1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Hoofdbonken baby: wat moet je weten?

    Gepubliceerd op: 4-3-2020Bewerkt op: 9-19-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-3-2020Bewerkt op: 9-19-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Er zijn baby’s en dreumesen die hoofdbonken. Dat kan zeker schrikken zijn voor ouders die dit voor het eerste zien en niet weten wat dit betekent en wat ze ermee aan moeten. Dit is wat hoofdbonken betekent en wat je eraan kunt doen.

    Wat is hoofdbonken?

    Sommige baby’s, dreumesen of oudere kinderen doen aan hoofdbonken. Dit doen ze zoal tegen de bedrand, tegen de muur, tegen de box of tegen het hoofd van iemand die hem vasthoudt. Je baby zo zien bonken met zijn hoofd is natuurlijk schrikken, want het lijkt alsof hij zichzelf pijn doet.

    Zo’n 15% van de kinderen doen het, en het komt bij jongens vaker voor dan bij meisjes. Het begint meestal rond de 8-9 maanden en je kindje zal er meestal na enkele maanden vanzelf weer mee stoppen. Zo’n 3% van de kinderen doet het rond de 9-10 jaar nog steeds. Het ene kind is er gevoeliger voor dan de ander, en deskundigen denken dat het te maken heeft met de rijping van de hersenen, waardoor het ook op een gegeven moment weer stopt.

    Waarom hoofdbonken?

    Gelukkig is het in de meeste gevallen helemaal niet gevaarlijk voor je baby en is de reden ervoor simpel. Het kan namelijk een ritueel zijn voor je baby om in slaap te vallen, net als dat zo kan zijn voor duimen of wiegen. In plaats van dat het hun pijn doet, wordt je baby er rustig van en valt uiteindelijk in slaap. Eenmaal in slaap stopt je kindje ermee. Het is een onbewuste actie waarbij je baby zich van geen kwaad bewust is.

    Maar hoofdbonken kan ook komen doordat je kindje pijn heeft door bijvoorbeeld een oorontsteking of hoofdpijn, of dat je kindje boos is. Dat laatste is vooral het geval bij oudere kinderen.

    Het is dus in ieder geval wel altijd een goed idee om na te gaan of je kindje misschien ergens pijn heeft en hier iets aan te doen. Vermoed je een oorontsteking of langdurige hoofdpijn, of kom je er niet helemaal uit, dan is het altijd een goed idee om contact op te nemen met de huisarts.

    Hoofdbonken voorkomen

    Als ouder wil je natuurlijk voorkomen dat je kindje zich per ongeluk pijn doet met het hoofdbonken. Daarom kan het wenselijk zijn dit ritueel te voorkomen voordat je kindje eraan begint.

    Dit kun je doen door zelf al een slaapritueel te maken voor je kindje waar hij altijd rustig van wordt. Dan hoeft je kindje zichzelf niet proberen rustig te krijgen door te hoofdbonken. Een fijn slaapritueel dat goed werkt is voor iedere baby anders.

    Wanneer is hoofdbonken een probleem?

    Als je kindje een oorontsteking heeft en daardoor gaat hoofdbonken, is dat een reden om contact op te nemen met de huisarts. Dit herken je aan dat je kindje ook overdag tegen zijn oortjes duwt of wrijft en rode oren heeft.

    Als je kindje ouder dan 7 jaar is en nog steeds doet een hoofdbonken, kan dat wijzen op ADHD, autisme of andere ontwikkelingsproblemen. In dit geval heb je vaak ook al andere problemen opgemerkt buiten het hoofdbonken. Neem in geval van zorgen over het hoofdbonken van je kind altijd even contact op met de huisarts of het consultatiebureau.

    In het geval dat het er echt heel hard aan toe gaat met het hoofdbonken in bed en je kindje zich ermee bezeert, kun je zelf maatregelen treffen om de kans op wondjes en ergere schade te voorkomen. Zo kun je de randen van het bed zachter maken of je kindje tijdelijk in een campingbedje leggen.

    Heb jij ervaringen met het hoofdbonken van je baby? Deel je ervaringen met andere lezers in de comments!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard