1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Wat te doen bij brandwonden bij baby's of kinderen?

    Gepubliceerd op: 3-4-2021Bewerkt op: 1-25-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-4-2021Bewerkt op: 1-25-2024
    Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: Rode Kruis
    Weet jij wat je moet doen bij een verbranding of bij brandwonden? Hoe lang je de wond moet koelen, of je kleding moet verwijderen ja of nee, bij wat voor soort brandwond je naar een arts gaat en of je iets op een brandwond moet smeren?

    Bij jonge kinderen ontbreekt ook de reflex om zich terug te trekken als een bekertje omvalt. Daarom blijft een kind vaak zitten als de melk of limonade op hem blijft stromen. Dat geldt ook voor hete vloeistoffen, zoals thee, of bij aanraking van hete voorwerpen: een kind gaat huilen, maar trekt pas veel later zijn handen terug. Contactverbrandingen kunnen bij kinderen daarom ernstige consequenties hebben. Bij een verbranding is de huid nog heel, denk aan een verbranding door de zon. Bij brandwonden is de huid wel beschadigd en is er naast infectiegevaar ook gevaar voor littekens of ander ernstig letsel.

    Deze 8 stappen leggen je uit hoe je moet handelen bij brandwonden bij je baby of kind.

    1.

    Zorg dat de natte hete of verbrande kleding direct verwijderd wordt als die in de weg zit voor het koelen. Het verwijderen van kleding kan gelijk met het koelen (zie 2) gebeuren. Verwijder eventuele sieraden van het aangedane lichaamsdeel en een zorg ervoor dat luiers/incontinentiemateriaal ook zo snel mogelijk worden uitgedaan (als die nat is geworden door heet water of een andere vloeistof). Vastgeplakte kleding kan je ook verwijderen, maar vast gesmolten kleding kan je beter rondom de brandwond weg knippen met een schaar.

    2.

    Koel brandwonden onmiddellijk, 10 tot 20 minuten lang, met bij voorkeur lauw zachtstromend kraanwater. Pas de temperatuur aan naar wat het kind prettig vindt. Koelen haalt de hitte uit de huid en verminderd de pijn. Zelfs tot 1 uur na de verbranding, is het goed om een brandwond te koelen en vermindert het de pijn. Probeer het kind gerust te stellen. Als er geen stromend kraanwater in de buurt is kan je hydrogels gebruiken om te koelen. Als er al maximaal gekoeld is met kraanwater, mogen hydrogels niet meer worden gebruikt.

    3.

    Koel alleen de brandwond en niet het kind, om onderkoeling te beperken. Zet daarom het kind als het niet hoeft niet onder de douche. Om meer pijn te voorkomen richt je de waterstraal bij het koelen niet rechtstreeks op de wond maar erboven, zodat het water over de wond loopt.

    4.

    Laat 1-1-2 bellen bij ernstige en/of uitgebreide brandwonden bij benauwdheid na brand. Bel zelf tijdens of na het koelen als niemand anders kan bellen. Als er iemand anders is dan kan die direct bellen. Brandwonden in het gezicht of hals kunnen zwellingen in het halsgebied of in de luchtwegen veroorzaken door het inademen van hete lucht. Daardoor kan de ademhaling bemoeilijkt worden. Bel daarom bij dergelijke brandwonden altijd 1-1-2 en laat het slachtoffer rechtop zitten. 1-1-2 hoef je niet te bellen bij oppervlakkige huidverbrandingen, bijvoorbeeld door de zon. De huisarts of de spoedpost van de huisartsen (huisartsenpost) moet je wel bellen bij andere gedeeltelijke of volledige verbrandingen van de huid. Zeker bij baby’s is het verstandig ook contact op te nemen met de huisarts bij een uitgebreide (zon)verbranding (bijna) over het hele lichaam.
    Overleg bij twijfel wie gebeld moet worden of bij het gevoel dat het slachtoffer professionele zorg nodig heeft (niet-pluis gevoel) met de huisarts of de spoedpost van de huisartsen of met de meldkamercentralist van 1-1-2.

    5.

    Dek gedeeltelijke of volledige verbrandingen van de huid af met liefst plastic huishoudfolie of een schone of steriele doek. Houdt het kind warm met bijvoorbeeld een deken.

    6.

    Prik mogelijke brandblaren nooit door! Smeer niets op een brandwond. Smeersels, zalfjes, balsems, tandpasta of andere middelen maken de wond erger. Gebruik ook geen Betadine of ander ontsmettingsmiddel. Door smeersels op de wond kan de dokter de wond niet goed beoordelen en dus minder goed behandelen. Ook het schoonmaken van brandwonden is erg pijnlijk.

    7.

    Neem contact op te nemen met de huisarts of de spoedpost van de huisartsen (huisartsenpost) als je kind een oppervlakkige huidverbranding heeft waarbij:

    • als een groot gedeelte van de huid gezwollen is door de verbranding
    • bij veel blaren
    • bij ziekteverschijnselen als koude rillingen, koorts, misselijkheid, braken, hoofdpijn of hartkloppingen

    8.

    Geef het slachtoffer geen eten of drinken. Bij grote en/of ernstige brandwonden kan slikken namelijk moeilijk gaan. Daarnaast kan een arts besluiten om direct medisch in te grijpen bij grote en/ of ernstige brandwonden.

    Tip: EHBO cursus volgen

    Het is belangrijk te weten wat je moet doen als je kindje een brandwond heeft of in het ergste geval ergens door stikt of op zijn hoofdje valt. Een EHBO cursus is dan ook de oplossing. Lees hier alles wat je tijdens een EHBO cursus voor kinderen en baby's kunt verwachten. Dankzij onze samenwerking met het EHBO Bureau kunnen ze bij jou thuis de cursus komen verzorgen, super handig! Vul hier het formulier in om meer informatie te krijgen over een EHBO cursus bij je thuis. Wil je een EHBO cursus op een locatie in de buurt volgen dan kan dat via onze andere partner het Rode Kruis.

    _Dit artikel is geschreven in samenwerking met het Rode Kruis._

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard