1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Je peuter leren fietsen: zo gaat het lukken!

  Gepubliceerd op: 6-7-2023Bewerkt op: 7-13-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-7-2023Bewerkt op: 7-13-2023
  Auteur: Maartje Scheffer
  Fietsen is iets wat we allemaal een keer moesten leren. Best spannend om je peuter te leren fietsenHet moment waarop je peuter leert fietsen is een spannende mijlpaal in zijn of haar ontwikkeling. Het geeft een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid, en opent de deuren naar nieuwe avonturen. Maar wanneer is je kind eigenlijk klaar om te leren fietsen en wanneer moet hij of zij echt kunnen fietsen zonder zijwieltjes?

  Wanneer kan je kind leren fietsen?

  Over het algemeen kunnen kinderen tussen de 3 en 6 jaar oud beginnen met het leren fietsen met zijwieltjes. De exacte leeftijd hangt af van de individuele ontwikkeling van je kind, want niet iedere peuter heeft dezelfde motoriek en motivatie op jonge leeftijd. Het is essentieel om te wachten tot je kind voldoende balans, coördinatie en kracht heeft voordat je begint met het leerproces. Gemiddeld kunnen kinderen rond de leeftijd van 5 tot 6 jaar goed zonder zijwieltjes fietsen, maar ook hierin geldt dat elk kind zijn of haar eigen tempo heeft.

  Stappen naar het leren fietsen

  Om je peuter succesvol te leren fietsen, zijn er enkele belangrijke stappen die je kunt volgen:

  1. Begin met een loopfiets: Rond de 18 maanden kun je een loopfiets voor je kind aanschaffen: een fietsje zonder pedalen. Op die manier kan je kind alvast goed leren balanceren, want daarna van pas komt op een echte fiets. Vaak hebben kinderen die een loopfiets hadden helemaal geen zijwieltjes nodig.
  2. :Kijk of je kind er klaar voor is:: Observeer of je kind interesse heeft in fietsen, en vraag of je kind ermee wil beginnen. Als je kind geen motivatie heeft, zal het moeilijker zijn om te leren fietsen.
  3. :Een goede fiets en zijwieltjes:: Een goede, veilige fiets voor je peuter is het belangrijkste. Eentje die niet te groot en niet te klein is. Dat hoeft niet een nieuwe te zijn, een tweedehandse kan ook werken, als hij maar in goede staat is. Begin met het bevestigen van zijwieltjes aan de fiets van je kind, dat geeft stabiliteit en helpt hen vertrouwen te krijgen tijdens het fietsen zonder bang te zijn om te vallen.
  4. :Oefen balans en coördinatie:: Laat je kind wennen aan het gevoel van balans door te oefenen met zijwieltjes. Moedig hen aan om hun evenwicht te vinden en te bewaren terwijl ze fietsen.
  5. :Oefen zonder zijwieltjes:: Naarmate je kind meer vertrouwen krijgt, kun je beide zijwieltjes verwijderen en oefenen met fietsen zonder ondersteuning. Begin op een vlakke, rustige ondergrond en moedig hen aan om zelfstandig te trappen en balans te houden. Ren met je peuter mee en houd de bagagedrager vast om wat balans en veiligheid te bieden.
  6. :Oefen regelmatig en wees geduldig:: Oefen zo veel als je kunt met je kleine op de fiets, moedig hem of haar aan en wees geduldig in het proces.

  Wist je dat

  • Kinderen hun evenwicht beter kunnen bewaren als ze naar voren kijken in plaats van naar hun voeten?
  • Oefenen op een rustige plek, zoals een lege parkeerplaats of een rustige straat, de angst voor vallen kan verminderen?
  • Je naast zijwieltjes ook gebruik kunt maken van loopfietsen als voorbereiding op het leren fietsen?
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard