Wat is hoofdbonken?
Sommige baby’s, dreumesen of oudere kinderen regelen de verwerking van alle informatie en emoties door met hun hoofd te bonken. Bijvoorbeeld door tegen de bedrand, de muur, de box of tegen het hoofd van iemand die hem/haar vasthoudt te bonken. Wanneer je dit ziet kan je hiervan schrikken, want het lijkt alsof jouw kind zichzelf pijn doet.
Zo’n 15% van de kinderen bonkt met zijn of haar hoofd. Het komt bij jongens vaker voor dan bij meisjes. Meestal begint het hoofdbonken rond 8-9 maanden, het moment waarop je baby zijn of haar hoofdbewegingen net wat meer onder controle heeft. Ook is dat het moment dat jouw kindje informatie beter begrijpt, maar nog niet kan praten. Vaak stoppen kinderen uit zichzelf met hoofdbonken, bijvoorbeeld omdat ze zichzelf steeds makkelijker redden en ze taal krijgen om dingen te vertellen. Zo’n 3% van de kinderen hoofdbonkt rond de 9-10 jaar nog steeds.
Lees ook:
Koorts bij je baby: waar moet je op letten?Waarom hoofdbonken?
Hoofdbonken is gelukkig in de meeste gevallen niet gevaarlijk voor je baby. Soms kan het hoofdbonken een ritueel zijn voor je baby om in slaap te vallen, net zoals duimen of wiegen. Het hoofdbonken helpt je kindje zichzelf te reguleren. Het is een soort onbewuste actie waarbij je baby zich van geen kwaad bewust is. Sommige kinderen worden daar rustig van en vallen uiteindelijk in slaap. Eenmaal in slaap stopt je kindje ermee.
Maar hoofdbonken kan ook andere redenen hebben. Het kan ook komen doordat je kindje pijn heeft door bijvoorbeeld een oorontsteking of hoofdpijn, of dat je kindje boos is. Zeker als kinderen zich nog niet goed uiten, kan hoofdbonken een signaal zijn dat ze zich gefrustreerd voelen.
Het is dus in ieder geval altijd een goed idee om na te gaan wat er aan de hand zou kunnen zijn. Is er iets gebeurd dat niet fijn is voor je kindje? Is er misschien pijn? En als er pijn is en je vermoed dat er bijvoorbeeld een oorontsteking of hoofdpijn is, of kom je niet uit de reden van het hoofdbonken, dan is het altijd een goed idee om contact op te nemen met de huisarts.
Lees ook:
De zon en je babyHoofdbonken voorkomen
Als ouder wil je natuurlijk voorkomen dat je kindje zich per ongeluk pijn doet met hoofdbonken. Daarom kan het wenselijk zijn dit ritueel te voorkomen voordat je kindje gewend raakt aan de beweging van hoofdbonken.
Dit kun je doen door samen te zoeken naar een slaapritueel, waar hij/zij ook rustig van wordt. Dan hoeft je kindje zichzelf niet proberen rustig te krijgen door te hoofdbonken.
Als je kindje uit het niets gaat hoofdbonken, terwijl het eerder altijd rustig in slaap viel is het ook goed om op te letten. Een oorontsteking of andere pijn kan een reden zijn. Naast hoofdbonken zie je dan dat je kindje de oortjes duwt of wrijft en rode oren heeft. Maar niet altijd hoeven er anderen signalen te zijn. Dus bij twijfel, is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts.
Wanneer is hoofdbonken een probleem?
Als je kindje ouder wordt en meer gaat praten, en het hoofdbonken gaat niet over of wordt zelfs meer, dan kan er ook wat anders aan de hand zijn. Zoals ontwikkelingsproblemen. In dit geval heb je vaak ook al andere problemen opgemerkt buiten het hoofdbonken. Neem in geval van zorgen over het hoofdbonken van je kind altijd even contact op met de huisarts of het consultatiebureau. .
Lees ook:
SLaapritme voor je babyIn het geval dat het er echt heel hard aan toe gaat met het hoofdbonken in bed en je kindje zich ermee bezeert, kun je zelf maatregelen treffen om de kans op wondjes en ergere schade te voorkomen. Zo kun je de randen van het bed zachter maken of je kindje tijdelijk in een campingbedje leggen.
Heb jij ervaringen met het hoofdbonken van je baby? Deel je ervaringen met andere lezers in de comments!