1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Zindelijk worden 's nachts: zo pak je dat aan!

    Gepubliceerd op: 3-5-2021Bewerkt op: 10-23-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-5-2021Bewerkt op: 10-23-2023
    Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: Huggies
    Het is ontzettend fijn wanneer je peuter eindelijk overdag zindelijk is, maar ook ‘s nachts zindelijk worden is weer een verhaal apart! Het is volkomen normaal als je kind ‘s nachts later zindelijk wordt dan overdag, maar je kunt je kindje zeker op weg helpen om ook ‘s nachts te kunnen aangeven wanneer hij of zij naar de wc moet. Met deze tips gaat dat zeker lukken!

    Zindelijk worden 's nachts

    De meeste kinderen worden zindelijk overdag tussen de 2 en 3 jaar, en tussen de 4 of 5 jaar gebeurt dat ook ‘s nachts. Maar maak je niet druk als het wat langer duurt: ieder kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo. Soms geeft een kindje zelf aan geen luier meer aan te willen ‘s nachts, maar dat is lang niet altijd het geval.

    Tips om je kindje ‘s nachts zindelijk te maken

    Vind jij dat het nu tijd wordt dat je kindje ook ‘s nachts zelf naar de wc leert gaan? Dan kunnen onderstaande tips je ongetwijfeld helpen:

    • Ga na of jouw kind er klaar voor is. Pas als je kindje overdag genoeg controle heeft over zijn blaas, kan je gaan nadenken over nachtzindelijkheid. Als je kindje aangeeft een luier vervelend te vinden te dragen, of helemaal niet meer plast in zijn luier ‘s nachts en ‘s ochtends zijn eerste plasje doet, kan je kindje er zo maar eens klaar voor zijn.

    • Zoek een rustige periode. Het is fijner aan nachtelijke zindelijkheidstraining te beginnen als jullie er alle tijd en energie voor hebben, bijvoorbeeld tijdens een schoolvakantie. Dan maakt het ook niet uit als je ‘s ochtends nog heel het bed moet verschonen omdat er toch een ongelukje is gebeurt (want dat zal gegarandeerd wel eens gebeuren).

    Slaapt je kind (soms) niet helemaal lekker? Volg onze slaapcursus om met het hele gezin beter te slapen.

    • Slaapcursus (6 maanden tot 5 jaar)
      39.9517 video’s

    • Bespreek met je kindje wanneer jullie gaan beginnen met het oefenen van nachtzindelijkheid. Een kind, en dan vooral peuters en kleuters, houden van voorspelbaarheid, en zo kunnen zich er vast op voorbereiden. Je kunt ook zeker een beloning afspreken wanneer je kindje nachtzindelijk is! Spreek ook met je kindje het nieuwe ritueel af: hij roept jou (het liefst maximaal 1 keer) ‘s nachts voor een plasje, jullie gaan naar de wc en daarna weer terug naar bed.

    • Wees voorbereid op ongelukjes. Ongelukjes zullen ongetwijfeld wel eens gebeuren, dus daarop kan je maar beter voorbereid zijn. Matrasbeschermers zijn dan onmisbaar! Zo hoef je je in ieder geval niet druk te maken dat je matras nat wordt met een plasje. Mastrasbeschermers waar je van op aan kunt, zijn de DryNites matrasbeschermers van Huggies met een absorptievermogen tot wel 12 uur.

    • Wees geduldig! Net zoals met overdag zindelijk worden, gaan ‘s nachts zindelijk worden ook niet altijd van de een op de andere dag. Wees dus niet boos, maar maak wel duidelijk dat de plasjes in het toilet horen.

    • Geef je kindje het liefst niet teveel te drinken voor het slapen. Natuurlijk moeten een paar slokjes na het tanden poetsen kunnen, maar liever geen grote hoeveelheden binnen het uur voor het slapengaan.

    • Als je kindje nog nét niet klaar is voor nachtzindelijkheid, dan kan je hem of haar wel alvast laten wennen aan het gevoel zonder luier en het gevoel van een onderbroekje. Maar doe dat dan wel met een onderbroekje dat je kindje beschermt, net zoals een normale luier! Dat is precies wat DryNites Pyjama Pants van Huggies doen. Die doe je net als een onderbroekje aan, maar beschermen beter dan normale luiers en luierbroekjes én zien eruit als normaal ondergoed door de vrolijke Disney-prints. Daardoor heeft jouw kind het gevoel al 'groot' te zijn.

    Wat is jouw gouden tip voor nachtzindelijkheid bij je kindje?

    Dit artikel is geschreven in samenwerking met Huggies

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard