Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

ZwangerOnderzoeken en controlesDe 13 wekenecho eind 2020 wat kan je verwachten

De 13-wekenecho in 2021: wat kan je verwachten?

ZP® - Magazine

, 16 April 2020 05:19Laatste update op: 18 May 2020 18:33

In de tweede helft van 2021 komt de extra 13-wekenecho beschikbaar waar iedere zwangere vrouw standaard gebruik van mag maken. Dit is in 2019 al besloten door de Gezondheidsraad. Met deze echo heb je een belangrijk controlemoment tussen de termijnecho en de 20-wekenecho.

De 13-wekenecho

Deze 13-wekenecho is een extra prenatale controle bij je verloskundige door middel van een echo zoals je die gewend bent. Er wordt net als bij de andere echo’s gekeken naar de ontwikkeling en groei van de baby. Met een echo rond de 13 weken zwangerschap kan er al een goed beeld worden gevormd van de ontwikkeling van de organen van je baby, waardoor afwijkingen al vóór de 20-wekenecho kunnen worden waargenomen.

De echo zal medio 2021 standaard deel uitmaken van je prenatale onderzoeken die je van de overheid krijgt aangeboden. Een goede toevoeging aan de echo’s je die nu al krijgt.

Nut van de 13-wekenecho

De 13-wekenecho is in het leven geroepen omdat rond deze periode afwijkingen vaak net zo goed kunnen worden gevonden als bij de 20-wekenecho, en als zwangere vrouw is het natuurlijk fijn dat zo vroeg mogelijk al te weten. Door al eerder te weten te kunnen komen over eventuele ernstige afwijkingen bij je baby, zou een zwangere vrouw eerder kunnen bepalen hoe en of ze deze zwangerschap zou willen voortzetten. Daarnaast is er meer tijd voor onderzoek en eventuele ingrepen om de zwangerschap zo goed mogelijk te laten verlopen.

Natuurlijk is het voor een zwangere vrouw ook hartstikke fijn om het zo vroeg mogelijk al in de zwangerschap te weten als alles goed is met de gezondheid van de baby. Zo kun je zo snel mogelijk zorgeloos van je zwangerschap genieten.

Aanvulling op termijnecho, 20-wekenecho, NIPT en combinatietest

De 13-wekenecho is niet alleen een aanvulling op de termijnecho en de 20-wekenecho, maar ook op de NIPT en de combinatietest. Veel zwangere vrouwen kiezen er namelijk voor om na de invoering van de NIPT een combinatietest achterwege te laten. Door geen combinatietest te doen, kan belangrijke informatie gemist worden over de gezondheid van de baby. Bij de NIPT kan in het bloed afwijkingen worden opgespoord, maar met een echo kun je weer andere dingen ontdekken. Zo krijg je een zo’n compleet mogelijk beeld over de gezondheid van je baby.

Kosten 13-wekenecho

De 13-wekenecho zal geen extra kosten met zich meedragen voor de zwangere. De echo valt namelijk onder de basisverzekering, net zoals de termijnecho en de 20-wekenecho. Je hoeft er ook geen eigen bijdrage voor te betalen. Dat het gratis is, betekent niet dat je verplicht bent het onderzoek te doen. Je mag de 13-wekenecho ook overslaan als je dat wilt.

Vanaf wanneer de 13-wekenecho

Het Ministerie van Volksgezondheid heeft laten weten dat de 13-wekenecho vanaf de tweede helft van 2021 beschikbaar zal moeten zijn. Eerst was dit eind 2020, maar de reden voor uitstel is het gebrek aan capaciteit voor het uitvoeren van vervolgonderzoek bij een afwijkende 13-wekenecho. Vanaf de tweede helft van 2021 wordt de echo gebruikt in een onderzoekssetting, wat inhoudt dat je medische gegevens anoniem worden gebruikt om de effectiviteit van de 13-wekenecho te onderzoeken.

Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website van het RIVM.

Wat vind jij van de 13-wekenecho? Zou je er graag gebruik van willen maken? Laat het weten in een reactie!

Meer over dit onderwerp:

 • 20-weken echo - uitgebreid onderzoek
 • 3D en 4D echo: wat zijn de verschillen?
 • Liggingsecho
 • Pretecho
 • Termijnecho - uitgerekende datum bepalen

Plaats een reactie

(1)
user-image
 • user-image

  gosh (1)

  Mar 1, 2021

  Yes I think is very good to check everything with baby is alright.. I go for USG in 11.5 week so I dont know I can do it in 13 week maybe the midwife can check it 11. 5

  user-image

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Groeikalender
Magazine