1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Een overlijdensrisicoverzekering: wat is het en is het nodig?

  Gepubliceerd op: 12-19-2017Bewerkt op: 8-15-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-19-2017Bewerkt op: 8-15-2023
  Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Certius Financieel Advies
  Een overlijdensrisicoverzekering wordt vaak afgesloten bij het kopen van een huis. Maar er zijn meer redenen om een dergelijke verzekering af te sluiten, zoals de geboorte van je kind.

  Je bent natuurlijk met je hoofd in de wolken. Je denkt aan de geboorte en bent bezig alles op orde te brengen. Waarom dan stilstaan bij het risico van overlijden?

  Het overlijden van een gezinslid is een zware emotionele klap. Het wordt vaak nog verder verergerd door financiële gevolgen die vaak ook ontstaan. Het huishouden is bijvoorbeeld ingericht op twee inkomens. Vanuit de sociale voorzieningen bestaat er mogelijk recht op een uitkering, maar verwacht er niet teveel van. Het komt erop neer dat je de zaakjes goed op orde moet hebben om een grote financiële ramp door overlijden te voorkomen.

  Waar heb je recht op bij overlijden van je partner?

  Bij overlijden bestaat er onder voorwaarden recht op een ANW uitkering. Een belangrijke voorwaarde is dat er een kind onder de 18 jaar tot het huishouden behoort. Je hebt ook rechten als je zelf (deels) arbeidsongeschikt bent. Het bedrag is laag en je inkomen wordt ook nog weer deels of volledig gekort op de uitkering. De ANW kun je dus niet volwaardig op vertrouwen. Eventueel bestaat er recht op een nabestaandenpensioen vanuit de pensioenregeling van de overledene.

  Wat kun je aanvullend regelen?

  Bij overlijden moet de rest van het gezin financieel wel in staat zijn om de draad weer op te pakken. Het is natuurlijk onwenselijk dat de achterblijvers moeten verhuizen omdat de woonlasten niet meer op te brengen zijn. Een overlijdensrisicoverzekering verstrekt een eenmalige uitkering bij overlijden van de verzekerde. Vooral voor gezinnen met nog opgroeiende kinderen is deze verzekering onmisbaar. Kinderen opvoeden brengt hoge kosten met zich mee. Ondanks het overlijden van één van de ouders moeten ze nog wel de kans krijgen om bijvoorbeeld te studeren.

  Hoe hoog moet het verzekerd bedrag zijn?

  Hoeveel geld heb je nodig om het huishouden draaiende te houden? Dat is een lastige vraag. Je weet namelijk niet wanneer iemand overlijdt en hoe je financiële situatie op dat moment is. Het blijft een inschatting. Het maakt ook uit hoe hoog de vaste lasten van het huishouden zijn. Het financiële gemis kun je niet volledig opvangen, maar met een uitkering van bijvoorbeeld 100.000 euro kan het gezin de zaken weer op orde brengen en het leven weer oppakken. Laat je daarin goed adviseren welke dekking voor jou en je gezin passend is.

  Wordt de hypotheek afbetaald bij overlijden?

  Bij het afsluiten van een hypotheek wordt een overlijdensrisicoverzekering vaak verplicht gesteld. Je bent niet verplicht om het volledige hypotheekbedrag te verzekeren. Het is vaak wel verstandig om dat te doen. Het bedrag dat aan hypotheek overblijft moet voor de achterblijvers wel betaalbaar zijn. Met een huurhuis is het probleem nog groter. De huur gaat namelijk niet omlaag na overlijden van één van de huurders. Huurders hebben dus ook veel belang bij een overlijdensrisicoverzekering. Hier kun je gemakkelijk je hypotheek regelen.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard