1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Asherman syndroom

  Gepubliceerd op: 11-12-2019Bewerkt op: 11-26-2021
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-12-2019Bewerkt op: 11-26-2021
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Bij het Asherman syndroom is er sprake van verklevingen in de baarmoeder. Deze ziekte kan voor verminderde vruchtbaarheid of complicaties tijdens de zwangerschap zorgen.

  Wat is het Asherman syndroom?

  Het Asherman syndroom, ook wel ziekte van Asherman of syndroom van Asherman genoemd, ontstaat in enkele gevallen na een ingreep aan de buik. Hierbij ontstaan er verklevingen bij de baarmoederwanden waardoor ze aan elkaar vastgekleefd zitten. De kans dat er in die situatie een zwangerschap ontstaat is minimaal. Mocht er wel sprake zijn van een zwangerschap, dan kunnen er complicaties optreden zoals een miskraam of een vastzittende placenta.

  Klachten en symptomen Asherman syndroom

  Je kunt het syndroom van Asherman hebben zonder dat je echt klachten ervaart. Sommige vrouwen hebben last van pijnklachten in de onderbuik, maar het kan ook ongemerkt blijven. Afgezien van lichamelijke klachten kan het wel opgevallen zijn dat je menstruatie onregelmatig is of uitblijft. Wanneer je wel menstrueert kan het zijn dat je tijdens je menstruatie weinig bloed of dat er sprake is van bruine afscheiding.

  Asherman syndroom en vruchtbaarheid

  Wanneer de baarmoederwanden aan elkaar kleven, wordt het lastig voor de zaadcellen om de baarmoederholte te bereiken. Mocht dit wel lukken, dan is de kans klein dat de bevruchte eicel zich goed kan innestelen, want het baarmoederslijmvlies is erg dun.

  Oorzaken Asherman syndroom

  In de meeste gevallen wordt het Asherman syndroom veroorzaakt door een medische ingreep. Als gevolg van deze ingreep raakt het baarmoederslijmvlies beschadigd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens curettage, het verwijderen van de placenta, een keizersnede of het verwijderen van vleesbomen en/of poliepen. De reden dat het Asherman syndroom na een ingreep kan ontstaan is door de aanwezigheid van littekenweefsel. Dit weefsel zorgt ervoor dat de wond, die ontstaan is door de ingreep, weer heelt. Dit kan er echter ook voor zorgen dat er verklevingen ontstaan.

  Diagnose Asherman syndroom

  Doordat het Asherman syndroom weinig klachten geeft, is het lastig om erachter te komen dat je het hebt. Wanneer je een medische ingreep hebt gehad zoals eerdergenoemd en je hebt gemerkt dat je menstruatie daarna is veranderd, dan is het verstandig om de huisarts te raadplegen. De huisarts kan je daarna doorverwijzen voor vervolgonderzoek in het ziekenhuis. In het ziekenhuis kunnen ze een baarmoederfoto maken om verklevingen in beeld te brengen of via een kijkbuis (diagnostische hysteroscopie) de baarmoederholte onderzoeken.

  Behandeling Asherman syndroom

  Door middel van een kijkoperatie kan het Asherman syndroom worden behandeld. Tijdens deze kijkoperatie worden de verklevingen verwijderd. Om te voorkomen dat er na de ingreep weer verklevingen ontstaan, wordt er een koperspiraaltje geplaatst. Naast de kijkoperatie, krijg je een hormoonbehandeling. Na een aantal maanden wordt het spiraaltje verwijderd en wordt via een kijkbuis gekeken of de baarmoeder weer is hersteld. Indien dat zo is, kun je weer op een natuurlijke manier zwanger worden.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard