1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  BabyBabykalenderBaby week 16

  Baby 15 weken oud

  ZP® - Zwangerschap & Babykalender

  , 21 december 2019 21:14Laatste update op: 3 januari 2023 02:00

  Je baby is alweer 15 weken oud! Wat vliegt de tijd. De afgelopen maanden heb je je baby gevoed met borstvoeding of flesvoeding. Nu kun je langzaamaan de eerste hapjes vaste voeding gaan introduceren. Zo kan je baby vast wennen aan de nieuwe smaken en structuur.

  Ontwikkelingen bij je baby

  Omrollen

  Het omrollen van je baby is het begin van zijn voortbewegen. Vanaf hier zal je baby leren tijgeren, kruipen en uiteindelijk lopen. Wanneer je baby omrolt kan je baby al zijn hoofdje omhoog houden en zijn de spieren al veel sterker. Het is een erg trots en leuk moment voor zowel jou als je baby wanneer je baby voor het eerst omrolt! Zodra de spieren van je baby genoeg zijn ontwikkelt zal je baby gaan omrollen. Dit volgt meestal vrij snel nadat je baby zijn hoofdje zelf kan optillen. Je kunt verwachten je baby te zien omrollen vanaf de vier maanden, maar bij de meeste baby’s gebeurt dit rond de 6 maanden. Vanaf dan wordt het dus echt goed opletten met je baby even op jullie bed laten liggen, want voordat je het weet rolt hij ervan af! Verlies je kindje ook nooit meer uit het oog wanneer je hem op verschoont op zijn commode.

  Luieruitslag

  Luieruitslag is iets waar je mee te maken kunt krijgen zolang dat je baby luiers gebruikt. Een hulpmiddel om luieruitslag te voorkomen en genezen is dus niet overbodig. Sudocrem kan een fijn hulpmiddel zijn om luieruitslag te voorkomen en genezen.

  Ontwikkelingen bij jou

  Ongewild advies

  Misschien had je er tijdens je zwangerschap ook al last van, maar nu ga je het nog meer merken. Mensen die ongewild advies geven over het opvoeden van je kind. Anderen denken het vaak beter te weten en willen dit maar al te graag met je delen. Probeer tot tien te tellen en diep in en uit te ademen. Het is heel normaal als je je hier aan irriteert. Trek het je niet teveel aan, ze bedoelen het vaak goed. Mocht je zelf advies willen, vraag het dan bijvoorbeeld bij het consultatiebureau.

  Weetjes en tips

  Tips voor omrollen

  Merk je dat je baby moeite heeft met omrollen? Meestal komt dat vanzelf wel, maar je kunt je baby wel een handje helpen. Wanneer je baby op zijn buik ligt, kun je bijvoorbeeld een speeltje net iets buiten zijn bereik neer te leggen. Zo moet je kleintje extra moeite doen om het te pakken, en soms volgt het omrollen dan vanzelf. Je kunt hem ook altijd zelf nog een zetje geven door hem op zijn rechter zijkant te leggen met zijn rechterarm gestrekt. Zo ligt dit armpje niet meer in de weg en kan je baby zo omrollen wanneer je zachtjes aan zijn rechterarm trekt!

  EHBO cursus

  Met een baby zit een ongelukje in een klein hoekje. Ookal is je baby nu nog niet erg mobiel, voordat je het weet is hij al aan het kruipen en alles aan het pakken! Het is dan beter alvast te weten wat je moet doen als je kindje in het ergste geval ergens door stikt, een brandwond oploopt of op zijn hoofdje valt. Een EHBO cursus is dan ook de oplossing. Lees hier alles wat je tijdens een EHBO cursus voor kinderen en baby's kunt verwachten.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard