img

Verzorging van je huid tijdens de zwangerschap

Ben je zwanger, dan vinden er aardig wat veranderingen in je hoormoonhuishouding plaats. Deze veranderingen hebben ook direct invloed op je huid. Daarom is een juiste huidverzorging belangrijk tijdens je zwangerschap.

Zwangerschapsgloed

Sommige vrouwen hebben een zwangerschapsgloed tijdens de negen maanden. Je lichaam maakt meer bloed aan en het kan dus zomaar zijn dat je gezonde blosjes krijgt. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Je kan ook een vlekkerige huid krijgen of te maken krijgen met bijvoorbeeld spinnetjes (van die rode puntjes in je gezicht, ook wel spider neavi genoemd).

Acné

Ben je niet gezegend met een gloed, maar juist met onzuiverheden, dan is het van belang om je huid goed te reinigen. Kijk ook eens naar je make-up. Zorg dat je huid zo min mogelijk met chemische stoffen in aanraking komt. Haal iedere avond je make-up eraf met een milde make-up reiniger en een natuurlijke cleanser. Smeer altijd een dag- en nachtcrème op om je huid soepel te houden. Scrubben is niet nodig, hiermee kun je je huid beschadigen.

Zwangerschapsmasker

Onder invloed van hormonen in combinatie met de zon, gaat je huid meer pigment produceren en kan er een zwangerschapsmasker ontstaan, ook wel melasma genoemd. Dit zijn verkleuringen in je gezicht, vaak op het voorhoofd en rond de lippen. Maar het kan ook op je wangen voorkomen. Daarom is het van belang dat je je iedere dag, meerdere malen, goed insmeert met een factor. Doe je dit niet, dan is de kans op een zwangerschapsmasker veel groter. En bedenk ook dat een zwangerschapsmasker niet per definitie hoeft te verdwijnen na een zwangerschap.

Striae

Onder invloed van hormonen en de uitrekking van je huid, kunnen er striae ontstaan. Men zegt dat dit erfelijk bepaald is, maar dat hoeft niet. Het zijn scheurtjes in het bindweefsel die ontstaan wanneer de huid te snel groeit. Smeren kan zeker helpen om je huid soepel te houden, maar heb je eenmaal striae, dan kun je er weinig meer aan doen. Houd de huid ‘vet’ en smeer je in ieder geval iedere dag in met een voedende olie of bodylotion op basis van natuurlijke ingrediënten.

Jeuk

Veel zwangere vrouwen hebben last van jeuk. Dit komt deels doordat de huid opgerekt wordt en soms wat droog is, maar ook doordat de lever meer moeite heeft met het afvoeren van galzuren. De galzuren kunnen de zenuwuiteinden prikkelen. Door je huid goed te hydrateren en soepel te houden kan je de jeuk verminderen. Hiervoor kan je een natuurlijke bodylotion (ongeparfumeerd) gebruiken of bijvoorbeeld pure amandelolie. Houdt de jeuk aan of is het ondragelijk, neem dan contact op met je arts. Hij kan controleren of je geen last hebt van zwangerschapsscholestase.

Auteur van dit artikel:
Elian Brenninkmeijer - dermatoloog
Hoi, ik ben Elian Brenninkmeijer, dermatoloog bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en gepromoveerd op atopisch eczeem. Naast dermatoloog ben ik ook moeder van twee dochters, Anaïs & Eléonore en kom ik dus dagelijks in contact met de kinderhuid.

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!