1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Vitamine K en D voor je baby: waarom, hoeveel en tot wanneer?

  Gepubliceerd op: 5-20-2020Bewerkt op: 2-15-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-20-2020Bewerkt op: 2-15-2024
  Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: Davitamon
  Vitamine K en D worden kort na de bevalling standaard aan je baby gegeven. Waarvoor dienen deze twee vitamines en tot wanneer heeft je baby ze nodig? Is het wel écht nodig je baby aanvullende vitamines te geven?

  Vitamine K voor je baby

  Pasgeboren baby’s hebben zelf nog niet genoeg darmbacteriën om zelf vitamine K aan te maken. Hierom wordt sterk aangeraden je kindje de eerste 3 maanden van zijn leven extra vitamine K te geven als hij borstvoeding krijgt of minder dan 500 ml flesvoeding.

  Vitamine K wordt aangemaakt in de dikke darm en is erg belangrijk voor het aanmaken van sterke botten. Het zorgt voor een goede bloedstolling, wat het risico op een ernstige bloedingen in de hersenen verkleint. Je vindt het onder andere in groene bladgroenten, eieren, vlees, en verschillende soorten fruit.

  Natuurlijk tekort aan vitamine K bij baby’s

  Wist je dat baby’s bij de geboorte al een tekort kunnen hebben aan vitamine K? Dit gebeurt als tijdens de zwangerschap deze vitamine niet via de placenta is doorgegeven, waardoor de vitamine K de baby niet kan bereiken en de baby geen voorraadje vitamine K kan aanmaken. Hierdoor is de kans op een vitamine K tekort groot. Om problemen hierdoor te voorkomen, krijgen baby’s meteen na de geboorte van de verloskundige 1 milligram vitamine K toegediend.

  Vitamine D voor je baby

  Vitamine D kan onze huid aanmaken uit het zonlicht en je vindt deze vitamine in vette vis, eieren en vlees. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium goed wordt opgenomen in de botten, en ook zorgt het voor een goede weerstand, sterke tanden en een goede spierfunctie. Voor kinderen en baby’s tot 4 jaar wordt geadviseerd extra vitamine D te slikken, omdat zij dit nog onvoldoende uit voeding en zonlicht halen. Dit is ongeacht of je je baby nu borstvoeding of flesvoeding geeft.

  Hoeveel en hoelang vitamine K en D voor je baby?

  Het is afhankelijk van je baby’s leeftijd en soort voeding hoeveel vitamine K en D je baby dagelijks nodig heeft.

  Vitamine K en D bij borstvoeding

  • Geef je borstvoeding, dan heeft je baby vanaf dag 8 iedere dag 150 microgram vitamine K nodig tot en met de leeftijd van 12 weken.
  • Geef je borstvoeding, dan heeft je baby vanaf dag 8 iedere dag 10 microgram extra vitamine D nodig tot je kindje 4 jaar oud is.

  Vitamine K en D bij flesvoeding

  • Geef je flesvoeding, dan heeft je baby vanaf dag 8 iedere dag 150 microgram vitamine K nodig, maar alleen als hij minder dan 500 ml flesvoeding per dag krijgt! Wordt dit meer, dan kan je dus stoppen met het geven van vitamine K.
  • Geef je flesvoeding, dan heeft je baby vanaf dag 8 iedere dag 10 microgram extra vitamine D nodig tot je kindje 4 jaar oud is.

  Druppels vitamine K en D toedienen bij baby

  Je kunt hier Vitamine K en D druppels kopen, of bij je apotheek of drogist. Je kunt druppels op oliebasis en op waterbasis vinden. Bij de druppels op waterbasis is er vaak suiker, anijs, een zoetstof of aroma toegevoegd om de vieze smaak van vitamine D te maskeren. Druppels op oliebasis hebben geen toegevoegde suikers en smaken daarom neutraal in plaats van zoet. Hoeveel druppels je moet geven staat op de bijsluiter.

  Je kunt deze druppels toedienen door ze op een lepeltje te doen of door een pipet te gebruiken, maar je kunt het ook mengen met de voeding van je baby. Dit kan je doen in bijvoorbeeld het fruit- of groentehapje. Let er wel op dat je de vitamines niet opwarmt met het eten, anders gaan de vitamines verloren. Houd er rekening mee dat de druppels op oliebasis niet goed mengen met melk.

  Vitamines baby vergeten te geven

  Ben je vergeten de vitamines K en D aan je baby te geven? Dan is dat geen ramp. Je kunt ze alsnog geven wanneer je er aan denkt. Je kunt ook een dubbele dosering geven als je het de dag daarvoor vergeten bent. Baby’s tot 1 jaar mogen maximaal 25 microgram vitamine D krijgen, dus houd hier rekening mee. Maar natuurlijk is het beter om geen dag over te slaan, dus zorg ervoor dat je dit telkens op een vast tijdstip doet, zodat je het minder snel vergeet.

  Dit artikel is geschreven in samenwerking met Davitamon

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard