Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Deze informatie is geverifieerd door onze deskundige: Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur

ZwangerGezondheidOntspanning tijdens de zwangerschapAcupunctuur tijdens het tweede en derde trimester

Acupunctuur tijdens het tweede en derde trimester

ZP® - Magazine

, 26 September 2018 12:05Laatste update op: 22 April 2020 17:44

Niet alleen in het begin van de zwangerschap, maar ook nu en in je verdere zwangerschap kan acupunctuur je begeleiding en verlichting geven.

Waarbij kan acupunctuur je hulp bieden?

Slapeloosheid

Inslapen en doorslapen zijn tijdens de zwangerschap vaak lastiger, je favoriete slaaphouding kun je niet aannemen of je moet vaker ’s nachts naar de wc. Acupunctuur bevordert ontspanning en kan de slaap helpen verbeteren.

Depressie

Er verandert veel. Er komt veel op je af. Het is niet altijd makkelijk om hiermee om te gaan. Je kunt je onzeker voelen, je zorgen maken en angst hebben. Veranderde gemoedstoestanden en depressieve klachten komen ook voor tijdens de zwangerschap. Gelukkig kan acupunctuur je hierin ondersteunen. Dit geldt ook voor depressie na de zwangerschap.

Acupressuur tijdens de zwangerschap

Als je niet van naalden houdt, kun je ook acupressuur, bijvoorbeeld Shiatsu, proberen. Daarbij worden de punten met enige druk gemasseerd. Deze manipulatie kan pijnlijker zijn dan de naaldjes. Ook bij acupressuur is er onderzoek gedaan naar het gunstig effect bij lage rugpijn, misselijkheid en braken, en pijn en stress tijdens de bevalling.

Acupunctuur als de bevalling op zich laat wachten

Acupunctuur wordt vaak ingezet om de bevalling op gang te brengen. Acupunctuurpunten die de energie in de onderbuik beïnvloeden, helpen de baarmoeder om de contracties op gang te brengen.

Acupunctuur tijdens de bevalling

De acupuncturist kan jou of je partner een paar drukpunten leren voor tijdens de bevalling. Dit kunnen punten zijn om rust te geven, de bevalling te stimuleren, maar ook punten tegen pijn. Ook kan acupunctuur tijdens de bevalling ontspanning bevorderen en de pijn verminderen.

Acupunctuur na de bevalling

Ook na de bevalling kan acupunctuur bijdragen aan het welbevinden van jou en je kindje door je energie weer op peil te brengen bijvoorbeeld bij moeheid, pijnklachten of emotionele klachten.

Zijn er risico’s?

Onderzoek toont aan dat acupunctuur uitgevoerd door een ervaren acupuncturist veilig is voor moeder en kind en nauwelijks bijwerkingen heeft. Bij zwangere vrouwen wordt voorzichtig gewerkt. De meest voorkomende bijwerkingen zijn het pijnlijke prikje van de naald dat soms wat roodheid kan geven, soms kan er een kleine bloeduitstorting ontstaan.

Tips

Wil je acupunctuur proberen?

  • Overleg dan eerst met de verloskundige of arts. Hoewel acupunctuur meestal veilig is, is het goed om samen je gezondheidsproblemen op een rijtje te zetten om te kijken of acupunctuur iets voor jou is.
  • Kies een acupuncturist die aangesloten is bij een erkende beroepsvereniging. In Nederland zijn dat de NAAV (artsen), de NVA (fysiotherapeuten) en de Zhong (overig).
  • Acupunctuur wordt vergoed uit de aanvullende verzekering.
  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard