1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  ZwangerGezondheidSchaatsen skieen wintersport zwangerschap

  Schaatsen, skieën en andere wintersporten tijdens de zwangerschap

  ZP® - Magazine

  , 30 december 2022 16:15Laatste update op: 30 december 2022 16:15

  Zwanger in de winter? Dan heb je misschien ontzettend zin om de ijsbaan op te gaan. Of wellicht wil je graag op de jaarlijkse wintersportvakantie. Mag je gewoon aan skieën, schaatsen en snowboarden doen tijdens je zwangerschap, of kun je het beter rustig aan doen?

  Sporten in de winter als je zwanger bent

  Veel zwangere vrouwen vragen zich af of het veilig is om te blijven sporten tijdens de wintermaanden, vooral als ze van plan zijn om activiteiten te ondernemen zoals skieën of schaatsen. Hoewel het belangrijk is om voorzichtig te zijn tijdens de zwangerschap, kunnen bepaalde wintersporten veilig zijn als je voldoende voorzorgsmaatregelen neemt.

  Skieën tijdens de zwangerschap

  Skieën kan een leuke en uitdagende activiteit zijn tijdens de zwangerschap, maar het is belangrijk om enkele aandachtspunten in acht te nemen. Als je al ervaren bent in het skieën en in goede fysieke conditie bent, kan het veilig zijn om te blijven skieën tot en met het tweede trimester van je zwangerschap. Het is echter aan te raden om verloskundige te raadplegen voordat je begint met skieën tijdens de zwangerschap, vooral als je niet ervaren bent in het skieën of als je een hoogrisicozwangerschap hebt.

  Als je besluit om te skieën tijdens de zwangerschap, is het belangrijk om de volgende aandachtspunten in acht te nemen:

  • Kies rustige pistes en neem regelmatig pauzes om uit te rusten.
  • Gebruik passende skikleding en bescherm je hoofd tegen mogelijke valpartijen.
  • Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen.
  • Luister naar je lichaam en stop met skieën als je moe bent of als je pijn ervaart.
  • Intensief skieën is na de vierde maand van de zwangerschap niet meer aan te raden

  Schaatsen tijdens de zwangerschap

  Schaatsen kan een leuke en lage-impact activiteit zijn tijdens de zwangerschap, mits je voldoende voorzorgsmaatregelen neemt. Als je al ervaren bent in het schaatsen en in goede fysieke conditie bent, kan het veilig zijn om te blijven schaatsen tot en met het tweede trimester van je zwangerschap. Het is echter aan te raden om een arts te raadplegen voordat je begint met schaatsen tijdens de zwangerschap, vooral als je niet ervaren bent in het schaatsen of als je een hoogrisico zwangerschap hebt.

  Als je besluit om te schaatsen tijdens de zwangerschap, is het belangrijk om de volgende aandachtspunten in acht te nemen:

  • Kies een goed onderhouden ijsbaan en zorg ervoor dat je de juiste uitrusting hebt, zoals een helm en handschoenen.
  • Warm goed op voordat je gaat schaatsen om letsel te voorkomen.
  • Luister naar je lichaam en stop met schaatsen als je moe bent of als je pijn ervaart.
  • Probeer te voorkomen dat je valt door bijvoorbeeld een handbalancer te gebruiken.
  • Intensief schaatsen is na de vierde maand van de zwangerschap niet meer aan te raden

  5 winter sporten die je kunt doen tijdens de zwangerschap

  Als je op zoek bent naar alternatieven voor skieën en schaatsen tijdens de zwangerschap, zijn er tal van andere winterse activiteiten die je kunt overwegen. Hier zijn enkele voorbeelden:

  Snowboarden": Hoewel snowboarden een zware en uitdagende activiteit kan zijn, kan het veilig zijn om te blijven snowboarden tijdens de zwangerschap. Het is aan te raden je verloskundige te raadplegen voordat je begint met snowboarden tijdens de zwangerschap, vooral als je niet ervaren bent in het snowboarden of als je een hoogrisicozwangerschap hebt.

  Wandelen in de sneeuw: Wandelen in de sneeuw kan een leuke en lage-impact manier zijn om de winter te genieten tijdens de zwangerschap. Zorg ervoor dat je goede, warme kleding hebt en probeer te voorkomen dat je uitglijdt op de gladde oppervlakken door bijvoorbeeld wandelstokken te gebruiken.

  Kanovaren op het ijs: Kanovaren op het ijs kan een leuke en uitdagende activiteit zijn tijdens de zwangerschap, mits je voldoende voorzorgsmaatregelen neemt. Zorg ervoor dat je goede, warme kleding hebt en houd rekening met het weer en de omstandigheden op het ijs.

  Ijshockey: Als je al ervaring hebt met ijshockey en in staat bent om de sport veilig te spelen, kan het een leuke manier zijn om je fit te houden tijdens je zwangerschap. Zorg ervoor dat je goede bescherming draagt en overleg met je verloskundige voordat je begint met ijshockey tijdens je zwangerschap.

  Langlaufen: Langlaufen is een uitstekende cardio-workout die je kunt doen tijdens je zwangerschap, zolang je in staat bent om de sport veilig te beoefenen. Het is belangrijk om de juiste uitrusting te hebben en om je fysieke beperkingen in acht te nemen. Overleg ook met je verloskundige voordat je begint met langlaufen tijdens je zwangerschap.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard