1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Krentenbaard bij je baby

  Gepubliceerd op: 11-23-2019Bewerkt op: 5-26-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-23-2019Bewerkt op: 5-26-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Krentenbaard wordt ook wel impetigo genoemd en is een oppervlakkig ontsteking op de huid. Hierbij kunnen rode plekjes, wondjes en blaasjes met soms gele korstjes ontstaan op de huid. Deze huidinfectie komt vooral voor in de zone rondom de mond en de neus. Deze infectie heeft zijn naam te danken aan het feit dat de korstjes soms lijken op krenten. Niet alleen rondom de neus en mond, maar ook soms op het hele lichaam kan dit voorkomen. Bij jonge baby’s zie je het ook soms rondom het luiergebied. Het is een erg besmettelijke kinderziekte bij kinderen onder de 12 jaar, vooral omdat hun afweersysteem nog niet helemaal is ontwikkeld.

  Hoe kun je krentenbaard herkennen?

  Symptomen krentenbaard

  De ziekte kun je vaak op verschillende manieren gemakkelijk herkennen. Het begint meestal met rode vlekjes en bultjes in het gezichtje, die vervolgens overgaan in blaasjes met gele pus. Deze blaasjes kunnen openspringen, waardoor er natte plekjes ontstaan. Hierna zullen er honinggele korstjes ontstaan, die erg kunnen gaan jeuken en soms pijn kunnen doen. Een zeldzame variant van krentenbaard heeft ook blaren, die variant wordt impetigo bullosa genoemd.

  Infectie door huidbacterie

  Deze huidinfectie bij je baby wordt veroorzaakt door een infectie met een huidbacterie. Deze bacteriën kunnen de streptokok of de stafylokok zijn. Deze bacterie wordt overgedragen door middel van hoesten, niezen of contact met besmette voorwerpen. Vaak worden deze bacteriën door de huid geweerd, mits de huid geen bestaand wondje heeft. Heeft je baby al een huidwondje, schaafwondje, insectenbeet, eczeem of waterpokken, dan kan de bacterie gemakkelijker het lichaam binnendringen en je baby besmetten met krentenbaard.

  Het duurt ongeveer 4 tot 14 dagen voordat je de bultjes ziet verschijnen na de besmetting. Tot die tijd hoef je baby geen klachten van de ziekte te ervaren.

  Mijn baby heeft krentenbaard, wat nu?

  Besmetting krentenbaard voorkomen

  Omdat krentenbaard uiterst besmettelijk is, is het ten sterkste aan te raden zo veel mogelijk te vermijden dat je kindje aan de korstjes krabt. Dit maakt het namelijk erg gemakkelijk voor de bacterie om zichzelf te verspreiden naar andere delen van het lichaam en op andere kindjes. Om besmetting van andere kindjes te voorkomen, is het ook aan te raden op te letten met het hoesten en niezen van je baby. Ook via het vocht uit de blaasjes ontstaan vaak bestemmingen. Wanneer de blaasjes zijn genezen of zijn opgedroogd, zijn ze niet meer besmettelijk.

  Krabben krentenbaard voorkomen

  Om krabben te voorkomen, kun je je baby speciale handschoentjes aantrekken en de nagels kort houden. Was daarnaast met regelmaat de handjes van je baby met zeep en droog ze goed af, om zo verspreiding te voorkomen. Gebruik daarnaast altijd schone handdoeken en washandjes, en voorkom het badderen met andere kindjes. Ook kun je beter geen ontsmettingsmiddelen en geen pleisters gebruiken bij je baby.

  Zalf of antibiotica krentenbaard

  Gelukkig is deze kinderziekte niks ernstigs en gaat het vanzelf weer over binnen 2 tot 3 weken. Wel kan je kleintje dan natuurlijk veel last hebben van jeuk. Je kunt dan een crème of zalf kopen met antibiotica waardoor de genezing sneller zal gaan en de besmettelijke periode sneller voorbij zal gaan. Een speciale zalf hiervoor kun je voorgeschreven krijgen bij je huisarts.

  In zeldzame gevallen zal je baby ook ziek worden, wat zich kan uiten in lage weerstand of koorts. In dit geval zou je op recept van de huisarts een antibioticakuur aan je kleintje kunnen geven.

  Krentenbaard bij kraamvrouwen en zwangere vrouwen

  Ben je net bevallen, dan is het beter om kraambezoek van kindjes met krentenbaard even af te wijzen. Dit is beter voor baby, maar ook voor jezelf. Pas bevallen vrouwen lopen namelijk een risico op kraamvrouwenkoorts bij besmetting door krentenbaard, vooral als je een episiotomie, ruptuur of keizersnede hebt gehad.

  Wanneer je tijdens de zwangerschap in contact met gekomen met een kindje dat deze huidinfectie heeft, hoef je je gelukkig geen zorgen te maken. Krentenbaard is namelijk voor je ongeboren baby niet gevaarlijk, en meestal voor jou ook niet.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard