1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Zwemmen en in bad na bevalling: wanneer mag dat weer?

  Gepubliceerd op: 2-6-2023Bewerkt op: 9-14-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-6-2023Bewerkt op: 9-14-2023
  Auteur: Maartje Scheffer
  Na de bevalling is het belangrijk om je lichaam de tijd te geven om te herstellen en te ontspannen. Veel vrouwen vragen zich af wanneer ze weer kunnen gaan zwemmen en in bad na de bevalling. Het is belangrijk om te weten dat dit afhankelijk is van verschillende factoren en niet bij iedereen hetzelfde is. In dit artikel bespreken we wanneer het veilig is om weer te zwemmen en in bad te gaan na de bevalling, evenals de risico's en nuttige tips.

  Zwemmen en in bad na de bevalling: hoe snel kan dat weer?

  Er is geen specifiek antwoord op deze vraag, aangezien het afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de manier waarop de bevalling verliep, eventuele complicaties en hoe het lichaam zich herstelt. Over het algemeen wordt aangeraden om ten minste 6 weken te wachten voordat je weer gaat zwemmen of in bad gaat, of wanneer je bent gestopt met vloeien. Dit kan variëren van vrouw tot vrouw. Het is altijd het beste om te overleggen met je arts of verloskundige voordat je weer begint met zwemmen of in bad gaan.

  Hoe lang vloeien de meeste vrouwen na de bevalling?

  Na de bevalling is het normaal om te vloeien, dit wordt ook wel lochia genoemd. Dit kan enkele weken duren en kan variëren in hoeveelheid en kleur. Over het algemeen zal de vloeiing steeds minder worden en uiteindelijk stoppen. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te wachten totdat het vloeien volledig is gestopt voordat je weer gaat zwemmen of in bad gaat. Vloeien na de bevalling betekent namelijk dat de wond in je baarmoeder, waar de placenta zat, nog niet volledig is genezen. Je loopt dan risico op complicaties als je het water in gaat.

  Wat zijn de risico's als je te snel weer in bad gaat na de bevalling?

  Als je te snel in bad gaat na de bevalling, kun je het risico lopen om infecties op te lopen, zoals een blaasontsteking. Dit komt omdat het weefsel na de bevalling nog zacht en kwetsbaar is en het baden kan bijdragen aan de verspreiding van bacteriën. Het is belangrijk om te wachten totdat het lichaam volledig is hersteld en je bent gestopt met vloeien voordat je weer begint met zwemmen of in bad gaan.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard