Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

BabyBabykalenderBaby week 16

Baby 15 weken oud

ZP® - Zwangerschap & Babykalender

, 21 December 2019 21:14Laatste update op: 3 January 2022 02:15

Je baby is alweer 15 weken oud! Wat vliegt de tijd. De afgelopen maanden heb je je baby gevoed met borstvoeding of flesvoeding. Nu kun je langzaamaan de eerste hapjes vaste voeding gaan introduceren. Zo kan je baby vast wennen aan de nieuwe smaken en structuur.

Ontwikkelingen bij je baby

Vaste voeding

Na maanden met alleen maar borstvoeding of flesvoeding is het bijna tijd voor de eerste hapjes van je baby. Sommige baby’s zijn al na vier maanden klaar voor de eerste hapjes vaste voeding. Terwijl de andere baby het tot zes maanden nog wel prima vindt met alleen borstvoeding of flesvoeding. Volgens het Voedingscentrum is het verstandig om tussen de 4-6 maanden te beginnen met oefenhapjes. Dat betekent niet dat je dan gelijk flesvoeding of borstvoeding moet gaan afbouwen, je baby heeft zijn melk nog steeds nodig! De oefenhapjes zijn echt om te oefenen, niet om je baby in al zijn voedingsbehoeften te voorzien. Pas vanaf de 8 maanden vormt het vaste voedsel een groter deel van het voedingspatroon dan de fles- of borstvoeding.

Het eerste hapje is niet alleen spannend voor je baby, maar waarschijnlijk ook voor jou. Het laatste wat je wilt is natuurlijk dat je baby zich verslikt, of stikt in stukje groente dat niet goed gepureerd is. Wil je weten wat je moet doen in dit soort noodgevallen? Dan is het nuttig een EHBO-cursus te volgen bij onze partner Livis.

Vaccinaties consultatiebureau

Het is ook weer tijd voor een bezoekje aan het consultatiebureau. Je baby zal tijdens dit bezoek weer vaccinaties krijgen. Deze keer voor DKTP, Hepatitis B, HIB en pneumokokken. Doe de rest van de dag rustig aan zodat je baby kan bijkomen na de vaccinaties. Hierna volgen nog 2 vaccinaties; met 11 en 14 maanden. Wanneer je baby een lichte koorts ontwikkelt na een vaccinatie dan is dat geen reden om je zorgen te maken, dit gebeurt bij 15 tot 20 procent van de inentingen. Alleen bij hoge koorts of wanneer je duidelijk merkt dat je baby zich erg slecht voelt (meestal zal hij of zij gewoon een beetje slaperig zijn) is het nodig een arts te raadplegen.

Omrollen

Het omrollen van je baby is het begin van zijn voortbewegen. Vanaf hier zal je baby leren tijgeren, kruipen en uiteindelijk lopen. Wanneer je baby omrolt kan je baby al zijn hoofdje omhoog houden en zijn de spieren al veel sterker. Het is een erg trots en leuk moment voor zowel jou als je baby wanneer je baby voor het eerst omrolt! Zodra de spieren van je baby genoeg zijn ontwikkelt zal je baby gaan omrollen. Dit volgt meestal vrij snel nadat je baby zijn hoofdje zelf kan optillen. Je kunt verwachten je baby te zien omrollen vanaf de vier maanden, maar bij de meeste baby’s gebeurt dit rond de 6 maanden. Vanaf dan wordt het dus echt goed opletten met je baby even op jullie bed laten liggen, want voordat je het weet rolt hij ervan af! Verlies je kindje ook nooit meer uit het oog wanneer je hem op verschoont op zijn commode.

Luieruitslag

Luieruitslag is iets waar je mee te maken kunt krijgen zolang dat je baby luiers gebruikt. Een hulpmiddel om luieruitslag te voorkomen en genezen is dus niet overbodig. Sudocrem kan een fijn hulpmiddel zijn om luieruitslag te voorkomen en genezen.

Ontwikkelingen bij jou

Ongewild advies

Misschien had je er tijdens je zwangerschap ook al last van, maar nu ga je het nog meer merken. Mensen die ongewild advies geven over het opvoeden van je kind. Anderen denken het vaak beter te weten en willen dit maar al te graag met je delen. Probeer tot tien te tellen en diep in en uit te ademen. Het is heel normaal als je je hier aan irriteert. Trek het je niet teveel aan, ze bedoelen het vaak goed. Mocht je zelf advies willen, vraag het dan bijvoorbeeld bij het consultatiebureau.

Weetjes en tips

Tips voor omrollen

Merk je dat je baby nog moeite heeft met omrollen Dan kun jij je baby een handje helpen. Wanneer je baby op zijn buik ligt, kun je bijvoorbeeld een speeltje net iets buiten zijn bereik neer te leggen. Zo moet je kleintje extra moeite doen om het te pakken, en soms volgt het omrollen dan vanzelf. Je kunt hem ook altijd zelf nog een zetje geven door hem op zijn rechter zijkant te leggen met zijn rechterarm gestrekt. Zo ligt dit armpje niet meer in de weg en kan je baby zo omrollen wanneer je zachtjes aan zijn rechterarm trekt!

EHBO cursus

Met een baby zit een ongelukje in een klein hoekje. Ookal is je baby nu nog niet erg mobiel, voordat je het weet is hij al aan het kruipen en alles aan het pakken! Het is dan beter alvast te weten wat je moet doen als je kindje in het ergste geval ergens door stikt, een brandwond oploopt of op zijn hoofdje valt. Een EHBO cursus is dan ook de oplossing. Lees hier alles wat je tijdens een EHBO cursus voor kinderen en baby's kunt verwachten.

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard