1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  De 13-wekenecho vanaf 1 september 2021: wat kan je verwachten?

  Gepubliceerd op: 4-16-2020Bewerkt op: 5-9-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-16-2020Bewerkt op: 5-9-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Vanaf 1 september 2021 komt de extra 13-wekenecho beschikbaar waar iedere zwangere vrouw standaard gebruik van mag maken. Dit is in 2019 al besloten door de Gezondheidsraad. Met deze echo heb je een belangrijk controlemoment tussen de termijnecho en de 20-wekenecho.

  De 13-wekenecho

  Deze 13-wekenecho is een extra prenatale controle bij je verloskundige door middel van een echo zoals je die gewend bent. Er wordt net als bij de andere echo’s gekeken naar de ontwikkeling en groei van de baby. Met een echo rond de 13 weken zwangerschap kan er al een goed beeld worden gevormd van de ontwikkeling van de organen van je baby, waardoor afwijkingen al vóór de 20-wekenecho kunnen worden waargenomen.

  De echo zal per 1 september 2021 standaard deel uitmaken van je prenatale controles die je van de overheid krijgt aangeboden. Een goede toevoeging aan de echo’s je die nu al krijgt. De 13-wekenecho kan je ook overslaan als je dat wilt. Als je ervoor kiest hem wel te nemen, is dat tot 2024 in het kader van een landelijk onderzoek. Je kunt de echo dan ook niet nemen zonder automatisch deel te nemen aan dit onderzoek. Daarmee wordt onderzocht wat er precies uit een 13-wekenecho kan worden gehaald.

  Nut van de 13-wekenecho

  De 13-wekenecho is in het leven geroepen omdat rond deze periode afwijkingen vaak net zo goed kunnen worden gevonden als bij de 20-wekenecho, en als zwangere vrouw is het natuurlijk fijn dat zo vroeg mogelijk al te weten. Door al eerder te weten te kunnen komen over eventuele ernstige afwijkingen bij je baby, zou een zwangere vrouw eerder kunnen bepalen hoe en of ze deze zwangerschap zou willen voortzetten. Je kunt hierbij denken aan afwijkingen als een hartafwijking,open ruggetje of buikje, of een hersenafwijking. Daarnaast is er meer tijd voor onderzoek en eventuele ingrepen om de zwangerschap zo goed mogelijk te laten verlopen.

  Natuurlijk is het voor een zwangere vrouw ook hartstikke fijn om het zo vroeg mogelijk al in de zwangerschap te weten als alles goed is met de gezondheid van de baby. Zo kun je zo snel mogelijk zorgeloos van je zwangerschap genieten.

  Aanvulling op termijnecho, 20-wekenecho, NIPT en combinatietest

  De 13-wekenecho is niet alleen een aanvulling op de termijnecho en de 20-wekenecho, maar ook op de NIPT en de combinatietest. Veel zwangere vrouwen kiezen er namelijk voor om na de invoering van de NIPT een combinatietest achterwege te laten. Door geen combinatietest te doen, kan belangrijke informatie gemist worden over de gezondheid van de baby. Bij de NIPT kan in het bloed afwijkingen worden opgespoord, maar met een echo kun je weer andere dingen ontdekken. Zo krijg je een zo’n compleet mogelijk beeld over de gezondheid van je baby.

  Kosten 13-wekenecho

  De 13-wekenecho zal geen extra kosten met zich meedragen voor de zwangere. De echo valt namelijk onder de basisverzekering, net zoals de termijnecho en de 20-wekenecho. Je hoeft er ook geen eigen bijdrage voor te betalen. Dat het gratis is, betekent niet dat je verplicht bent het onderzoek te doen. Je mag de 13-wekenecho ook overslaan als je dat wilt.

  Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website van het RIVM.

  Wat vind jij van de 13-wekenecho? Zou je er graag gebruik van willen maken? Laat het weten in een reactie!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard