1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Als partner een band opbouwen met de baby: deze 6 tips zullen helpen

  Gepubliceerd op: 5-10-2021Bewerkt op: 3-15-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-10-2021Bewerkt op: 3-15-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  De partner zou net zo’n grote rol moeten spelen voor de baby als de moeder, daar zijn we het waarschijnlijk allemaal over eens. Sommige partners hebben er echter soms wat meer tijd voor nodig om te wennen aan het ouderschap en een echte band met de baby te voelen. En dat is helemaal oké en normaal! Soms is het ouderinstinct er gelijk, maar soms kan je als partner ook voelen dat je wat extra’s nodig hebt om die onvoorwaardelijke band te voelen met je baby.

  Als partner een band opbouwen met jullie baby

  Vaak is de klik die je voelt met je baby als partner net zo snel aanwezig als bij de moeder, maar het kan goed zijn dat je nog helemaal in de ouderrol moet komen om die intieme band te voelen. En dat is ook niet zo gek natuurlijk: de moeder heeft de baby negen maanden lang in haar buik gehad, en nu constant aan de borst, en de baby herkent moeders geur gelijk. Maar partners, jullie zijn even belangrijk!

  Daarom is het de moeite waard dat kleine beetje extra te doen om een diepe band met je baby op te bouwen. De volgende tips zullen je daarbij helpen!

  1. Huid-op-huid contact

  Waarschijnlijk krijg je dit ook al van de verloskundige te horen direct na de bevalling, maar huid-op-huid contact met niet alleen de moeder, maar ook de partner is sterk aan te raden. Het is het dichtste dat je bij je baby kunt komen als partner, en het geeft een fijn gevoel voor beiden, wat ervoor zorgt dat oxytocine vrijkomt: het liefdeshormoon. Zo kunnen partner en baby elkaar optimaal en rustig leren kennen, en aan elkaars geur wennen.

  1. Dragen

  Na negen maanden is het nu de beurt van de partner om de baby zo nu en dan te dragen. Dat doe je gemakkelijk met een draagdoek of draagzak. Eendraagdoek of draagzakeen gevoel van nabijheid, geborgenheid en veiligheid voor je baby. En dat gevoel van veiligheid bij de partner is weer erg belangrijk voor de hechting. Voor de partner is het ook ontzettend gezellig en fijn: lekker met jullie baby knuffelen en aan dat hoofdje snuffelen voor die unieke babygeur.

  1. Meehelpen met voedingen

  Een voeding van een baby is hét moment waarop er een band wordt opgebouwd. Zowel borstvoedingen als flesvoeding zijn intieme, knusse momenten waarbij een baby in zowel zijn fysieke als emotionele behoeftes wordt voorzien. Als de moeder borstvoeding geeft, kan het leuk zijn om als partner soms een flesje afgekolfde melk te geven in alle rust. Hetzelfde geldt natuurlijk voor kunstvoeding.

  1. Zingen of voorlezen

  Misschien snapt je jonge baby nog niet veel van wat je precies zingt of voorleest, maar jouw stem geeft waarschijnlijk wel een kalmerend effect. En je baby kan meteen aan je stem wennen. Wellicht zong je al liedjes tijdens de zwangerschap, deze kun je nu goed herhalen en kijken of het helpt je baby rustig te laten worden.

  1. Samen badderen

  Als partner kun je uitstekend met je baby samen in bad gaan of samen douchen. De meeste baby’s (er zijn natuurlijk uitzonderingen) vinden badderen helemaal het einde en super ontspannend. Als jij daar dan bij bent als partner, zal dat ongetwijfeld bijdragen aan jullie hechting en band.

  1. Maak contact met je baby

  Simpelweg zoveel mogelijk contact maken met je baby en communiceren kan ontzettend helpen een sterke band op te bouwen. Een baby houdt ervan dat er tegen hem wordt gepraat, gelachen en wordt gereageerd op wat hij probeert uit te drukken. Zo kun je reageren op je baby wanneer hij huilt, oogcontact maken wanneer je baby dat probeert, zeggen wat je nu met hem gaat doen en de gevoelens van je baby proberen te benoemen, zodat hij ze makkelijker een plekje kan geven.

  Wat je nog meer moet weten als partner? Je leert het in onze 'Snelcursus voor de partner', deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard