1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Curettage

  Gepubliceerd op: 11-8-2019Bewerkt op: 5-18-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-8-2019Bewerkt op: 5-18-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Wat is een curettage precies? Het gaat hier om ingreep die een gynaecoloog uitvoert in het ziekenhuis, waarbij een laagje van het slijmvlies wordt weggeschraapt aan de binnenkant van je baarmoeder. Dit gebeurt met een zogenaamde curette, een soort lepeltje. Een curettage kan op verschillende redenen plaatsvinden.

  Redenen voor een curettage

  Een curettage is geen doorsnee behandeling, maar in sommige gevallen kan er door de gynaecoloog of de arts worden besloten deze ingreep uit te voeren.

  Bij hevig bloedverlies

  Een curettage wordt niet alleen uitgevoerd bij zwangere of bevallen vrouwen. Wanneer je last hebt van abnormaal of hevig bloedverlies, kan er ook voor deze ingreep worden gekozen. Het slijmvlies dat dan wordt weggeschraapt voor onderzoek in een laboratorium. Zo wordt de reden van het overmatige bloedverlies onderzocht. Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, bloedverlies tussen menstruaties in, hevig bloeden na de seks, bloedverlies tijdens de overgang of hevig bloedverlies na de bevalling, kunnen allemaal redenen zijn voor een curretage.

  Na de bevalling

  Als er na de bevalling van de placenta nog steeds sprake is van hevig bloedverlies kan het zijn dat er nog weefsel van de placenta in de baarmoeder zit. Dit kan een reden zijn tot een curretage om dit weefsel weg te halen.

  Na een miskraam

  Bij een miskraam wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten, en kan het voorkomen dat er nog van dit weefsel achterblijft in de baarmoeder. Dit heet ook wel een onvolledige miskraam. In vele gevallen blijf je dan bloed verliezen door dit achtergebleven weefsel, wat dan wordt weggehaald met een curretage.

  Abortus

  Voor een abortus kan er ook een curettage worden uitgevoerd, mits dit vóór de 12 weken zwangerschap is. Dan kan door middel van een zuigcurretage het vruchtje weg worden gehaald. Deze manier van abortus vereist wel een specifieke medische indicatie.

  Verloop van een curettage

  Voor een curretage krijgt je een lichte algehele narcose. Het kan ander namelijk flink pijn doen wanneer de baarmoedermond wordt opgerekt. Een andere verdoving, zoals een ruggenprik of plaatselijke verdoving kan ook voorkomen. Tijdens een gesprek zullen de verschillende methodes worden besproken.

  Een curettage vindt dus in een ziekenhuis plaats, waarvoor je eén dag van tevoren wordt opgenomen. Hier wordt de vagina en de huid eromheen gedesinfecteerd met een vloeistof, waarna de de gynaecoloog een speculum (spreider) in de vagina brengt. Met een klem wordt de baarmoeder als het ware vastgepakt en in een goede positie getrokken. Het verlengde van het baarmoeder kanaal is namelijk te smal om de instrumenten voor de curretage door te laten.

  Na het oprekken van het baarmoederkanaal, wordt de binnenkant van de baarmoeder gecuretteerd. Hierbij wordt met een soort lepel (de curette) de holte rondom schoongekrabd. Dit creëert een soort zelfde situatie als wanneer je menstrueert. Het overgebleven weefsel in de baarmoeder wordt vervolgens weggezogen met een buisje, en met de curette worden de overblijfselen verwijderd. Het hele proces duurt slechts 10 minuten.

  Complicaties

  Complicaties komen haast niet voor bij deze ingreep. Als je echter na de ingreep last krijgt van koorts, buikkrampen van 2 dagen of langer of hevig bloedverlies, moet je contact opnemen met je huisarts.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard