
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard