Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

BabyBabykalenderBaby week 39

Baby 9 maanden

ZP® - Zwangerschap & Babykalender

, 10 February 2020 21:13Laatste update op: 22 November 2021 17:35

Je baby is nu 9 maanden oud, weet je nog toen je baby 9 maanden in je buik zat? Ook is je lichaam na 9 maanden klaar met ontzwangeren. Nu je baby driekwart jaar oud is, komen er weer genoeg mijlpalen aan: je baby kan nu voor het eerst gaan kruipen, zelfstandig zitten & kusjes geven!

Ontwikkelingen bij je baby

De eerste kus van je baby

Je hebt zelf vast al genoeg kusjes uitgedeeld aan je baby, want zeg nou zelf: dat schattige koppie kan je toch niet weerstaan? Maar helaas bleven de kusjes van je baby aan jou uit. Tot nu, want je baby kan de komende tijd het eerste kusje gaan geven. Misschien lijkt het in eerste instantie nog niet echt op een kusje, maar oefening baart kunst.

Motoriek

Je baby wordt steeds handiger! Het tijgeren kan nu gaan veranderen in kruipen, zo is je baby binnen no-time van de ene kant van de kamer aan de andere kant. Ook gaat zitten steeds beter. Gemiddeld kunnen baby’s tussen de 6 en de 9 maanden uit zichzelf rechtop zitten. Het kan nog even duren voordat je baby zonder ondersteuning rechtop kan zitten, dit is meestal tussen de 7 maanden en een jaar. Je zult ook merken dat je baby zich steeds meer gaat optrekken, nog even en je baby kan staan!

Ook gaat het grijpen met de handjes steeds beter. Je baby krijgt de primitieve pincetgreep steeds meer onder de knie. Dit zorgt ervoor dat hij dingen kan vastpakken tussen zijn duim en wijsvinger.

Fietsen met je baby

De meeste baby's kunnen rond de 9 maanden volledig zelfstandig zitten en zijn helemaal klaar voor hun eerste ritje in het fietsstoeltje! Hier lees je meer over veilig fietsen met je baby, fietsstoeltjes, bakfietsen en meer.

Herkenning

Wellicht had je baby dit vorige maand al in het bezit, maar het kan ook de komende maanden gebeuren: objectpermanentie. Hierdoor onthoud hij mensen en objecten. Hij krijgt daardoor wellicht ook een favoriet soort speelgoed of knuffel. Tip: is je baby gek op een bepaalde knuffel? Koop dan vast een reserve, zodat je er eentje hebt wanneer de andere knuffel kwijt is. Dat scheelt een hoop paniek.

Slapen en dromen

Rond de negende maand kunnen baby’s onrustiger gaan slapen en dromen. Baby’s en kinderen hebben vaak een veel langere REM-slaap dan volwassenen. Zie je dat je baby onrustig is? Aai hem dan even over zijn hoofdje, dit helpt vaak wel om rustiger te worden. Ook een andere baby slaapzak kan helpen wanneer je baby onrustig slaapt.

Groeien en babymaten

Weet je nog dat je baby in maat 50 of 56 kon? Die tijd lijkt al zo lang geleden. Dat kleine hummeltje is inmiddels flink gegroeid en dat merk je goed aan de babykleding. Waarschijnlijk heeft je baby inmiddels maat 74-80, ben je benieuwd wanneer je baby weer een andere maat krijgt? Je vind het terug in het baby maattabel. Heb je ondertussen de babykast al eens gesorteerd? Het is goed om in kaart te brengen of je nog bepaalde kleding nodig hebt of juist te veel hebt. Ook kun je de babykleding die te klein is weer verkopen, dit kun je weer investeren in een nieuwe garderobe voor je baby of sparen voor je baby.

Samen fietsen

Zodra het zonnetje schijnt is het een goed moment om samen met je baby te gaan fietsen. Hij kan nu zelfstandig rechtop zitten en kan nu dus goed in een fietszitje blijven zitten. Samen naar de bakker, de eendjes voeren of naar opa en oma kan nu dus lekker op de fiets! Lees hier meer over het kiezen van het juiste fietszitje.

Ontwikkelingen bij jou

Veiligheid in huis

Nu je baby aan het kruipen is, binnenkort kan staan en het grijpen ook onder de knie heeft, is het geen overbodige luxe om het huis nog een keer te checken op veiligheid. Waarschijnlijk heb je je huis babyproof gemaakt tijdens de zwangerschap en dat is inmiddels al een tijdje geleden. Nu je baby daadwerkelijk steeds meer ergens bij kan en overal aan gaat zitten, heb je een veel beter idee van wat wel en niet veilig is.

9 maanden in de buik, 9 maanden uit de buik

Je baby heeft (waarschijnlijk) 9 maanden in je buik gezeten. Nu je baby 9 maanden oud is, is het leuk om een foto te maken die je naast de foto kan houden van toen je 9 maanden zwanger was. Van een grote babybuik, naar een grote baby, wat vliegt de tijd!

Weetjes & tips

Verzekeringen onder de loep nemen

Heb jij al nagedacht over een geschikte zorgverzekering nu je baby er is? Tot 1 januari kan je er een kiezen die het beste bij jou en je baby past. Vergelijk zelf gemakkelijk verschillende zorgverzekeraars met deze vergelijker op Independer.

Geen zin om alles uit te zoeken? Samen met onze partner UnitedConsumers hebben we een verzekering geselecteerd van VGZ met goede dekkingen van de zorg voor jou én je baby. Zo komen jullie nooit iets tekort! Daarbij ontvang je 5% collectiviteitskorting + 15% korting op de aanvullende verzekering via deze link. Kies in Stap 3 voor UC Ruime keuze en ZorgZeker 2 voor de beste dekkingen! Lees in dit artikel meer wat je nog hebt aan je zorgverzekering na de bevalling en met een baby.

Wist je dat..

Je baby 3 miljard keer zo zwaar is vergeleken met de bevruchting En dat allemaal in 18 maanden tijd.

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard