1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Peuter 3 jaar: wat je kunt verwachten dit jaar

  Gepubliceerd op: 7-20-2023Bewerkt op: 10-23-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-20-2023Bewerkt op: 10-23-2023
  Auteur: Maartje Scheffer
  Drie kaarsjes op de taart en een glunderend gezichtje vol verwondering. Je peuter is 3 jaar en het lijkt alsof de tijd voorbij is gevlogen. Van het eerste wankelende stapje tot het brabbelen van de eerste woordjes en zinnen, je kleintje heeft al zoveel mijlpalen bereikt. Nu begint een nieuw jaar vol avonturen en ontwikkelingen. Als ouder sta je voor de uitdaging om je peuter te ondersteunen en te begeleiden terwijl hij of zij nieuwe vaardigheden ontdekt.

  Peuter 3 jaar: Hoera, 3 jaar! Wat vliegt de tijd

  Hieperdepiep hoera! Je peuter is drie jaar geworden en dat is een mijlpaal om te vieren. Het lijkt als gisteren dat je kleintje in je armen lag en nu is hij of zij uitgegroeid tot een nieuwsgierige en actieve peuter. Het derde levensjaar staat in het teken van ontdekkingen en vooruitgang op allerlei gebieden. Het is een bijzondere periode waarin je peuter zijn of haar persoonlijkheid ontwikkelt en steeds meer onafhankelijk wordt. Laten we eens kijken naar wat je dit jaar kunt verwachten in de fysieke, mentale, emotionele en sociale ontwikkeling van je peuter.

  Je peuter 3 jaar: dit kun je dit jaar verwachten in de ontwikkeling

  • Fijne motoriek: Je peuter begint steeds beter te tekenen, knippen en bouwen met blokken. Het vasthouden van een potlood gaat steeds beter, en hij of zij kan al simpele vormen proberen te tekenen. Dat komt omdat de fijne motoriek aan het verbeteren is.
  • Grove motoriek: De coördinatie wordt steeds beter, waardoor je peuter beter kan rennen, springen en klimmen. Fietsen met zijwieltjes kan ook een nieuwe mijlpaal zijn.
  • Uit de luiers: Als je peuter nog niet uit de luiers was, zal dat waarschijnlijk dit jaar gebeuren. Het is sowieso goed om je te focussen op de zindelijkheidstraining dit jaar, want als je kind vier jaar oud is en naar de basisschool gaat, moet je kind zindelijk zijn. Je kunt je dit jaar ook gaan focussen op de nachtzindelijkheid van je kind.
  • Taalontwikkeling: De woordenschat van je peuter groeit snel en het spreken wordt steeds beter verstaanbaar voor anderen. Hij of zij kan nu korte zinnen maken en begrijpt eenvoudige instructies.
  • Verbeelding: Peuters van 3 jaar hebben een levendige fantasie en kunnen in magische werelden stappen tijdens het spelen. Rollenspel wordt steeds belangrijker en kan helpen bij het begrijpen van sociale situaties.
  • Zelfbewustzijn: Je peuter wordt zich meer bewust van zichzelf en zijn of haar eigen emoties. Dit kan leiden tot sterke gevoelens van trots en frustratie, verlegenheid of juist graag in de schijnwerpers willen staan.
  • Empathie: Hoewel het nog in ontwikkeling is, begint je peuter te begrijpen dat andere mensen ook gevoelens hebben. Dit is een goed moment om te beginnen met het benoemen van emoties.
  • Samenspelen: Je peuter vindt het steeds leuker om samen te spelen met andere kinderen, hoewel het delen en omgaan met conflicten nog een uitdaging kan zijn.
  • Sociale imitatie: Je peuter zal jou en andere volwassenen imiteren in hun gedrag en taalgebruik. Wees je bewust van je eigen voorbeeldfunctie.

  Tips voor jou als ouder in dit laatste peuterjaar

  Het vierde levensjaar van je peuter is een bijzondere tijd waarin hij of zij grote sprongen maakt in ontwikkeling. Als ouder kun je hierbij een waardevolle rol spelen. Hier zijn enkele tips om dit jaar nog specialer te maken:

  1. Stimuleer de taalontwikkeling: Lees regelmatig voor aan je peuter en benoem veel dingen om hem of haar heen. Geef de ruimte om te praten en stel open vragen om de taalvaardigheid en woordenschat verder te stimuleren. 2. Moedig de verbeelding aan: Geef je peuter de mogelijkheid om te spelen en te fantaseren. Bied speelgoed aan waarmee hij of zij creatieve verhalen kan bedenken en speel samen rollenspelletjes. 3. Toon begrip voor emoties: Peuters van 3 jaar kunnen soms heftige emoties ervaren en nog steeds driftbuien hebben. Toon begrip en help je peuter te leren omgaan met zijn of haar gevoelens door ze te benoemen en niet al te boos te worden. 4. Bevorder sociaal samenspelen: Organiseer speelafspraakjes met andere kinderen om het samenspelen te bevorderen. Leer je peuter delen en conflicten op een rustige manier op te lossen. 5. Geniet samen van quality time: Neem de tijd om samen te spelen, te knuffelen en te lachen. Creëer mooie herinneringen en geniet van deze bijzondere peutertijd. 6. Klaar voor een tweede, of derde?: Nu je peuter al wat groter en zelfstandiger is en waarschijnlijk uit de luiers is, gaan misschien jouw eierstokken weer rammelen. Als een volgende kind jullie gegund is, dan is dit misschien een goed moment om dat te overwegen. Zo merk je of je klaar bent voor een tweede kind of voor een derde kind.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven sterk in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de opvoeding.

  • group-image

   Opvoeden

   18 leden

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard